Τα «αγκάθια» στο άνοιγμα των σχολείων – Όλα όσα προβλέπονται για κρούσματα και τηλεκπαίδευση

Πότε θα εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση
11 Σεπτεμβρίου 2021 | 11:16

Δύο 24ωρα απομένουν για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας με τους ειδικούς να χτυπούν συνεχώς καμπανάκια καθώς φοβούνται ότι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα συνοδευτεί από αύξηση των κρουσμάτων.

Κυβέρνηση και ειδικοί κάνουν έκκληση για αύξηση των εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών ενώ αρκετοί φοβούνται ότι μόλις θα αρχίσουν να υπάρχουν κρούσματα στις σχολικές αίθουσες, θα υπάρχουν γονείς που θα θέλουν να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι προκειμένου να μην κολλήσουν.

Τα πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν, προβλέπουν ότι ένα τμήμα θα κλείνει μόνο όταν νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές.

Μία από τις ανησυχίες που υπάρχει είναι ότι τα παιδιά που θα νοσήσουν θα μπορούν να κολλήσουν άτομα στο οικογενειακό τους περιβάλλον, με ότι αυτό συνεπάγεται για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι.

Πότε θα εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας με φόντο την έναρξη των σχολικών μονάδων, προβλέπεται μεταξύ άλλων σε ποιες περιπτώσεις θα εφαρμόζεται η τηλεκπαίδευση.

Τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιείται:

(α) Σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας σχολικού τμήματος λόγω ύπαρξης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 σε πάνω από τους μισούς μαθητές του τμήματος και

(β) Για τους μαθητές κάτω των 12 ετών οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS– CoV-2 στις σχολικές μονάδες».

Οι μαθητές από 12 ετών και άνω με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα κατά κανόνα θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους δια ζώσης, λόγω της δυνατότητας εμβολιασμού τους. Σε περίπτωση αιτήματος του θεράποντος ιατρού τους και εφόσον δοθεί η απαιτούμενη έγκριση από αρμόδια επιτροπή, θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης.

Οι περιπτώσεις παιδιών που συγκατοικούν με άτομο με σοβαρό υποκείμενο νόσημα και εξ αυτού θα πρέπει να απέχουν από το σχολείο κάνοντας χρήση τηλεκπαίδευσης περιορίζονται πλέον δραστικά καθώς υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα. Μόνο σε περίπτωση συγκατοίκησης με άτομα για τα οποία, λόγω σοβαρής ανοσοκαταστολής, τεκμηριώνεται ότι ο εμβολιασμός τους ενδέχεται να μην παρέχει την απαιτούμενη προστασία, και αφού έχουν πρώτα αναζητηθεί όλες οι εναλλακτικές λύσεις, μπορεί να δίνεται άδεια σε μαθητές που συγκατοικούν με άτομο με σοβαρό υποκείμενο νόσημα να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τι προβλέπεται για τις στενές επαφές επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 στις σχολικές μονάδες;

Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στον ορισμό «στενής επαφής» επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 στη σχολική μονάδα, αφού αναγνωριστούν και καταγραφούν από τον υπεύθυνο COVID-19 του σχολείου θα πρέπει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να μην τεθούν σε κατ’ οίκον απομόνωση (καραντίνα), αλλά θα πρέπει να υποβάλλονται σε επιπλέον διαγνωστικούς ελέγχους στο διάστημα των 7 ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Ειδικότερα:

  • Ανεμβολίαστοι χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο: δύο επιπλέον διαγνωστικοί εργαστηριακοί έλεγχοι με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ, πέρα από τους προληπτικούς συστηματικούς ελέγχους που πραγματοποιούν ανά εβδομάδα για να προσέλθουν στη σχολική μονάδα. Εάν αυτοί κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, τότε επιπλέον των δύο ανωτέρω rapid test και των δύο self test για την προσέλευση στο σχολείο, θα πρέπει την εβδομάδα εκείνη να κάνουν και 3 επιπλέον self-test τα οποία θα τους προμηθεύσει το σχολείο (τα σχολεία θα έχουν απόθεμα self-test για τον σκοπό αυτό). Δηλ. οι μαθητές αυτοί θα υποβληθούν σε καθημερινό έλεγχο για 7 ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
  • Εμβολιασμένοι ή άτομα με ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο: δύο αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (self test) στο διάστημα των 7 ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων σε περίπτωση επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19  είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Οι στενές επαφές με κρούσμα θα εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά την υγεία τους και να είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση για ενδεχόμενη εκδήλωση συμπτωμάτων ύποπτων για λοίμωξη COVID-19 για 14 ημέρες μετά την έκθεση.

«Το άνοιγμα θα φέρει αύξηση κρουσμάτων»

Την εκτίμηση πως με το άνοιγμα των σχολείων, των πανεπιστημίων και των δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους θα αυξηθούν αρκετά τα νέα κρούσματα κοροναϊού συμμερίζεται η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Η καθηγήτρια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να επιστρέψει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για κάποια χρονική περίοδο, σε περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες συρροές κρουσμάτων και βαριά νόσηση παιδιών. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι δυναμική και μπορεί να αλλάξει η οδηγία ότι δεν θα κλείνουν τμήματα αν δεν κολλήσει άνω του 50% των μαθητών.

Μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες κοινωνικές ομάδες η αύξηση

Η καθηγήτρια εξήγησε ότι η αύξηση κρουσμάτων μπορεί να ξεκινήσει από τους νέους και τα παιδιά σχολικής ηλικίας και μέσω των σπιτιών τους να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πολύ σπάνιο να νοσήσουν βαριά, αρχικά μπορεί να μην υπάρξει επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θυμάτων αλλά στη συνέχεια αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, οι δύο αυτοί δείκτες θα επιδεινωθούν.

Η κ. Ψαλτοπούλου επικαλέστηκε αμερικανική μελέτη σύμφωνα με την οποία στις περιοχές με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, οι συρροές μετά το άνοιγμα των σχολείων ήταν μικρότερες.

«Εμβολιαζόμαστε εμείς οι ενήλικες, προστατεύουμε τα παιδιά μας», τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου. Προειδοποίησε ότι καθώς το στέλεχος Δέλτα είναι πιο μεταδοτικό, ένα παιδί έχει τέτοιο ιικό φορτίο που μπορεί πάρα πολύ καλά να μεταδώσει κοροναϊό στα άτομα του σπιτιού ηλικίας 60-70 που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν εμβολιαστεί από τους πρώτους πριν από περίπου 9 μήνες.

«Μεγάλο στοίχημα το άνοιγμα των σχολείων»

«Το άνοιγμα των σχολείων είναι μεγάλο στοίχημα, είναι μεγάλη ανάγκη να γυρίσουν τα παιδιά στο σχολείο για πολλούς λόγους. Αυτό πρέπει να γίνει με μια επιδημία και ένα στέλεχος που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, που κάνει την επιστροφή πιο δύσκολη», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος σε δηλώσεις του στον Ant1.

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας πρόσθεσε ότι «τα εργαλεία που έχουμε είναι φυσικά το εμβόλιο και πρέπει να πείσουμε τους γονείς να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά. Το 10% που είναι εμβολιασμένα είναι μικρό ποσοστό, στους φοιτητές μας είναι μεγαλύτερο το ποσοστό και φυσικά έχουμε και το εργαλείο των self test. Πάντα υπάρχει και το όπλο των μέτρων προστασίας, με τα μέσα που διαθέτει και το Κράτος και με την ευθύνη των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών».

«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και πρέπει να το κερδίσουμε, γιατί ξέρετε, τα στοιχήματα δεν τα κερδίζουμε πάντα», τόνισε ο κ. Γώγος, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει οικογένεια, ιδιαίτερα με ανθρώπους ευάλωτους και με υποκείμενα νοσήματα και να έχει μέλη ανεμβολίαστα».

Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν

«Βλέπετε ότι η επιδημία των 18άρηδων, τώρα που σταμάτησαν τα γλέντια και οι χαλαρές στιγμές, έχει γίνει επιδημία των 35άρηδων», είπε ο κ. Γώγος, αναφέροντας παράλληλα ότι έχουν αυξηθεί οι βαριά νοσούντες από τον κοροναϊό και οι διασωληνωμένοι.

Όπως υπογράμμισε, «μόνο 1 στους 10 που νοσούν σοβαρά είναι εμβολιασμένοι. Πρέπει να πειστούν οι πολίτες για αυτό και να εμβολιαστούν. Πρέπει να πείσουμε και τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά. Υπάρχουν και εμβολιασμένα παιδιά που νοσούν, υπάρχουν και κάποια παιδιά που πεθαίνουν, υπάρχουν και πολλά σύνδρομα που μπορεί να εμφανιστούν».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να πειστούμε ότι τα παιδιά μας πρέπει να εμβολιαστούν. Έχουμε πολύ καλές μελέτες, δεν έχουμε ενδείξεις ότι μακροχρόνια το εμβόλιο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, αντίθετα έχουμε στοιχεία ότι η νόσηση από κοροναϊό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες».

«Τα παιδιά νοσούν και χωρίς να αρχίσουν τα σχολεία και τώρα που κυκλοφορούν. Το θέμα είναι τι θα γίνει όταν ανοίξουν τα σχολεία; Τα παιδιά θα συγχρωτιστούν μεταξύ τους στο σχολείο και πιθανώς θα μεταδώσουν τον ιό. Αλλά η διαφορά είναι ότι είναι πολύ εύκολη η ιχνηλάτηση τους», ανέφερε.

«Τα συχνά τεστ είναι πολύ σημαντικό να γίνονται και προληπτικά και αφού εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, είναι πολύ χρήσιμα», σημείωσε ο Καθηγητής, αναφέροντας πάντως ότι είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και να κλείσουν τα σχολεία, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο και τον δείκτη θετικότητας

«Είναι λογικό και κάποιοι γιατροί να έχουν επιφυλάξεις, αλλά όλοι μας ανήκουμε σε επιστημονικές εταιρείες και όλες οι εταιρείες έχουν ταχθεί υπέρ των εμβολιασμών και στα παιδιά», κατέληξε ο Χαράλαμπος Γώγος.

«Να μην αρχίσουν τα μαθήματα ή να γίνονται έξω»

Ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης είναι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να πάμε άμεσα σε άνοιγμα των σχολείων. Μάλιστα, πρότεινε να εξεταστεί ακόμα και η λύση του lockdown για να πέσουν τα κρούσματα. Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ σημείωσε, ακόμα, την ανάγκη να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους, ακόμα για τα παιδιά.

Όπως είπε, τη μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μια καινούρια επιδημία παρά σαν συνέχεια των προηγούμενων, λόγω της τεράστιας διαφοράς της μεταδοτικότητας. Έκανε δε την πρόβλεψη ότι το επόμενο κύμα θα «χτυπήσει» γρήγορα, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, την επιστροφής στην εργασία και της επιδείνωσης του καιρού όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα. Εκτίμησε ότι θα καταγραφεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων, γύρω στα 4.000.

«Η πιο έξυπνη πολιτική θα ήταν να γίνει τεράστια προσπάθεια να πέσουν τα κρούσματα ακόμα και με lockdown. Μια ακόμα λύση θα ήταν να μην αρχίσουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα ή να γίνεται το μάθημα έξω, να μην μπουν τα παιδιά στις τάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική λύση μακροπρόθεσμα σημειώνοντας ότι θα πρέπει συνεργεία να πάνε στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Μάλιστα, επισήμανε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή ο εμβολιασμός να γίνει αναγκαστικός για όλο τον κόσμο.

Ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική μακροπρόθεσμα. Αρχίζει και εφαρμόζεται στην Αμερική. Συνεργεία στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Κάποια στιγμή θα γίνει και υποχρεωτικός.

«Τα σχολεία θα ξανακλείσουν»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Γιάννης Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν λόγω της αύξησης της νοσηρότητας στα παιδιά.

«Αν λάβουμε υπόψη τη μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά από τη μετάλλαξη Δέλτα που το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε νοσηρότητα της τάξεως του 6%-7% και τώρα έχουμε υπερβεί το 20% τον Αύγουστο, καταλαβαίνουμε ότι η νοσηρότητα αυξάνει πάρα πολύ γρήγορα. Όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα πρέπει να φοράνε μάσκα, να αφήνουν πόρτες και παράθυρα ανοιχτά και θα έπρεπε ήδη να έχουμε αρχίσει τον εμβολιασμό ώστε τα παιδιά το επόμενο δίμηνο που θα είναι καλός ο καιρός και μέχρι τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο να ήταν με τις μάσκες. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, τα σχολεία θα ξανακλείσουν», ανέφερε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ρόλο του παιδιάτρου ώστε να πείσει γονείς και παιδιά να εμβολιαστούν. Μάλιστα, επισήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά, αλλά τα ίδια δεν θέλουν, γιατί διαβάζουν τις παρενέργειες στο διαδίκτυο και φοβούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι στην πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία ζήτησε την άδεια να επισκεφθεί τα σχολεία και να ενημερώσει τα παιδιά για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Πρόσφατα Άρθρα
Αλλάζει ο καιρός το Σαββατοκύριακο: «Βουτιά» έως 10 βαθμούς 21 Νοεμβρίου 2024, 18:07
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται ζάχαρη μετά από καταγγελίες 21 Νοεμβρίου 2024, 14:36
Κακοκαιρία Alexandros: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αυτές τις περιοχές τις επόμενες ώρες 15 Νοεμβρίου 2024, 19:43
Προσεχώς μανούλα η Ανθή Βούλγαρη 13 Νοεμβρίου 2024, 10:18
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας: «Η πνευμονία στα παιδιά εξακολουθεί να προκαλεί σημαντική νοσηρότητα» 12 Νοεμβρίου 2024, 14:02
Megan Fox: Έγκυος στο τέταρτο παιδί της 12 Νοεμβρίου 2024, 12:25
Η BLACK FRIDAY στο SHOPFLIX.GR ξεκίνησε και είναι SUPER 11 Νοεμβρίου 2024, 16:30
Η Margot Robbie έγινε μαμά 4 Νοεμβρίου 2024, 14:36
Έγκυος στο τρίτο της παιδί η εντυπωσιακή Gisele 1 Νοεμβρίου 2024, 16:10
Mηνιγγίτιδα: Έκλεισαν σχολεία στην Πάτρα ύστερα από κρούσμα σε μαθήτρια 25 Οκτωβρίου 2024, 18:29
Θάνατοι μωρών στην Αμαλιάδα: Η… μυστήρια πνευμονίτιδα 24 Οκτωβρίου 2024, 09:52
Αλλαγή ώρας: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της χειμερινής 24 Οκτωβρίου 2024, 09:37
Ο καιρός έως την 28η Οκτωβρίου 24 Οκτωβρίου 2024, 09:11
Έγκυος για δεύτερη φορά η Jennifer Lawrence 23 Οκτωβρίου 2024, 16:35
Αμαλιάδα: Τι συμβαίνει με τους θανάτους των βρεφών; 23 Οκτωβρίου 2024, 11:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version