Η COVID-19 εξακολουθεί να απειλεί την υγεία μας, αλλά και άλλα κοινά μικρόβια, ιοί και λοιμώξεις εξακολουθούν να μεταφέρονται εύκολα μεταξύ των μαθητών. Αν και δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί πλήρως η εξάπλωση μικροβίων και ιών στο σχολείο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να προφυλάξουμε την υγεία των παιδιών μας. Βεβαιωνόμαστε λοιπόν ότι τα παιδιά μας γνωρίζουν και εφαρμόζουν τους παρακάτω κανόνες υγιεινής.
Μικροί μασκοφόροι
Το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (American Academy of Pediatrics) συνιστούν τη χρήση μάσκας στο σχολείο. Μάλιστα, μια μεγάλη μελέτη με περισσότερους από 1.000.000 συμμετέχοντες, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Science», βρήκε ότι οι μαθητές που φορούσαν μάσκα στο σχολείο αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο να βρεθούν θετικοί στον ιό καθώς και να εκδηλώσουν συμπτώματα COVID-19.
Πώς θα επιλέξουμε τη σωστή μάσκα για το παιδί;
Καλό είναι να αποφεύγουμε τις μεμονωμένες υφασμάτινες μάσκες, οι οποίες προσφέρουν διαφορετικό βαθμό προστασίας ανάλογα με τον αριθμό των στρωμάτων και τον τύπο υφάσματος που έχουν. Πιο προστατευτικές γενικά είναι οι χειρουργικές μάσκες ή ακόμη καλύτερα οι μάσκες N95 (FFP2), τις οποίες ωστόσο δύσκολα βρίσκουμε σε μικρά μεγέθη. Ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά είναι να νιώθουν άνετη τη μάσκα, ώστε να τη φορούν συνεχώς, αλλά και να επιλέγουμε το σωστό μέγεθος, ώστε να μη μένουν κενά στα πλάγια. Προκειμένου λοιπόν να προστατεύσουμε τα παιδιά μας όσο το δυνατόν καλύτερα, συνιστάται η τοποθέτηση μιας υφασμάτινης μάσκας πάνω από μια χειρουργική. Ετσι, η χειρουργική μάσκα θα φιλτράρει αποτελεσματικότερα, ενώ η υφασμάτινη θα συμβάλλει στην ιδανική εφαρμογή χωρίς κενά. Μάλιστα, μπορούμε να διαλέξουμε μαζί με το μικρό μας μάσκες με σχέδια που του αρέσουν, ώστε να το ενθαρρύνουμε να τις φοράει συνέχεια.
Μαθαίνουμε στο παιδί να τη χρησιμοποιεί σωστά
Η μάσκα πρέπει να φοριέται κάθε φορά με πλυμένα χέρια ή έπειτα από χρήση αντισηπτικού και όλοι οι χειρισμοί πρέπει να γίνονται με τα κορδόνια και όχι με το μέρος της μάσκας που έρχεται σε επαφή με το προσωπάκι του παιδιού. Του θυμίζουμε ότι πρέπει να καθαρίζει τα χέρια του και μετά την αφαίρεση της μάσκας. Φροντίζουμε να εξηγήσουμε με απλά, κατανοητά λόγια στο παιδί μας τη σημασία της σωστής χρήσης της μάσκας και να το εκπαιδεύσουμε έτσι ώστε να έχει πάντοτε τη μύτη του και το πιγούνι του καλυμμένα.
Καθαρά χεράκια
Το τακτικό και σωστό πλύσιμο χεριών αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές συνήθειες υγιεινής που πρέπει να ακολουθεί το παιδί, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη ασθενειών και την αποτροπή της εξάπλωσης των μικροβίων. Παράλληλα, διατηρούμε τα νύχια του παιδιού καλά κομμένα και καθαρά, ενώ αν έχει τη συνήθεια να τρώει τα νύχια του, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συνθέσεις που αποτρέπουν την ονυχοφαγία.
Η σωστή διαδικασία
Εξηγούμε στο παιδί ότι δεν αρκεί να πλένουμε τα χέρια μας. Πρέπει να το κάνουμε και σωστά. Για να είμαστε, λοιπόν, σίγουροι ότι το μικρό μας δεν βρέχει απλώς τα χέρια του με νερό, πρέπει να του δείξουμε ποια είναι η σωστή διαδικασία, τονίζοντας ότι πρέπει να πλένει τα χέρια του σχολαστικά και όχι απλώς να ξεπλένει τη σαπουνάδα. Μάλιστα, καθώς τα πλένει μπορούμε να τραγουδήσουμε παρέα ένα σύντομο παιδικό τραγουδάκι, ώστε να αντιληφθεί καλύτερα πόση ώρα πρέπει να αφιερώνει στη διαδικασία αυτή.
Αντισηπτικά μαντιλάκια, η απαραίτητη προσθήκη στη σχολική τσάντα
Μπορεί το πλύσιμο των χεριών στο σπίτι να έχει γίνει ρουτίνα, αλλά τι γίνεται όταν το παιδί βρίσκεται στο σχολείο; Φροντίζουμε να έχει πάντα στην τσάντα του απολυμαντικό χεριών και αντισηπτικά μαντιλάκια, προτιμώντας προϊόντα που είναι αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού, χωρίς όμως να είναι σκληρά για το παιδικό δερματάκι.
Οχι χέρια σε μάτια, στόμα και μύτη
Τα βακτήρια μεταδίδονται εύκολα μέσω των βλεννογόνων στα μάτια, στη μύτη και στο στόμα. Υπενθυμίζουμε στο παιδί – όσες φορές χρειαστεί – να μην αγγίζει τα μάτια του, το στόμα του ή τη μύτη του με βρώμικα χέρια, καθώς και να καθαρίζει τα χέρια του αμέσως αφού τα αγγίξει.
Προσοχή στο φτέρνισμα και στον βήχα
Τα μικρόβια έχουν την ικανότητα να ταξιδεύουν πολύ μακριά, γι’ αυτό μαθαίνουμε στο παιδί να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του με ένα χαρτομάντιλο ή έστω με το εσωτερικό του αγκώνα του εάν δεν μπορεί να βρει ένα χαρτομάντιλο αρκετά γρήγορα.