Αν και αρκετά μωρά δεν αναπτύσσουν ποτέ αγάπη προς τις πιπίλες, τα περισσότερα καταφεύγουν σε αυτές για την παρηγοριά που χρειάζονται. Εκτός από συνηθισμένο φαινόμενο, άλλωστε, ίσως να είναι και ευεργετικό: Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση της πιπίλας ενδέχεται να συνδέεται με τη μείωση εμφάνισης του Συνδρόμου Αιφνιδίου Θανάτου! Ωστόσο, καθώς το παιδί μεγαλώνει, η θετική δράση της αντικαθίσταται από μία σειρά από προβλήματα.
Γιατί πρέπει να κόψετε αυτή τη συνήθεια;
Η πιπίλα κατά τη διάρκεια του ύπνου αυξάνει σημαντικά την εμφάνιση ωτίτιδας στα παιδιά, καθώς οδηγεί σε συγκέντρωση υγρών στο εσωτερικό του αυτιού και το κάνει πιο ευάλωτο σε μολύνσεις. Παράλληλα, οι παιδοδοντίατροι συμβουλεύουν η χρήση της να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από την ηλικία των δύο ετών και έπειτα και να διακοπεί εντελώς το πολύ μέχρι τα τέσσερα χρόνια ζωής του παιδιού. Αιτία για αυτή την παρότρυνση, είναι ότι μετά τα δύο έτη, το διαρκές πιπίλισμα προκαλεί πεταχτά δοντάκια, ενώ από τα τέσσερα έτη και έπειτα ξεκινά η ανάπτυξη και των ενήλικων δοντιών, τα οποία επίσης επηρεάζονται παρόλο που δεν έχουν βγει ακόμη στην επιφάνεια. Τέλος, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτή η συνήθεια ενδέχεται να δημιουργεί και προβλήματα στην ομιλία, καθώς από τη μία πλευρά αποθαρρύνει το παιδί από το να μιλήσει πολύ, ενώ από την άλλη δεν αποκλείεται να κάνει τους μυς της γλώσσας και των χειλιών να αναπτύσσονται με λάθος τρόπο.
Πώς θα το κάνετε;
Μία κι έξω
Προειδοποιήστε το ότι σε τρεις μέρες θα πρέπει να αποχαιρετίσει την πιπίλα του γιατί πλέον είναι ένα μεγάλο παιδί. Χρησιμοποιήστε ήρεμο και σταθερό τόνο. Μην φανείτε ανοιχτοί προς διαπραγμάτευση, αλλά δείξτε ενσυναίσθηση. Πείτε του «Ξέρω πως στεναχωριέσαι, αλλά πρέπει να γίνει». Κρατήστε τη συζήτηση σύντομη. Επαναλάβετε τη διαδικασία τις δύο επόμενες μέρες επί δύο φορές την ημέρα, αλλάζοντας το «σε τρεις μέρες» σε «αύριο» και «σήμερα». Ζητήστε του να σας βοηθήσει να μαζέψετε τις πιπίλες από όλο το σπίτι.
Σταδιακά
Αν το μικρό σας τριγυρνάει διαρκώς με την πιπίλα στο στόμα, ξεκινήστε αφαιρώντας τη στις στιγμές που δεν χρειάζεται παρηγοριά, όπως όταν παίζει ή όταν είναι χαρούμενο. Μην του εξηγήσετε γιατί το κάνετε αν δεν σας ρωτήσει και μην το αναλύσετε πολύ σε περίπτωση που το κάνει. Πείτε του απλώς: «Νομίζω πως δεν τη χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή». Όταν το συνηθίσει, πείτε του πως η πιπίλα πλέον θα μένει πάντα στο σπίτι και σταματήστε να την παίρνετε μαζί σας παντού. Τέλος, αφού προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές, πείτε του πως τώρα έχει μεγαλώσει και δεν θα ξανακοιμηθεί έχοντάς την στο στόμα του.
Πώς θα το κάνετε πιο εύκολο;
Διαβάστε
Διαλέξτε ένα παραμύθι που θα έχει ως κεντρικό θέμα αυτή ακριβώς τη διαδικασία και κάντε το να θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του ήρωα ή της ηρωίδας.
Επιβραβεύστε
Συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρό σας και επισκεφθείτε τον μαζί. Μαζέψτε όλες τις πιπίλες σε ένα κουτί και εξηγήστε του ότι τώρα που μεγάλωσε πρέπει να τις… παραδώσει για να τις πάρουν τα μωράκια που τις έχουν ανάγκη. Πείτε του ότι σαν αντάλλαγμα «ο οδοντίατρος» δίνει στα παιδιά ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι.
Διαλέξτε τη στιγμή
Μην προσπαθήσετε να το κάνετε την ίδια περίοδο που του μαθαίνετε να χρησιμοποιεί το γιογιό ή να κοιμάται μόνο του στο δωμάτιό του.
Σταθείτε στο ύψος σας
Σίγουρα θα κλάψει, σίγουρα θα γκρινιάξει, σίγουρα θα έχει χαθεί μια αλάνθαστη μέθοδος για να το ηρεμήσετε. Όμως αν υποχωρήσετε στις αντιδράσεις του, αφ’ ενός η όλη διαδικασία θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη και αφ’ ετέρου θα του μάθετε ότι αν ασκήσει αρκετή πίεση μπορεί να καταφέρει να περάσει το δικό του.
Ενημερώστε
Αν έχετε φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα που σας βοηθούν κρατώντας το παιδί μερικές φορές την εβδομάδα, εξηγήστε τους τι προσπαθείτε να κάνετε και για ποιο λόγο. Εκτός από το ότι θα σας αναγκάσουν να ξεκινήσετε από την αρχή αν του προσφέρουν μια πιπίλα που έχει ξεμείνει σε κάποιο σημείο του σπιτιού, θα δημιουργήσουν σύγχυση στο παιδί που δεν θα μπορεί να ερμηνεύσει τα ανάμεικτα μηνύματα που δέχεται από τους ενήλικες γύρω του.