Τι να αλλάξετε στο υπνοδωμάτιο για να κοιμάστε καλύτερα

Αν θέλετε ο ύπνος σας να γίνει πιο ποιοτικός, δοκιμάστε να αλλάξετε τα ακόλουθα στο υπνοδωμάτιό σας.
3 Νοεμβρίου 2021 | 07:00

Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια αλλά μία από τις βασικές ανάγκες του οργανισμού μας, όπως το νερό και η τροφή. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός μας έχει την ευκαιρία να αποκαταστήσει τυχόν βλάβες στα συστήματά του, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενισχύεται, ενώ παράλληλα αναμνήσεις και εμπειρίες που είχαμε μέσα στην ημέρα οργανώνονται στον εγκέφαλό μας και το μυαλό μας «ανασυντάσσεται». Επιπλέον, ο ύπνος είναι σημαντικός για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, τον έλεγχο την όρεξής μας για φαγητό, τις αντοχές μας και την αποδοτικότητά μας.

Μάλιστα, η διατροφή και η γυμναστική και δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας. Το περιβάλλον στο οποίο κοιμόμαστε επηρεάζει άμεσα τον ύπνο μας. Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέξουμε στο δωμάτιό μας ώστε να έχουμε… όνειρα γλυκά.

 

 

*Τακτοποιούμε τον χώρο μας

 

Όταν το περιβάλλον μας είναι γεμάτο πράγματα, μπορεί να βιώσουμε περισσότερο άγχος και στρες, με μια έρευνα των ψυχολόγων Rena Repetti και Darby Saxby από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μητέρες που ζουν σε ακατάστατα σπίτια έχουν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Η ακαταστασία μπορεί κατ’ επέκταση να μας δυσκολέψει να κοιμηθούμε, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τακτοποιούμε τον χώρο μας. Ένα περιποιημένο υπνοδωμάτιο με φρεσκοπλυμένα σεντόνια δεν γίνεται να μας αφήσει ασυγκίνητους.

*Βγάζουμε την τηλεόραση από το δωμάτιο

 

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το μυαλό μας ξεκουράζεται, χωρίς όμως να σταματά να λειτουργεί. Μάλιστα, είναι σε θέση να «πιάνει» οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, ακόμη και μικρής έντασης. Ο εγκέφαλός μας τείνει να αγνοεί τα ερεθίσματα αυτά, ώστε να μη χρειαστεί να ξυπνήσουμε, ωστόσο επεμβαίνουν στον κύκλο του ύπνου και υποβαθμίζουν την ποιότητά του. Κάπως έτσι, καταλήγουμε να ξυπνάμε κουρασμένοι και εκνευρισμένοι, δίχως να ξέρουμε το λόγο. Βγάζουμε, λοιπόν, την τηλεόραση από το υπνοδωμάτιο και προτιμάμε το διάβασμα ενός βιβλίου για να μας πάρει ο ύπνος.

*Επιλέγουμε το σωστό στρώμα

 

Ο ύπνος σε πολύ σκληρά στρώματα, καταπονά τα βαριά μέρη του σώματος, όπως τη λεκάνη, επειδή εμπο­δίζεται η κυκλοφορία του αίματος, κι έτσι ξυπνάμε κουρασμένοι. Από την άλλη, και τα υπερβολικά μαλακά στρώματα δημιουργούν καμπύλη στο σώμα, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη και οι αρθρώσεις να μην ξεκουράζονται στη φυσική τους στάση. Κάνουμε, λοιπόν, μια προσεκτική έρευνα αγοράς και επιλέγουμε ένα στρώμα που υποστηρίζει σωστά το σώμα μας. Μια πιο οικονομική, προσωρινή λύση είναι να επιλέξουμε ένα επίστρωμα, το οποίο τοποθετείται πάνω από το στρώμα.

*Εξασφαλίζουμε την ιδανική θερμοκρασία

 

Το δωμάτιο πρέπει να έχει μια σωστή θερμοκρασία που διευκολύνει τον ύπνο μας. Η ιδανική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο θεωρείται αυτή μεταξύ 18 °C και 20 °C, αφού τόσο το υπερβολικό κρύο όσο και η πολλή ζέστη μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό και τη διάρκεια των αφυπνίσεων.

*Κλείνουμε τα φώτα

 

Το τεχνητό φως, συμπεριλαμβανομένου του μπλε φωτός των οθονών, μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε. Κλείνουμε, λοιπόν, τα φώτα, αφήνουμε το κινητό στην άκρη και δεν παίρνουμε το λάπτοπ στο κρεβάτι.

Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version