Μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στους ανήλικους – 30.000 νόσησαν σε δύο μήνες

Το 20% των νέων κρουσμάτων είναι ανήλικοι
6 Σεπτεμβρίου 2021 | 11:00

Μεγάλη είναι η διασπορά στα παιδιά και τους εφήβους της μετάλλαξης Δέλτα και στη χώρα μας όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Η τάση αυτή είχε φανεί και στις υπόλοιπες χώρες όπως τις ΗΠΑ, όπου η μεταδοτικότητα της Δέλτα προσβάλλει με μεγάλο ρυθμό και τους νέους.

Το 20% των νέων κρουσμάτων είναι ανήλικοι

Σε δύο μόλις μήνες (Ιούλιος – Αύγουστος 2021) νόσησαν περίπου 30.000 ανήλικοι, όσοι δηλαδή είχαν αρρωστήσει συνολικά τους προηγούμενους 14 μήνες, από την αρχή της πανδημίας. Τα κρούσματα σε ηλικίες 0 -17 ετών αποτέλεσαν το 20% των νέων κρουσμάτων, ενώ πριν τα κρούσματα στις μικρές ηλικίες ήταν το 10%. Στο ίδιο διάστημα, περί τα τριακόσια παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω των σοβαρών συμπτωμάτων που παρουσίασαν.

Τα στοιχεία αυτά παραθέτει σε άρθρο της στην εφημερίδα «Καθημερινή» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα, που επισημαίνει ακόμα πως ευτυχώς τα παιδιά εξακολουθούν να μη νοσούν βαριά και είναι πολύ μικρό το ποσοστό που διασωληνώνεται. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παιδί διασωληνωμένο στη χώρα μας από κοροναϊό.

Την ίδια στιγμή επισημαίνει πως όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να έχουμε και παιδιά που θα νοσούν πιο σοβαρά και θα κινδυνεύσει η ζωή τους. Υπενθυμίζει επίσης ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους από κοροναϊό τρεις ανήλικοι.

Τα δύο στοιχεία που ανησυχούν και το «όπλο» του εμβολίου

Αυτό που είναι ανησυχητικό αυτήν τη στιγμή είναι η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά. Παρότι το ποσοστό σοβαρής νόσησης είναι χαμηλό, όταν υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα ο απόλυτος αριθμός των παιδιών που θα χρειαστεί νοσηλεία ή ακόμα και διασωλήνωση θα είναι υπολογίσιμος.

Ένας δεύτερος λόγος ανησυχίας είναι η εμφάνιση μακροχρόνιων συμπτωμάτων σε παιδιά που νοσούν ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικά. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία από την Ιταλία, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα, όπως κόπωση, αϋπνία, μυαλγίες, αρθραλγίες για τουλάχιστον 60 μέρες μετά.

Η κ. Τσίτσικα, αναφέρει ότι είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε στα χέρια μας αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια για τη νόσο αυτή και μπορούν να εμβολιαστούν όσοι είναι 12 – 17 ετών.

Να αποφύγουμε άλλη μια χρονιά τηλεκπαίδευσης

Οι σημαντικές επιπτώσεις και η εξάντληση των παιδιών μετά τις περιόδους καραντίνας δεν αφήνουν περιθώρια επιλογής άλλης χρονιάς με κλειστά σχολεία. Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών, στον διαδικτυακό εθισμό, και στις εκφράσεις βίας αυξήθηκαν σημαντικά στους εφήβους. Η καραντίνα έχει συνέπειες και στη σωματική υγεία των παιδιών, καθώς και επιβάρυνση των παιδιών με χρόνια νοσήματα και ειδικές αναπτυξιακές διαταραχές.

Συγκεκριμένα, οι συμπεριφορές διαδικτυακής εξάρτησης έφτασαν το 62,7% στον εφηβικό πληθυσμό, έναντι 40% προ καραντίνας, με περίπου 20% να εκδηλώνουν σοβαρή παραίτηση από καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες.

Στα παιδιά αυτά παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση με διατροφικές παρεκτροπές, υπερβαρότητα, έλλειμμα φυσικής άσκησης και επιβάρυνση της σωματικής τους υγείας, καθώς και με αναστροφή του ωραρίου του ύπνου, άγχος, καταθλιπτικό συναίσθημα και απόσυρση.

Διαδικτυακός εκφοβισμός

Τα αγόρια ασχολούνται κυρίως με παιχνίδια gaming, και εκδηλώνουν θυμό, βίαιες συμπεριφορές και επιθετικότητα, ενώ τα κορίτσια επιδίδονται σε υπερβολική χρήση των κοινωνικών δικτύων με εκφράσεις εσωτερίκευσης και απόσυρσης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και καταθλιπτικού συναισθήματος που μπορεί να φτάσει και το 40% (έναντι του 20% προ κοροναϊού). Ο αυτοτραυματισμός παρουσιάζει επίσης αυξητική τάση στα κορίτσια και φτάνει το 10% (έναντι 3% – 5% προ κοροναϊού).

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός και η ρητορική του μίσους καταγράφηκαν στο 50% (έναντι του 30% προ κοροναϊού) και παρατηρήθηκαν απειλητικά, προσβλητικά μηνύματα, αποκλεισμός από ομάδες, αυθαίρετη χρήση προσωπικών δεδομένων και φωτογραφιών, ακραίες επιθέσεις βίας, στιγματισμός ομάδων κλπ.

Οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι σημαντικές και μετρήσιμες και θα μας απασχολούν για πολύ καιρό ακόμα. Η κ. Τσίτσικα καταλήγει ότι ο καθένας χρειάζεται να κάνει ό, τι μπορεί προκειμένου να αποφύγουμε μία ακόμα χρονιά καραντίνας για τους μαθητές.

Ο εμβολιασμός παιδιών, εφήβων και εκπαιδευτικών, η τήρηση των βασικών μέτρων, η θετική οικολογία του σχολικού περιβάλλοντος και οι μέθοδοι κοινωνικής συναισθηματικής ενδυνάμωσης προκειμένου να ενισχυθεί η ψυχική ανθεκτικότητα αποτελούν λύσεις που θα συμβάλουν σε μια δημιουργική και διά ζώσης σχολική χρονιά.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version