Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο ομφάλιος λώρος συνδέει τη μητέρα με το έμβρυο, παρέχοντας του ό,τι χρειάζεται για τη σωστή ανάπτυξη του. Όταν ο ομφάλιος λώρος κόβεται κατά τη γέννηση του μωρού, ένα μικρό κομμάτι παραμένει προσκολλημένο στον αφαλό του. Το κομμάτι αυτό αλλάζει χρώμα και όψη κατά τις πρώτες μέρες ζωής του μωρού και στη συνέχεια πέφτει.
Πότε πέφτει ο ομφάλιος λώρος;
Μπορεί να φαίνεται ότι παίρνει χρόνο, αλλά το κομμάτι του ομφάλιου λώρου ξηραίνεται και πέφτει μέχρι το μωρό σας να είναι 3 εβδομάδων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP).
Είναι πιθανό να πέσει νωρίτερα, αλλά αν καθυστερήσει περισσότερο από αυτό το χρονικό διάστημα, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
Συμβουλές φροντίδας του ομφάλιου λώρου
Η συνήθης πρακτική όσον αφορά στη φροντίδα του ομφάλιου λώρου του νεογέννητου είναι να τον κρατάτε στεγνό. Επίσης, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
- Αποφύγετε τη χρήση σαπουνιού, το οποίο μπορεί να ερεθίσει το τρυφερό δέρμα του μωρού, και καθαρίστε την περιοχή με μία αποστειρωμένη γάζα και λίγο νερό.
- Αποφύγετε να καλύψετε την περιοχή με το πάνω μέρος της πάνας του μωρού.
- Φροντίστε να αλλάζετε αμέσως τις βρεγμένες και βρώμικες πάνες, ώστε να μην διαρρέουν προς τον αφαλό.
- Επιλέξτε χαλαρά, φαρδιά ρούχα που δεν πιέζουν την περιοχή.
- Αποφύγετε να ακουμπάτε το σημείο.
Τι να κάνετε όταν πέσει ο ομφάλιος λώρος
Όταν πέσει ο ομφάλιος λώρος μπορεί να παρατηρήσετε ένα μικρό ακατέργαστο σημείο ή λίγο υγρό να χύνεται μαζί αίμα. Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε – αυτό είναι φυσιολογικό. Εάν παρατηρήσετε όμως μεγαλύτερη αιμορραγία, καλέστε άμεσα τον παιδίατρο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ομφάλιος λώρος μπορεί να σχηματίσει κοκκινωπό-ροζ ιστό ουλής που ονομάζεται ομφάλιο κοκκίωμα και το οποίο μπορεί να εκκρίνει κιτρινωπό υγρό. Αυτό θα υποχωρήσει σε μερικές ημέρες, καλό είναι όμως να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο του μωρού σας.