Πώς θα μειώσουμε το άγχος που έχουμε ως γονείς;

Αν το άγχος έχει αρχίσει να μας καταβάλλει, μπορούμε να δοκιμάσουμε τα παρακάτω tips
1 Σεπτεμβρίου 2021 | 15:24

Μέχρι μια ηλικία τα παιδιά μοιάζουν αποφασισμένα να αυτοκαταστραφούν. Ο συνδυασμός της όρεξής τους για εξερεύνηση και της πλήρους απουσίας της αίσθησης του φόβου, τα ωθεί διαρκώς σε μέρη και αντικείμενα που απειλούν τη σωματική τους ακεραιότητα. Ταυτόχρονα με εκείνα αναπτύσσεστε και εσείς ως γονείς και μέσα από πειράματα και λάθη προσπαθείτε να μάθετε πώς θα τα κρατήσετε χαρούμενα, ισορροπημένα και υγιή. Πώς λοιπόν να μην γεμίζετε με άγχος;

Ωστόσο, από ένα επίπεδο και πέρα, οι αγωνίες σας όχι μόνο δεν σας βοηθούν να λειτουργήσετε καλύτερα, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική σας υγεία και σας εμποδίζουν από το να απολαύσετε αυτή τη μοναδική περίοδο της ζωής σας. Αν το στρες έχει αρχίσει να σας καταβάλλει, μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω tips.

Μοιραστείτε τους φόβους σας

Είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο οι γονείς να μην συζητάνε μεταξύ τους τις αγωνίες τους, πιστεύοντας πως έτσι προστατεύουν τον σύντροφό τους από το άγχος ή εξαιτίας του φόβου ότι θα θεωρηθούν παράλογοι. Ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να σας βοηθήσει περισσότερο, ενώ και η ίδια η σχέση κινδυνεύει να φθαρεί αν το ταίρι σας σάς βλέπει μονίμως σε κακή διάθεση χωρίς να γνωρίζει την αιτία.

Μιλήστε με άλλους γονείς

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψετε τον τροχό. Πριν από εσάς άλλοι γονείς αντιμετώπισαν ακριβώς τις ίδιες αγωνίες και προβλήματα. Δημιουργώντας έναν κύκλο ανθρώπων με παιδιά δεν εξασφαλίζετε μόνο παρέα για το μικρό σας, αλλά και μία αξιόπιστη φωνή της λογικής για τις στιγμές που πανικοβάλλεστε.

Λάβετε τα μέτρα σας

Αν σε κάθε βήμα του μωρού φαντάζεστε βάζα να πέφτουν επάνω του, πόρτες να κλείνουν στο πόδι του και τα μικρά δαχτυλάκια του να μπαίνουν στην πρίζα, ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να ηρεμήσετε είναι εφαρμόζοντας τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Κρύψτε όποιο αντικείμενο μπορεί να πέσει και να σπάσει, καλύψτε τις πρίζες και βιδώστε στον τοίχο τα έπιπλα που σας ανησυχούν.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Οι βεβιασμένες κινήσεις και οι προσπάθειές σας να ολοκληρώσετε τριάντα υποχρεώσεις ταυτόχρονα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα επίπεδα του άγχους σας. Όσο και αν ο χρόνος πιέζει – ή μάλλον ακριβώς για αυτό – είναι πολύ σημαντικό να βρείτε λίγη ώρα για μια δραστηριότητα που σας χαλαρώνει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη ηρεμία ό,τι προκύπτει κάθε φορά.

Δεν είναι όλα εξίσου σημαντικά

Τα νήπια είναι εξαιρετικά αστεία και χαριτωμένα, ταυτόχρονα όμως δοκιμάζουν διαρκώς τα όριά τους και δεν έχουν αναπτύξει λογική σκέψη. Επομένως, είναι σοφό να διακρίνετε πότε είναι όντως ανάγκη να τα πείσετε να κάνουν κάτι που δε θέλουν. Για παράδειγμα, η διαφωνία με ένα δίχρονο παιδί σε σχέση με τα ρούχα που θα φορέσει για να πάτε σε μία επίσκεψη, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να σας δημιουργήσει ένταση.

Ζήστε τη στιγμή

Μην προσπαθείτε να σκεφτείτε τις συνέπειες των επιλογών ή των συμπεριφορών σας σε βάθος είκοσι χρόνων. Πρώτα από όλα, όσες παραμέτρους και αν συνυπολογίσετε είναι βέβαιο πως δεν θα καταφέρετε να κάνετε σωστές προβλέψεις. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να αποφύγετε εντελώς τα λάθη, ούτε πρόκειται η μία φορά που φωνάξατε στο παιδί θα καταστρέψει για πάντα την αυτοπεποίθησή του. Όσο και αν πιέζεστε, αυτό το διάστημα είναι ένα από τα πιο όμορφα για κάθε οικογένεια και είναι κρίμα να μην το απολαύσετε επειδή αναλώνεστε σε μαύρες σκέψεις.

Μην κρίνετε τόσο αυστηρά τον εαυτό σας

Όλοι έχουμε στιγμές που αμφισβητούμε τις ικανότητές μας ως γονείς, όμως αν δεν προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτή τη φωνή να σωπάσει, κινούμαστε με μαθηματική ακρίβεια προς την κατάθλιψη. Θυμίστε στον εαυτό σας ότι κάνετε το καλύτερο που μπορείτε και αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε όλα όσα έχετε κάνει σωστά.

Βάλτε όρια

Η αμφισβήτηση των κανόνων είναι μέρος της ανάπτυξης των νηπίων. Η επικοινωνία σας με το παιδί θα είναι πολύ πιο εύκολη και ήρεμη αν του δείξετε από νωρίς ότι παραμένετε αμετακίνητοι σε ορισμένα ζητήματα, αλλά και ότι δεν έχει το περιθώριο να σας αντιμετωπίζει με έλλειψη σεβασμού. Σε αυτό θα χρειαστείτε και τη βοήθεια του συντρόφου σας, καθώς η κοινή σας στάση είναι αναγκαία για τη διατήρηση των ορίων.

Απευθυνθείτε σε ειδικό

Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και αδυνατείτε να αντιμετωπίσετε ψύχραιμα τη συμβίωσή σας με το παιδί, μη διστάσετε να μιλήσετε σε έναν ψυχολόγο. Το ταμπού που κάποτε περικύκλωνε την ψυχοθεραπεία έχει ήδη αρχίσει να μοιάζει απαρχαιωμένο – και υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για αυτό. Εκτός από καλύτεροι γονείς, μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσετε να λύσετε και τα τυχόν προγενέστερα προβλήματα που επιβαρύνουν την καθημερινότητά σας με το παιδί.

Πρόσφατα Άρθρα
Βουργουνδί μακιγιάζ: Πώς θα το απογειώσετε 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Drew Barrymore: Εμφανίστηκε χωρίς μακιγιάζ και extensions 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Olsen dip: Το νέο hair trend που θα αγαπήσουν όλα τα boho girls 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Οδηγός skincare: Πόσo να περιμένετε για κάθε βήμα φροντίδας 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε μια βροχερή μέρα ως οικογένεια 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Cinnamon Glaze Nails: Το μανικιούρ που έκανε viral η Hailey Bieber 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Επιδερμίδα: Πώς θα την προστατέψετε στην πτήση; 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
«Slow Parenting»: Γιατί είναι πιο απαραίτητο από ποτέ 14 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Burnt orange: Η πιο hot τάση στο χρώμα των μαλλιών 14 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Victoria Beckham: Υιοθετήστε το λαμπερό makeup look της εύκολα και γρήγορα 14 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Στολίσατε ήδη για τα Χριστούγεννα; Δείτε τι κερδίζετε 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Φράντζα ως τα φρύδια: Τα hairstyles που θα σας πείσουν να την υιοθετήσετε 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Επιδερμίδα πιο υγιής και λαμπερή με 3 διατροφικά tips 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τα nail designs για τις λάτρεις του μινιμαλισμού 12 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Στρογγυλό πρόσωπο: 4 top κουρέματα που είναι ιδανικά 12 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version