Σχολεία – Άνοιγμα με διαφορετικά μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Διαφορετικά μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς
3 Σεπτεμβρίου 2021 | 16:24

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι διευθύνσεις εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου στις 13 του μήνα ν΄ ανοίξουν τα σχολεία χωρίς σοβαρά προβλήματα, ενώ το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται ν’ ανακοινώσει νέο πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων όλη τη χρονιά και να μην χρειαστεί να κλείσουν, για άλλη μια φορά, λόγω κοροναϊού.

Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα οριστικοποιήσει τους κανόνες διαχείρισης των κρουσμάτων, όταν αυτά εκδηλώνονται στα σχολεία, έχοντας ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μιλάμε για οριζόντιο κλείσιμο, όπως γινόταν στο πρώτο και σε μερικές περιπτώσεις στο δεύτερο κύμα, ενώ μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση.

Την ίδια ώρα όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει ούτε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, καθώς το ποσοστό μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικό και αυξάνεται συνεχώς.

Διαφορετικά μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, σε περίπτωση κρούσματος, θα είναι διαφορετικά για εμβολιασμένους και διαφορετικά για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και μαθητές.

«Εάν εμφανιστεί κρούσμα, οι ανεμβολίαστοι θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους εμβολιασμένους», ξεκαθάρισε, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές, θα έχουν περισσότερα εργαστηριακά τεστ πια, εφόσον υπάρχει κρούσμα στην τάξη, για το επικίνδυνο διάστημα, περίπου 7 ημερών. Για τα παιδιά που θα έχουν άμεση επαφή με το κρούσμα, πιθανόν να υπάρξει μια μικρή διαφοροποίηση, πάντως μόνο το κρούσμα θα μπαίνει σε καραντίνα», σημείωσε μιλώντας για το τι θα ισχύσει φέτος στις σχολικές αίθουσες, στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ο ίδιος επανέλαβε πως το σχολείο δεν θα αναστέλλει την λειτουργία του για ένα κρούσμα.

«Χρωστάμε στους μαθητές να λειτουργήσουν τα σχολεία δια ζώσης»

«Σε κάθε περίπτωση πάντως το σχολείο δεν θα αναστέλλει την λειτουργία του για ένα κρούσμα, θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός», τόνισε ο κ. Κόπτσης.

Κατά τα άλλα, ό,τι ίσχυε πέρσι θα ισχύσει και φέτος σε σχέση με τα μέτρα προστασίας, δηλαδή χρήση μασκών, αντισηπτικών.

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας, είναι η επιστροφή στην κανονικότητα για τα παιδιά, «το χρωστάμε στους μαθητές να λειτουργήσει το σχολείο δια ζώσης, όπως είναι στην κανονικότητά του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόπτσης, ενώ πρόσθεσε πως εκδόθηκε και σήμερα στέλνεται στα σχολεία ένας οδηγός για διαχείριση ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και παρεμβάσεων που θα κάνουν οι εκπαιδευτικοί.

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς στην σχολική κοινότητα, το ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών έχει ξεπεράσει το 80%, ενώ καταγράφεται αύξηση και στον αριθμό εμβολιασμένων μαθητών.

Πώς θα αναπληρώνονται οι εκπαιδευτικοί

Αναφορικά με το πώς θα αναπληρώνονται οι εκπαιδευτικοί, ο κ. Κόπτσης, σημείωσε πως «έχουμε δημιουργήσει μια ειδική πλατφόρμα και αν δημιουργούνται κενά στα σχολεία λόγω εκπαιδευτικών που νοσούν ή δεν μπαίνουν στην τάξη για άλλους λόγους, μέσω της πλατφόρμας, τους καλούμε αυθημερόν, ανάλογα με την ετοιμότητά τους, να παρουσιαστούν μέσα σε μία έως τρεις ημέρες, ώστε να κλείσουμε τα κενά αυτομάτως».

Οι εισηγήσεις

Όσο αφορά το πώς θα μπαίνουν στα σχολεία εκπαιδευτικοί και μαθητές, η γενική γραμμή είναι ότι οι εκπαιδευτικοί θα μπαίνουν στο σχολείο, αν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης. Αν όχι, με δήλωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ δύο φορές την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα. Για τους μαθητές άνω των 12 ετών, θα χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, διαφορετικά θα επιδεικνύουν αρνητικό αυτοδιαγνωστικό (self test) τεστ δύο φορές την εβδομάδα, που θα δίνονται δωρεάν από το δημόσιο.

Ειδικότερα οι επιστήμονες  εισηγούνται στην κυβέρνηση, τα εξής:

  • οι εμβολιασμένοι μαθητές από 12 έως 17 ετών να μην υποβάλλονται σε τεστ για την είσοδό τους στο σχολείο. Θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κοροναϊό (τελευταίου εξαμήνου)
  • οι ανεμβολίαστοι μαθητές όλων των βαθμίδων, να υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα, τα οποία θα διατίθενται δωρεάν από το κράτος
  • Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τους δασκάλους και καθηγητές, με τη μόνη διαφορά ότι στην περίπτωση των ανεμβολίαστων υγειονομικών, τα τεστ θα είναι rapid και η δαπάνη για τη διενέργειά τους θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Οι μάσκες αναμένεται να παραμείνουν τόσο στους κλειστούς όσο και στους ανοιχτούς χώρους, ενώ οι αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν θα λάβουν υπόψη και το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των γονιών των μαθητών είναι εμβολιασμένο.

Λουκέτο θα μπαίνει ότι σημειώνονται κρούσματα σε πάνω από τους μισούς μαθητές της τάξης

Εκτός από την περίπτωση, οι άνω των μισών μαθητών ενός τμήματος να έχουν κολλήσει κοροναϊό, το τμήμα δεν θα κλείνει.

Λουκέτο θα μπαίνει όταν σημειώνονται κρούσματα στο 50% + 1 κρούσμα, στους μαθητές όλης της τάξης.

Τα κρούσματα θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα για 7 ημέρες.

Οι στενές επαφές και η καραντίνα

Οι ειδικοί εισηγούνται συγκεκριμένους κανόνες και για τις επαφές κρουσμάτων.Στενές επαφές κρούσματος του κοροναϊού είναι: όσοι μαθητές μοιράζονται το ίδιο θρανίο, όσοι βρίσκονται στις θέσεις πίσω, μπρος και πλάγια του κρούσματος.

Για τις στενές επαφές θα ισχύσουν τα εξής:

Οι εμβολιασμένοι μαθητές, εφ’ όσον δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα υποβάλλονται σε δύο self test: ένα την 1η και ένα την 7η ημέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές που μοιράζονται το ίδιο θρανίο θα μπαίνουν σε καραντίνα 7 ημερών.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τους μαθητές που βρίσκονται στις θέσεις πίσω μπρος και πλάγια στο απέναντι θρανίο από τον «μαθητή – κρούσμα», εάν δεν κάνουν σωστή χρήση της μάσκας.

Οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι μαθητές του τμήματος, θα κάνουν: ένα rapid test την πρώτη ημέρα της διάγνωσης του κρούσματος, δύο self test ανά δύο ημέρες ενδιάμεσα στην εβδομάδα, ένα rapid test κατά την 7η και τελευταία ημέρα κατά την οποία λήγει η καραντίνα και πριν επιστρέψουν στο σχολείο.

Πρόσφατα Άρθρα
Η Margot Robbie έγινε μαμά 4 Νοεμβρίου 2024, 14:36
Έγκυος στο τρίτο της παιδί η εντυπωσιακή Gisele 1 Νοεμβρίου 2024, 16:10
Mηνιγγίτιδα: Έκλεισαν σχολεία στην Πάτρα ύστερα από κρούσμα σε μαθήτρια 25 Οκτωβρίου 2024, 18:29
Θάνατοι μωρών στην Αμαλιάδα: Η… μυστήρια πνευμονίτιδα 24 Οκτωβρίου 2024, 09:52
Αλλαγή ώρας: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της χειμερινής 24 Οκτωβρίου 2024, 09:37
Ο καιρός έως την 28η Οκτωβρίου 24 Οκτωβρίου 2024, 09:11
Έγκυος για δεύτερη φορά η Jennifer Lawrence 23 Οκτωβρίου 2024, 16:35
Αμαλιάδα: Τι συμβαίνει με τους θανάτους των βρεφών; 23 Οκτωβρίου 2024, 11:00
Απεργία: Κλειστά τα σχολεία στις 23/10 22 Οκτωβρίου 2024, 12:49
Καιρός: Θυελλώδεις βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας 17 Οκτωβρίου 2024, 09:45
Σχολεία: Απεργία δασκάλων και νηπιαγωγών 15 Οκτωβρίου 2024, 12:31
Γιούλικα Σκαφιδά: Βάφτισε τον γιο της- Αυτοί ήταν οι νονοί 15 Οκτωβρίου 2024, 12:19
Τι αλλάζει στο επίδομα παιδιού 14 Οκτωβρίου 2024, 11:41
Υπογεννητικότητα: Ανησυχητικά τα ποσοστά για τη χώρα μας 8 Οκτωβρίου 2024, 14:21
Αυτή η διάσημη έγινε γιαγιά! 7 Οκτωβρίου 2024, 16:01
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version