Νυχτερινός θηλασμός – Γιατί είναι σημαντικός και πώς θα τον κάνετε πιο εύκολο

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, μαθαίνουμε γιατί είναι τόσο σημαντικός ο νυχτερινός θηλασμός και πώς θα τον κάνουμε πιο εύκολο
2 Νοεμβρίου 2021 | 17:30

Στη χώρα μας, από το 1996 έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7) ως η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού , στην Κύπρο η εβδομάδα 1-7 Οκτωβρίου ενώ σε περισσότερες από 170 χώρες του κόσμου εορτάζεται την 1η εβδομάδα του Αυγούστου κάθε έτους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα μέλη του, έχοντας αναγνωρίσει την κρισιμότητα της διατροφής για την υγεία και την ανάπτυξη, ενέκριναν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής για τη μητρική, βρεφική και παιδική διατροφή. Το σχέδιο είναι ότι μέχρι το 2025 τουλάχιστον το 50% των βρεφών παγκόσμια θα πρέπει να θηλάζει αποκλειστικά.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, μαθαίνουμε γιατί είναι τόσο σημαντικός ο νυχτερινός θηλασμός και πώς θα τον κάνουμε πιο εύκολο.

Γιατί είναι σημαντικός ο νυχτερινός θηλασμός

  • Ένα άδειο στήθος βγάζει περισσότερο γάλα. Ο θηλασμός το βράδυ είναι σημαντικός γιατί ρυθμίζει την παροχή γάλακτος. Εάν θηλάζετε το μωρό σας τη νύχτα, το σώμα σας λαμβάνει το μήνυμα να παράγει περισσότερο γάλα. Έτσι, εάν το μωρό σας τρέφεται με το μπιμπερό μόνο τη νύχτα, τότε η παροχή γάλακτος μπορεί να διαταράσσεται.
  • Το βράδυ, τα επίπεδα της προλακτίνης, μιας ορμόνης που βοηθά στην παραγωγή γάλακτος στο σώμα σας, είναι υψηλά. Ως αποτέλεσμα, ο θηλασμός τη νύχτα βοηθά το σώμα της μητέρας να ρυθμίσει μια ισχυρή παροχή γάλακτος.
  • Το βράδυ, τα μωρά καταναλώνουν μόνο το 20% του γάλακτος σε σύγκριση με το γάλα με το οποίο τρέφονται όλη την ημέρα. Αυτό το 20% του γάλακτος δεν είναι σημαντικό μόνο για τη ρύθμιση της παροχής γάλακτος της μαμάς αλλά και για τη σωστή ανάπτυξη του βρέφους.
  • Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, θα θηλάζει λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς θα είναι απασχολημένο με το παιχνίδι και την ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, θα αναζητά τροφή τη νύχτα. Αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο κουραστικό, καθώς μπορεί να θέλετε να προγραμματίσετε το τάισμά του και να το εκπαιδεύσετε να κοιμάται όλη τη νύχτα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να μάθετε να διακρίνετε το πότε το μωρό σας πεινάει πραγματικά και το πότε το μωρό σας ξυπνάει από συνήθεια.

8 συμβουλές για να γίνει πιο εύκολος ο νυχτερινός θηλασμός

  1. Θηλάστε το μωρό σας ενώ είστε ξαπλωμένη
  2. Αν ο θηλασμός ενώ είστε ξαπλωμένη δεν σας εξυπηρετεί, δοκιμάστε να θηλάσετε καθιστή σε μια άνετη πολυθρόνη με μερικά μαξιλάρια να στηρίζουν την πλάτη σας
  3. Κρατήστε την κούνια του μωρού κοντά στο κρεβάτι σας
  4. Αποφύγετε να κοιτάξετε το ρολόι, καθώς είναι απογοητευτικό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε κοιμηθεί για περισσότερες από 3 ώρες
  5. Μην ανάβετε δυνατά φώτα και κρατήστε το δωμάτιο σκοτεινό και ήσυχο, ώστε να αποκοιμηθείτε τόσο εσείς όσο και το μωρό με μεγαλύτερη ευκολία στη συνέχεια
  6. Φορέστε άνετες πιτζάμες που βολεύουν για τον θηλασμό
  7. Φροντίστε να έχετε στη διάθεσή σας πράγματα όπως ένα μπουκάλι νερό, σνακ, πάνες για μωρά και οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  8. Προσπαθήστε να κοιμάστε όποτε είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια της ημέρας, τις ώρες που κοιμάται και το μωρό σας
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version