Παιδί στην εφηβεία – Τι ώρα πρέπει να γυρίζει σπίτι;

Πώς θα αποφασίσετε την ώρα που θα πρέπει να ακούσετε τα κλειδιά του παιδιού στην εξώπορτα
26 Σεπτεμβρίου 2021 | 18:45

Ακόμη και ο πιο ψύχραιμος γονιός δεν γίνεται να μην αισθανθεί το παραμικρό τσίμπημα αγωνίας τις πρώτες φορές που το παιδί του είναι μόνο του έξω με τους φίλους του. Όσο και αν προσπαθούμε να αποδεχθούμε πως τα μικρά μας δεν είναι πλέον και τόσο μικρά, δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε πως θα βρεθούν απροετοίμαστα απέναντι στους πιθανούς κινδύνους. Ωστόσο, αν θέλουμε να τα βοηθήσουμε στην εξέλιξή τους σε ανεξάρτητους νεαρούς ενήλικες, είναι σημαντικό να τους εκφράζουμε έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας και να τους αφήνουμε το περιθώριο να κάνουν λάθη σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

Ένα από τα πρώτα τεστ αυτής της ευαίσθητης ισορροπίας, είναι η ώρα που τους ζητάμε να επιστρέψουν στο σπίτι όταν βγαίνουν βόλτα με την παρέα τους και η συνέπεια που εκείνα επιδεικνύουν σε αυτό το όριο. Πώς όμως θα αποφασίσουμε την ώρα που θα πρέπει να ακούσουμε τα κλειδιά τους στην εξώπορτα;

Πριν αποφασίσετε, σκεφτείτε:

  • Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το παιδί; Θα μπορεί να τις αναπληρώσει την επόμενη ημέρα;
  • Πρόκειται για μια συνηθισμένη έξοδο ή για ένα ξεχωριστό γεγονός;
  • Πώς θα γυρίσει στο σπίτι; Θα περάσει από επικίνδυνες περιοχές;
  • Ποιοι θα είναι μαζί του;
  • Πόσο υπεύθυνο είναι το παιδί; Χρειάζεται μια αυστηρή δομή για να λειτουργήσει με σύνεση ή τα καταφέρνει ακόμη και χωρίς τη δική σας εμπλοκή;

Όταν αποφασίσετε

Πριν περάσει την εξώπορτα, βεβαιωθείτε πως ξέρει ακριβώς τι ώρα πρέπει να γυρίσει, τι θα πρέπει να κάνει αν συμβεί κάτι που δεν του επιτρέπει να φανεί συνεπές και τι θα συμβεί αν παραβεί τους κανόνες σας. Σε πολλές περιπτώσεις, αν ρωτήσουμε τα παιδιά τι ώρα πιστεύουν πως θα έπρεπε να επιστρέψουν και λάβουμε υπόψη μας τη γνώμη τους, αυξάνουμε τις πιθανότητες να συμμορφωθούν σε αυτήν. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να δεχτείτε ό,τι σας προτείνουν, αλλά θα ήταν καλό να προσπαθήσετε να τους εξηγήσετε γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη ώρα επιστροφής, αντί να την ορίσετε «αυθαίρετα».

Οι σωστές συνέπειες

Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο κανόνα, ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσετε την τήρησή του είναι ορίζοντας κάποιες συνέπειες και εφαρμόζοντάς τις όταν απαιτείται. Φροντίστε, όμως, οι «ποινές» να είναι ανάλογες του «εγκλήματος» και το παιδί να γνωρίζει ποιες είναι εκ των προτέρων. Μια καλή λύση είναι ο χρόνος επιστροφής του να μετακινηθεί μισή ώρα νωρίτερα σε περίπτωση διαδοχικών παραβάσεων.

Πολλές φορές τα παιδιά καθυστερούν παρά τη θέλησή τους, επειδή αισθάνονται την ανάγκη να βοηθήσουν κάποιο φίλο ή επειδή υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τα μέσα μεταφοράς που είχαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν. Ζητήστε του να σας ενημερώνει όταν βλέπει ότι υπάρχει περίπτωση να μην προλάβει να επιστρέψει εγκαίρως και να είναι ειλικρινές ώστε να μπορείτε να το βοηθήσετε. Έτσι, εκείνο θα μπορεί να αποφύγει την τιμωρία και εσείς την περιττή αγωνία.

Να είστε ευέλικτοι

Κάθε παιδί ωριμάζει με διαφορετικούς ρυθμούς, όμως όλα τους είναι σε θέση να αναλάβουν σταδιακά μεγαλύτερες ευθύνες και να προστατεύσουν πιο αποτελεσματικά τον εαυτό τους. Αν για ένα ικανό χρονικό διάστημα είναι τυπικό στην ώρα επιστροφής του, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να το επιβραβεύσετε με μισή ώρα επιπλέον! Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσετε τη μελλοντική του συνέπεια, ενώ αν το κάνετε με δική σας πρωτοβουλία ενδέχεται να αποφύγετε μερικούς από τους πιο κλασικούς καβγάδες μεταξύ γονιών και εφήβων!

Μην υπερβάλλετε

Να θυμάστε πως το κυριότερο πράγμα που προστατεύει το παιδί σας, είναι τα πράγματα που του έχετε μάθει μέχρι τώρα και η υπευθυνότητα που του έχετε εμφυσήσει. Οι υπερβολικές απαγορεύσεις, αντίθετα, δεν αποκλείεται να το θέσουν σε μεγαλύτερους κινδύνους από αυτούς που προσπαθείτε να αποφύγετε, αφού το ωθούν να διεκδικήσει την ελευθερία του με λάθος τρόπους ή οδηγούν στο να φτάσει στην ενηλικίωση χωρίς να έχει μάθει να κινείται ανεξάρτητα.

Πρόσφατα Άρθρα
Μειωμένη όρεξη: Πώς θα τρώει το παιδί περισσότερο; 5 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Πότε θα είναι έτοιμο το παιδί για smartphone; 5 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παιδί: Πρέπει να του λέμε «Είμαστε περήφανοι για εσένα»; 4 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τι να κάνετε όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο 4 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Η καλή ανατροφή των παιδιών συνοψίζεται σε μόλις 4 πράγματα 3 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βιταμίνη D: Η έλλειψή της στα παιδιά συνδέεται με αυτοάνοσα 3 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Πότε να αφήσουμε το παιδί να παίρνει αποφάσεις; Χθες… 2 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Αυτισμός: 30 στα 1000 παιδιά στο φάσμα 2 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Όταν τα παιδιά δεν μας λένε τι τους συμβαίνει 1 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί ροζ για τα κορίτσια και μπλε για τα αγόρια; 1 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διάβασμα: 5 μυστικά για να μεγαλώσετε μικρούς αναγνώστες 31 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Πιο συνεργάσιμο παιδί μέσα σε λίγες μόνο μέρες 31 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Μήπως το παιδί έχει άγχος ύπνου; 30 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Τα παιδιά μπορεί επίσης να βιώνουν εποχική συναισθηματική διαταραχή 30 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Ευγνωμοσύνη: Βοηθήστε τα παιδιά να την καλλιεργήσουν 29 Οκτωβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version