«Εξυπνα» tips για να κρατήσουμε το σπίτι μας δροσερό

Οικολογικά και οικονομικά tips για να κρατήσουμε το σπίτι μας δροσερό ακόμη κι όταν έξω έχει καύσωνα
28 Αυγούστου 2021 | 07:00

Οσο κι αν αγαπάμε το καλοκαίρι, μερικές ημέρες ο καύσωνας είναι δύσκολα υποφερτός και μας δημιουργεί την επιθυμία να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε… ψυγείο, ξεχνώντας για λίγο τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υψηλή κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για ένα δροσερό σπίτι το καλοκαίρι επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο το πορτοφόλι μας, αλλά και το περιβάλλον.

Ορίστε λοιπόν όσα μπορούμε να δοκιμάσουμε ώστε να κρατήσουμε το σπίτι μας δροσερό, εξοικονομώντας χρήματα και δείχνοντας σεβασμό στον πλανήτη.

Κρατάμε κλειστά τα παντζούρια

Κρατώντας τα παντζούρια μας κλειστά, ειδικά σε παράθυρα με βόρειο και δυτικό προσανατολισμό, θα πέσει σημαντικά η θερμοκρασία στο σπίτι μας. Μάλιστα, μπορούμε να επενδύσουμε σε τέντες και κουρτίνες συσκότισης για να προστατέψουμε ακόμη καλύτερα το σπίτι μας από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

Χρησιμοποιούμε έξυπνα τους ανεμιστήρες οροφής

Οι ανεμιστήρες οροφής είναι ένας από τους πιο οικονομικούς, αποτελεσματικούς και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους να δροσίσουμε το σπίτι μας κατά τους καλοκαιρινές μήνες. Αν μερικές φορές νιώθετε ότι οι ανεμιστήρες οροφής απλώς μεταφέρουν τον ζεστό αέρα στο σπίτι σας αντί να τον κρυώνουν, δεν κάνετε λάθος. Οταν οι ανεμιστήρες οροφής δεν περιστρέφονται αριστερόστροφα, μπορεί να κάνουν ακριβώς αυτό. Ρυθμίζουμε, λοιπόν, τους ανεμιστήρες οροφής έτσι ώστε να περιστρέφονται αριστερόστροφα το καλοκαίρι για να δημιουργήσουμε ένα εφέ ψύξης και δεξιόστροφα τον χειμώνα για να απομακρύνουμε τον παγωμένο αέρα. Οι ανεμιστήρες οροφής μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά με το air-condition, επομένως η περιστροφή τους προς τη σωστή κατεύθυνση μπορεί να πετύχει σημαντική διαφορά στη θερμοκρασία του σπιτιού μας.

Χωρίζουμε το σπίτι σε ζώνες

Φροντίζουμε να κλείνουμε τις πόρτες στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε ώστε να διατηρήσουμε τον δροσερό αέρα όπου τον χρειαζόμαστε περισσότερο. Για παράδειγμα, όταν βρισκόμαστε με την οικογένειά μας στο σαλόνι, κλείνουμε την πόρτα στον χώρο, ώστε να μη «δραπετεύσει» η ψύξη από το air-condition που λειτουργεί εκεί. Παράλληλα, στεγανοποιούμε τα κενά γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα και χρησιμοποιούμε ειδικά αεροστόπ για να διασφαλίσουμε ότι ο δροσερός αέρας δεν μπορεί να διαφύγει.

Αερίζουμε τον χώρο τις βραδινές ώρες

Το κλείσιμο των παραθύρων και η παραμονή στο εσωτερικό του σπιτιού μπορεί να είναι μια καλή ιδέα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όταν έξω κυριαρχεί η βραδινή δροσιά, μπορούμε να ανοίξουμε τις μπαλκονόπορτες ώστε να αερίσουμε τον χώρο μας και να τον δροσίσουμε φυσικά.

Αξιοποιούμε τον πάγο

Αν δεν έχουμε κλιματισμό στο σπίτι, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον… πάγο. Ενα μπολ με παγάκια είναι το μόνο πράγμα που χρειαζόμαστε για να ενισχύσουμε τη δράση του ανεμιστήρα δαπέδου. Απλά τοποθετούμε ένα ρηχό μπολ ή τηγάνι με παγάκια μπροστά από τον ανεμιστήρα και απολαμβάνουμε το ψυχρό κύμα αέρα.

Επιλέγουμε βαμβακερά υφάσματα

Τα βαμβακερά υφάσματα επιτρέπουν στο δέρμα μας να «αναπνέει» και μας κρατούν δροσερούς. Φροντίζουμε λοιπόν μέσα στο σπίτι να φοράμε ελαφριά και φαρδιά βαμβακερά ρούχα ή πιτζάμες και ντύνουμε τον καναπέ μας με ένα βαμβακερό ύφασμα.

Κρατάμε το κρεβάτι μας δροσερό

Πέρα από το να επιλέγουμε βαμβακερά σεντόνια, μπορούμε να κρατήσουμε το κρεβάτι μας δροσερό ψεκάζοντας τα σεντόνια μας με κρύο νερό.

Αποφεύγουμε τον τεχνητό φωτισμό

Οι λάμπες – ακόμη κι αν είναι φιλικές προς το περιβάλλον – εκπέμπουν θερμότητα. Δεδομένου ότι τους καλοκαιρινούς μήνες ο ήλιος λάμπει μέχρι αργά το απόγευμα, δεν υπάρχει λόγος να έχουμε αναμμένα φώτα μέχρι να περάσει η ώρα.

Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version