Όσο ευλαβικά κι αν περιποιούμαστε την επιδερμίδα μας, εκείνη δεν πρόκειται να λάμψει ποτέ αν δεν βάλουμε στο πιάτο μας τις σωστές τροφές. Ορίστε λοιπόν ορισμένες τροφές που βοηθούν την επιδερμίδα να επιδιορθώσει και σε κάποιες περιπτώσεις να αντιστρέψει τις φθορές της.
Κολοκύθα
Ενα ελιξίριο ομορφιάς… σε συσκευασία superfood. Η κολοκύθα, χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, αναζωογονεί τα κύτταρα της επιδερμίδας, ενώ κάνει και τα μαλλιά πιο λαμπερά.
Πού οφείλονται αυτές οι ιδιαίτερα πολύτιμες ιδιότητές της; Κατ’ αρχάς, είναι μια πολύ καλή πηγή β-καροτίνης, που μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη A, η οποία επιταχύνει την ανάπλαση της επιδερμίδας, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, βοηθάει ενάντια στην ακμή και χαρίζει λάμψη στα μαλλιά.
Ομως δεν είναι μόνο αυτά. Η κολοκύθα περιέχει βιταμίνη C και Ε καθώς και μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος, το κάλιο και το μαγνήσιο. Ο ψευδάργυρος βοηθάει στη διατήρηση του κολλαγόνου και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της τρίχας.
Μάλιστα, οι σπόροι της είναι εξίσου ευεργετικοί όπως και η σάρκα της. Καταναλώνετε ένα φλιτζάνι σπόρους κολοκύθας την ημέρα για την πρόληψη της εμφάνισης ρυτίδων και για να κρατάτε το δέρμα σας ενυδατωμένο. Και αυτό γιατί είναι πλούσια σε σημαντικά αμινοξέα που δεν υπάρχουν στο σώμα μας και σε λιπαρά οξέα που δομούν τα κύτταρα και τονώνουν την ανάπλαση και τη δημιουργία τους.
Επίσης ανακαλύπτουμε βιταμίνη Β, Α, C, D, K και βιταμίνη Ε, αλλά και φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο και χαλκό. Στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά για την οξυγόνωση της επιδερμίδας και την άμυνά της.
Ανανάς
Μπορεί το πορτοκάλι να είναι η δημοφιλέστερη πηγή βιταμίνης C, όμως ένα φλιτζάνι με κομμάτια φρέσκου ανανά παρέχει πάνω από το 100% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία κολλαγόνου, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Επίσης, το τροπικό φρούτο είναι πλούσιο σε φυσικά ένζυμα, βιταμίνες, οξέα και ιχνοστοιχεία, με κυριότερο το μαγγάνιο που συμβάλλει στη δημιουργία κολλαγόνου.
Επιπλέον είναι πλούσιος σε βρομελίνη, ένα ένζυμο το οποίο απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό και καθαρίζει το συκώτι. Και καθαρό συκώτι ίσον καθαρή επιδερμίδα και καλός μεταβολισμός.
Γάλα αμύγδαλου
Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, του γνωστού αντιοξειδωτικού που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικές αντιδράσεις οι οποίες καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, πρωτεΐνες που χαρίζουν στην επιδερμίδα σφριγηλότητα και νεανικότητα.
Επίσης, το γάλα αμύγδαλου περιέχει βιταμίνη Β2, γνωστή και ως ριβοφλαβίνη, όπως και Β3, γνωστή και ως νιασίνη, ουσίες πολύ σημαντικές για τη βέλτιστη ενυδάτωση της επιδερμίδας καθώς συγκρατούν την υγρασία στα κύτταρα.
Καρύδια
Τα καρύδια είναι πηγή των αντιοξειδωτικών ουσιών που λέγονται πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες.
Ακόμα, οι προσφιλείς μας ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε χαλκό, ένα ιχνοστοιχείο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στη διατήρηση της υγιούς επιδερμίδας και των μαλλιών.
Ελλειψη χαλκού έχει ως αποτέλεσμα τη θαμπή όψη και τα άτονα, εύθραυστα μαλλιά. Επιπλέον ο χαλκός βοηθάει στον σχηματισμό της ελαστίνης και στη γρηγορότερη αποκατάσταση των πληγών και των ουλών.
Σταφύλια
Το φρούτο αυτό είναι συνώνυμο της λάμψης και της αντιγήρανσης της επιδερμίδας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και C, αλλά και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία πολύ σημαντικά για την ομορφιά και τη νεανική κατάσταση του δέρματος.
Πιο συγκεκριμένα, το σταφύλι δρα ενάντια στην πρόωρη γήρανση χάρη στις ισχυρές πολυφαινόλες, όπως η ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο σταφύλι και περιλαμβάνεται και σε καλλυντικές αντιγηραντικές συνθέσεις.
Επιπλέον τα σταφύλια ενισχύουν το δέρμα ενάντια στον ήλιο προστατεύοντάς το από τις υπεριώδεις ακτίνες (αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται το αντηλιακό), ενώ το διατηρούν ενυδατωμένο και υγιές.
Tip: Χρησιμοποιήστε τα κουκούτσια των σταφυλιών ως απολεπιστικό. Απομακρύνουν στην εντέλεια τα νεκρά κύτταρα και κάνουν την επιδερμίδα απαλή.
Ρόδι
Περιέχει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες πολυφαινολών από ό,τι το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι. Πιο συγκεκριμένα, είναι τρεις φορές πιο πλούσιο σε τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ, συστατικά που εμποδίζουν την εμφάνιση των πρόωρων ρυτίδων και λεπτών γραμμών, τις δυσχρωμίες, την απώλεια ελαστικότητας και τη θαμπή όψη.
Επιπλέον το ρόδι περιέχει βιταμίνες C, Κ και κάλιο, σημαντικές ουσίες για τη λάμψη, την ενίσχυση της άμυνας της επιδερμίδας και τη σφριγηλότητά της. Τέλος αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι το ρόδι αποτελεί πηγή φυλλικού οξέος, μιας ουσίας απαραίτητης για την αναπαραγωγή και τη μακροζωία των κυττάρων.
Tip: Οταν το χρησιμοποιούμε τοπικά, σε σπιτικές συνταγές ομορφιάς, συσφίγγει τους πόρους, εξισορροπεί τη λιπαρότητα, ενώ οι αλεσμένοι κόκκοι ροδιού κάνουν τέλεια απολέπιση.
Καρότα
Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε νερό (87%) και σε β-καροτένιο, τα καρότα αποτελούν ιδανική τροφή τόσο για την ενυδάτωση του δέρματος, όσο και για την απόκτηση ενός ομοιόμορφου έντονου μαυρίσματος. Το ζαρζαβατικό από την Περσία είναι πλούσια πηγή καροτενοειδών και κυρίως β-καροτίνης, που ενισχύει την παραγωγή μελανίνης.
Επίσης περιέχει αρκετή ποσότητα από βιταμίνες Β1, Β2 καθώς και νιασίνη (ή νιασιναμίδη ή βιταμίνη Β3), την οποία συναντάμε σε πολλά καλλυντικά, όπως καθαριστικά, αντηλιακά, ορούς, αντιγηραντικές κρέμες.
Η νιασιναμίδη αυξάνει τα επίπεδα του κολλαγόνου και περιορίζει την απώλεια υγρασίας από την επιδερμίδα, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά τη λιπαρότητα και την ακμή.