Αφού γεννηθεί το μωρό σας, είναι πολύ φυσιολογικό τις πρώτες ημέρες να νιώσετε τα “baby blues”. Ο συγκεκριμένος όρος περιγράφει την περίοδο όπου χημικές και ορμονικές αλλαγές στο σώμα σας «ρίχνουν» την διάθεσή σας. Αν και μπορεί να σας αναστατώσουν, καθώς πιθανότατα θα περιμένατε να είστε πιο ενθουσιασμένοι, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο. Ωστόσο, η επιλόχειος κατάθλιψη διαφέρει αρκετά από τα “baby blues”.
Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι κάτι παραπάνω από απλά πεσμένη διάθεση μετά την απαιτητική διαδικασία του τοκετού και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην σύνδεση που διαμορφώνετε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να την ξεπεράσετε, φροντίζοντας αρχικά τον εαυτό σας και έπειτα τις σχέσεις σας.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Η επιλόχειος κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από ορισμένα συμπτώματα και εμφανίζονται σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε γυναίκα. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ένα συνεχές αίσθημα θλίψης, απόγνωσης και «πεσμένης» διάθεσης.
- Αίσθημα άγχους ή ευερεθιστότητας.
- Έλλειψη ενδιαφέροντος και απόλαυσης της ζωής και της σχέσης σας με το μωρό σας.
- Μειωμένη όρεξη ή τάση υπερφαγίας.
- Μειωμένη ενέργεια.
- Δυσκολία στον ύπνο.
- Δυσκολεύεστε να συνδεθείτε ή να φροντίσετε το μωρό σας.
- Αποτραβιέστε από δραστηριότητες, καταστάσεις ή και σχέσεις που απολαμβάνατε στο παρελθόν.
- Δυσκολία στην συγκέντρωση ή την λήψη αποφάσεων.
Πώς αντιμετωπίζεται η επιλόχειος κατάθλιψη
Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως και μήνες. Εάν νιώθετε πώς κάτι δεν πάει καλά, έχετε απορίες ή απλά είστε ανήσυχη, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια και να στραφείτε περισσότερο στην φροντίδα της ψυχικής και της σωματικής σας υγείας.
Δοκιμάστε μερικές στρατηγικές αυτοβοήθειας, που μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως η συνομιλία με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, με άλλες μαμάδες, η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης.
Μην ξεχνάτε να προσέχετε την διατροφή σας και να μετακινήστε, καθώς αυτό θα ενισχύσει τόσο την ενέργεια όσο και την διάθεσή σας.
Εάν αυτές οι στρατηγικές αυτοβοήθειας δεν λειτουργούν ή χρειάζεστε μια έξτρα βοήθεια, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό θεραπευτή.