Play Therapy – Τι είναι και πώς μπορεί να ωφελήσει το παιδί μου

Τα παιδιά χρησιμοποιούν συχνά το παιχνίδι για να εκφραστούν και να περιηγηθούν στον κόσμο και το Play Therapy το εκμεταλλεύεται αυτό.
16 Οκτωβρίου 2021 | 19:10

Το Play Therapy ως θεραπευτική προσέγγιση χρησιμοποιεί το παιχνίδι και τις δημιουργικές τέχνες για να βοηθήσει τα παιδιά (συνήθως 3-12 ετών) που δυσκολεύονται να εκφράσουν τις σκέψεις ή τα συναισθήματά τους.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας

Μια τυπική συνεδρία παιγνιοθεραπείας διαρκεί συνήθως από 30 μέχρι 45 λεπτών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο θεραπευτής θα δημιουργήσει ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον για να παίξει το παιδί. Στη συνέχεια θα παρατηρήσει τις αλληλεπιδράσεις του παιδιού με τα παιχνίδια που του παρέχονται.

Καθώς το παιδί θα αισθάνεται όλο και πιο άνετα στην αίθουσα παιχνιδιών του θεραπευτή, θα εισαχθούν πιο συγκεκριμένες δραστηριότητες παιχνιδιού που στοχεύουν στα ειδικά θέματα που αντιμετωπίζει.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν:

  • Χρήση δομικών στοιχείων
  • Ζωγραφική, χορός, αφήγηση, κ.λπ.
  • Παιχνίδι στην άμμο
  • Επιτραπέζια παιχνίδια
  • Παιχνίδι με κούκλες
  • Κουκλοθέατρο
  • Tea party
  • Παιχνίδια με κάρτες
  • Παιχνίδια στρατηγικής, όπως σκάκι
  • Κρυφτό
  • Τουβλάκια

Κατά διαστήματα, ο θεραπευτής θα ζητά από άλλα μέλη της οικογένειας ή από τους γονείς/κηδεμόνες να συμμετάσχουν κι αυτοί στις δραστηριότητες του παιχνιδιού.

Σε τι μπορεί να βοηθήσει το Play Therapy

Η παιγνιοθεραπεία είναι ιδιαίτερα επωφελής για τα παιδιά που δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν και να εκφραστούν με θετικό και υγιή τρόπο.

Παρόλα αυτά, οι γονείς που ανησυχούν για τα παιδιά τους συχνά δυσκολεύονται να καταλάβουν σε τι μπορεί να τα ωφελήσει το να «παίζουν παιχνίδια». Όμως, είναι γεγονός ότι στα παιδιά αρέσει να επικοινωνούν μέσω του παιχνιδιού – είτε τα καθοδηγεί ένας θεραπευτής είτε όχι.

Για παράδειγμα, ένα παιδί που παίζει βίαια με τα παιχνίδια μπορεί λανθασμένα να χαρακτηριστεί επιθετικό, ενώ στην πραγματικότητα η συμπεριφορά αυτή μπορεί να αντικατοπτρίζει μια βίαιη κατάσταση που έχει δει μέσα στο σπίτι.

Οφέλη από το Play Therapy

Η παιχνιδοθεραπεία μπορεί να υπάρξει ιδιαίτερα επωφελής για παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση ή έχουν βιώσει εξαιρετικά τραυματικά ή αγχωτικά γεγονότα, καθώς θα τους παράσχει τη δυνατότητα να ανακτήσουν την αίσθηση της κανονικότητας στη ζωή τους. Αλλά, και τα παιδιά με ορισμένες διαταραχές που παρεμποδίζουν τις συναισθηματικές και κοινωνικές τους εκφράσεις τους – όπως είναι οι διαταραχές συμπεριφοράς ή οι μαθησιακές δυσκολίες – μπορούν επίσης να επωφεληθούν.

Η παιχνιδοθεραπεία:

#1 Δίνει στα παιδιά που δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν λεκτικά για να εκφραστούν μέσα από δραστηριότητες παιχνιδιού. Για παράδειγμα, ένα παιδί που αρνείται να μιλήσει μπορεί να σχεδιάσει ή να ζωγραφίσει τις σκέψεις ή τις ανάγκες του.

#2 Δημιουργεί ένα χώρο όπου ένα παιδί θα αισθάνεται άνετα να είναι ο εαυτός του αντί για άλλες πιο παραδοσιακές μορφές ψυχοθεραπείας.

#3 Επιτρέπει στο παιδί να αναλάβει τη διαδικασία της θεραπείας του. Η αποτελεσματική θεραπεία παιχνιδιού επιτρέπει στο παιδί να χρησιμοποιεί παιχνίδια και μέσα με τα οποία είναι πιο άνετα και να πηγαίνει με τον δικό του ρυθμό.

#4 Βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους, ειδικά αν είχαν δυσκολευτεί να το κάνουν αυτό πριν.

#5 Βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές και τις κοινωνικές τους δεξιότητες με τον καιρό. Μετά από αρκετές συνεδρίες, ένα παιδί που δεν μιλούσε μπορεί να αρχίσει να λέει πολλές φράσεις.

 

Εάν έχετε ένα παιδί που μπορεί να επωφεληθεί από τη θεραπεία παιχνιδιού, επικοινωνήστε με έναν εξουσιοδοτημένο ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή που έχει την εμπειρία να ασχολείται με παιδιά και ειδικότερα με την παιχνιδοθεραπεία. Επειδή οι συνεδρίες είναι αρκετές, είναι επίσης σημαντικό να συνεργαστείτε με κάποιον με τον οποίο το παιδί σας θα αισθάνεται απόλυτα άνετα.

Πρόσφατα Άρθρα
6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν μεγαλώνετε παιδιά με άγχος 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ένα ατίθασο παιδί είναι ένα ευτυχισμένο παιδί 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τα υπέρ και τα κατά των social για τους εφήβους 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: 8 δικαιώματα των παιδιών που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Περιορίστε το καθημερινό χάος αν έχετε μικρό παιδί 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Απλές συμβουλές για να δομήσουν τα παιδιά αυτοπεποίθηση 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
10 συμβουλές για να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Μιλήστε στα παιδιά για τη φυσική κατάσταση με τον σωστό τρόπο 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βιβλία Vs Oθονών: Πώς θα επιλέξει το παιδί τα πρώτα; 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Δύο απλά βήματα για να διδάξουμε την ανθεκτικότητα στα παιδιά 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νήπια: Πώς να διαχειριστείτε αυτές τις 3 άβολες συμπεριφορές 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παιδιά: Πώς να ξεκινήσουμε τις δύσκολες συζητήσεις; 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι θα δώσετε τέλος στους παιδικούς καβγάδες 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
5 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί θα πετύχει 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε μια βροχερή μέρα ως οικογένεια 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version