Οι περισσότεροι γονείς δυσκολεύονται να εξοικειώσουν τα παιδιά με την έννοια της υπομονής. Είναι όμως, από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορεί να μάθει το παιδί σας όταν είναι ακόμα μικρό και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υπομονετικά είναι τα παιδιά που… εξασκούν τον μυ της υπομονής από μικρά.
Υπομονετικά παιδιά σε βήματα
Είναι ένα από τα πρώτα βήματα για να διδάξετε στα παιδιά την καθυστερημένη ικανοποίηση, η οποία οδηγεί σε επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της καριέρας, των σχέσεων, της υγείας και άλλων.
Η εξοικείωση των παιδιών με την έννοια της υπομονής μπορεί να φαίνεται αινιγματική γιατί όλα τα παιδιά ξεκινούν παρορμητικά. Ωστόσο, μπορείτε να ξεκινήσετε σταδιακά και με μικρά βήματα που μπορείτε να τα επαναλαμβάνετε καθημερινά.
Κάντε την εμπειρία θετική
Τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να αντιληφθούν την αναγκαιότητα ή τα οφέλη της υπομονής. Όχι μόνο η ιδέα τους για το χρόνο δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένη, αλλά ούτε και η κατανόησή τους για την καθυστερημένη ικανοποίηση.
Μόλις ορίσετε ένα χρονοδιάγραμμα για κάτι, θα ρωτούν συνεχώς αν ήρθε η ώρα ακόμα ή αν είστε ακόμα εκεί. Να είστε ευγενικοί, υπομονετικοί και θετικοί όταν το ζητούν, ακόμα κι αν είναι για 20η φορά.
Η συμπεριφορά σας παράδειγμα
Μέχρι τώρα, γνωρίζουμε ότι πρέπει να διαμορφώσουμε τις συνήθειες που θέλουμε να δούμε στα παιδιά μας. Όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς ή τους φροντιστές τους να είναι υπομονετικοί, είναι πιο πιθανό να είναι και τα ίδια.
Σε έναν κόσμο γεμάτο απρόσμενα εμπόδια και καθυστερήσεις, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνετε ψύχραιμοι, συγκεντρωμένοι και ήρεμοι ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, τα παιδιά μας πρέπει να δουν πώς εξασκούμε εμείς οι ίδιοι την υπομονή.
Μην καταφεύγετε σε δωροδοκίες
Οι δωροδοκίες δεν θα λειτουργήσουν όταν εκπαιδεύετε την υπομονή του παιδιού σας. Λέγοντας στο παιδί σας ότι μπορεί να έχει ένα μπισκότο αν κάθεται ακίνητο για δύο λεπτά, μπορεί να του μεταδώσει το αντίθετο μήνυμα από αυτό που θέλετε.
Το παιδί θα περιμένει πάντα κάτι σε αντάλλαγμα όταν περιμένει υπομονετικά. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση που βασίζεται στην ανταμοιβή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θέματα αυτορρύθμισης στο μέλλον.