Οι πρώτες ημέρες του μωρού σας στον κόσμο μοιάζουν με ένα αγενές πρωινό ξύπνημα, αφού η ζωή είναι αρκετά διαφορετική από το άνετο, υδάτινο περιβάλλον της μήτρας σας. Η λαϊκή σοφία λέει ότι ένα νεογέννητο χρειάζεται ησυχία και απαλό χειρισμό. Ωστόσο, η πρόκληση είναι να δημιουργήσετε για το μωρό σας συνθήκες που μοιάζουν με το περιβάλλον της μήτρας. Πώς θα το καταφέρετε όμως αυτό;
1. Φασκιώστε το
Τυλίγοντας το μωρό σας σαν ένα μικρό μπουρίτο ικανοποιείτε τη λαχτάρα του για τη στενή εφαρμογή της μήτρας σας. Το φάσκιωμα ελέγχει επίσης τις αντανακλαστικές κινήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε κλάμα. Το φάσκιωμα του μωρού σας τη νύχτα μπορεί να το βοηθήσει να κοιμηθεί περισσότερο. Βασική προϋπόθεση είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν υπερθερμαίνεται, επομένως ελέγξτε ότι ο λαιμός και τα αυτιά του δεν είναι ιδρωμένα, καθώς και ότι έχετε προμηθευτεί ένα ύφασμα που δεν είναι πολύ ζεστό.
2. Η σωστή θέση
Βάζοντας ένα κακοδιάθετο μωρό να στηρίζεται ή να ξαπλώνει στην πλάτη του, το κάνετε να αισθάνεται σαν να πέφτει, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο κλάμα. Το να κρατάτε το μωρό σας τοποθετημένο στο πλάι ή στο στομάχι είναι χαλαρωτικό για αυτό. Ωστόσο, φροντίστε να βάζετε πάντα το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα.
3. «Λευκός θόρυβος»
Ένα δυνατό «σςςςς» είναι μουσική στα αυτιά του μωρού σας, καθώς μιμείται τον ήχο της ροής του αίματός σας που το μωρό σας άκουγε στη μήτρα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί γονείς θεωρούν ότι ο «λευκός θόρυβος» μιας ηλεκτρικής σκούπας ή ενός ανεμιστήρα μπορεί να σταματήσει το κλάμα του μωρού τους.
4. Κίνηση
Η ακινησία μπορεί να οδηγήσει το μωρό σας στο να βάλει τα κλάματα, ενώ η ρυθμική, έντονη κίνηση μπορεί να το κοιμίσει. Το ρυθμικό κούνημα ενώ βρίσκεται στην αγκαλιά σας ή οι κινήσεις σας όσο εκείνο βρίσκεται στο μάρσιπο, μπορούν να το ηρεμήσουν αυτόματα.
5. Το πιπίλισμα
Προσφέρετε στο μωρό σας τη θηλή σας, ένα μπουκάλι ή μια πιπίλα για να τα πιπιλάει. Η διαδικασία του πιπιλίσματος απελευθερώνει φυσικά ηρεμιστικά χημικά στον εγκέφαλο του μωρού σας.