Τα περισσότερα θαλασσινά είναι ασφαλή για κατανάλωση στην εγκυμοσύνη, με την προϋπόθεση ότι τα μαγειρεύετε σωστά. Στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά περιέχουν ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του μωρού σας, αλλά και για τη δική σας υγεία – επομένως είναι καλή ιδέα να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, αν μπορείτε.

Ωστόσο, οι γυναικολόγοι συνιστούν να αποφεύγετε ορισμένα ψάρια και οστρακοειδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή είναι πολύ πιθανό να έχουν μολυνθεί από παράσιτα, μικρόβια ή τοξίνες.

Οδηγίες για το μαγείρεμα

Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι κάθε ψάρι που αγοράζετε δεν είναι αποχρωματισμένο και δεν μυρίζει άσχημα.

Όταν μαγειρεύετε ψάρια και θαλασσινά στο σπίτι, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να το καταναλώσετε με ασφάλεια:

  • Εάν μαγειρεύετε ολόκληρα ψάρια ή φιλέτα, ελέγξτε ότι έχουν ψηθεί βάζοντας ένα κοφτερό μαχαίρι στη σάρκα και τραβώντας την προς τα έξω. Η σάρκα πρέπει να είναι αδιαφανής και να αρχίζει να διαχωρίζεται.
  • Όταν βγάλετε το ψάρι από το φούρνο ή σβήσετε τη σχάρα, μην σερβίρετε το ψάρι για τα επόμενα 3-4 λεπτά ώστε να τελειώσει το μαγείρεμα.
  • Οι γαρίδες και ο αστακός γίνονται κόκκινοι όταν ψηθούν και η σάρκα γίνεται άσπρη. Τα χτένια παίρνουν μία γαλακτώδη ή αδιαφανή απόχρωση και είναι σφιχτά.
  • Για αχιβάδες, μύδια και στρείδια, προσέξτε το σημείο στο οποίο ανοίγουν τα κελύφη τους – κάτι που δείχνει ότι είναι ψημένα. Πετάξτε ό,τι παραμένει κλειστό μετά το μαγείρεμα.
ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ
  • Τα στρείδια μαγειρεύονται όταν η σάρκα αρχίζει να καμπυλώνει στις άκρες και γίνεται παχουλή και αδιαφανής.
  • Όταν ψήνετε τα θαλασσινά σε μικροκύματα, ελέγξτε σε πολλά σημεία για να βεβαιωθείτε ότι έχουν ψηθεί σωστά.
  • Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο τροφίμων για να ελέγξετε ότι τα θαλασσινά σας έχουν φτάσει σε θερμοκρασία τουλάχιστον 63 βαθμών Κελσίου. Τότε θα ξέρετε με βεβαιότητα ότι είναι μαγειρεμένα και έτοιμα για κατανάλωση.

Καπνιστά ψάρια

Τα καπνιστά θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένου του σολομού και της πέστροφας, μπορεί να μολυνθούν με βακτήρια λιστέρια. Όταν είστε έγκυος, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από λιστερία (λιστερίωση), η οποία μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής για το μωρό σας.

Αποφύγετε λοιπόν τα καπνιστά θαλασσινά, εκτός εάν το καπνιστό φαγητό καπνίστηκε επί τόπου και το φάτε αμέσως μετά.

Προμαγειρεμένες γαρίδες

Οι προμαγειρεμένες γαρίδες μπορούν επίσης να μολυνθούν με βακτήρια λιστέρια. Αποφύγετε λοιπόν σαλάτες με γαρίδες, κοκτέιλ γαρίδας και γέμιση σάντουιτς με γαρίδες. Εάν μαγειρέψετε τις προμαγειρεμένες γαρίδες σε θερμοκρασία άνω των 63 βαθμών Κελσίου και τις φάτε αμέσως μετά τότε θα είναι ασφαλείς.

Φρέσκα, ωμά θαλασσινά

Αποφύγετε τα φρέσκα, ωμά θαλασσινά και τα τρόφιμα που τα περιέχουν, όπως σούσι, σασίμι, στρείδια και άλλα οστρακοειδή. Οποιοσδήποτε τύπος φρέσκων θαλασσινών είναι δυνητικά επικίνδυνος όταν είναι ωμός, επειδή μπορεί να περιέχει παράσιτα – όπως ταινία. Η ταινία μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε και να απορροφήσει από το σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας.

Τα ωμά θαλασσινά τείνουν επίσης να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ιών και βακτηρίων από τα μαγειρεμένα ψάρια και τα θαλασσινά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύετε από τροφική δηλητηρίαση ή λιστερίωση. Η τροφική δηλητηρίαση από ωμό ψάρι δεν θα βλάψει το μωρό σας, αλλά μπορεί να σας προκαλέσει έντονη αδιαθεσία. Η λιστερίωση μπορεί να προκαλέσει αποβολή. ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ

Εάν τρώτε έξω, ζητήστε τα ψάρια και τα οστρακοειδή σας να είναι καλά ψημένα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα γιαπωνέζικα εστιατόρια, καθώς συχνά ψιλοκόβουν ελαφρά το ψάρι από έξω και μετά το σερβίρουν ωμό.

Το προπαρασκευασμένο σούσι από εστιατόρια και καταστήματα σερβίρεται συχνά σε θερμοκρασία δωματίου, επιτρέποντας στη λιστέρια να πολλαπλασιαστεί γρήγορα, ακόμη κι όταν το σούσι δεν περιέχει ωμά θαλασσινά. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η λιστέρια να μολύνει άλλα συστατικά κατά τον χειρισμό των τροφίμων.

Ψάρια με υψηλά επίπεδα υδραργύρου

Ο υδράργυρος είναι μια φυσική χημική ουσία που μπορεί να συσσωρευτεί στην τροφική αλυσίδα των ωκεανών. Όλα τα ψάρια περιέχουν λίγο υδράργυρο, αλλά τα μεγαλύτερα ψάρια στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας έχουν υψηλότερα επίπεδα. Το μαγείρεμα, η κατάψυξη ή η κονσερβοποίηση ψαριών δεν μειώνει την περιεκτικότητά τους σε υδράργυρο.

Τα επίπεδα υδραργύρου στα περισσότερα ψάρια δεν θα σας βλάψουν, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να βλάψει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του μωρού σας. Πρέπει λοιπόν να προσέχετε ποια ψάρια τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν τρώτε τα ακόλουθα ψάρια, θα πρέπει να τρώτε μόνο μία μερίδα (150 γραμμάρια) ανά δεκαπενθήμερο και στη συνέχεια να αποφεύγετε να τρώτε οποιοδήποτε άλλο ψάρι στο ίδιο χρονικό διάστημα:

  • καρχαρίας
  • μάρλιν
  • ξιφίας

Εάν τρώτε τα ακόλουθα ψάρια, θα πρέπει να τρώτε μόνο μία μερίδα (150 γραμμάρια) την εβδομάδα και στη συνέχεια να αποφεύγετε να τρώτε οποιοδήποτε άλλο ψάρι εκείνη την εβδομάδα:

  • πέρκα βαθέων υδάτων
  • λυκόψαρο

Μπορείτε να τρώτε άλλα ψάρια με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων:

  • όλες τις γαρίδες και τους αστακούς
  • καλαμάρι και χταπόδι
  • λυθρίνι
  • σολομό και πέστροφα
  • τρεβάλι
  • ταούκι
  • γαύρο
  • κέφαλο
  • ζαργάνα
  • τσιπούρες

Αν θέλετε να φάτε ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δοκιμάστε αυτά που δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο:

  • σκουμπρί
  • ασημένιο warehou
  • σολομό Ατλαντικού
  • κονσέρβα σολομού και τόνου
  • φρέσκο αυστραλιανό και αλιευμένο σολομό και τόνο
  • ρέγγες
  • σαρδέλες