Ωτίτιδα – 3 σπιτικές θεραπείες για να ανακουφίσετε το παιδί σας

Και πότε πρέπει να το πάτε άμεσα στο γιατρό
ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΑΥΤΙ
9 Νοεμβρίου 2021 | 07:00

Το μικρό σας έχει πάλι ωτίτιδα, με αποτέλεσμα να κλαίει απαρηγόρητο και να μην μπορείτε να κλείσετε μάτι;

Οι μολύνσεις των αυτιών είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις στην πρώιμη παιδική ηλικία. Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής αναγνωρίζει διάφορες στρατηγικές για την πρόληψη των λοιμώξεων στα αυτιά – συμπεριλαμβανομένου του θηλασμού, του εμβολιασμού (ειδικά κατά των ιών της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου) και της αποφυγής του παθητικού καπνίσματος – πάνω από το 80% των παιδιών στην Ευρώπη θα παρουσιάσουν ωτίτιδα μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ο πόνος στο αυτί είναι το κύριο σύμπτωμα.

Τι είδους μόλυνση είναι;

Υπάρχουν δύο συνήθεις τύποι λοιμώξεων του αυτιού:

Μέση ωτίτιδα

Αυτή η μόλυνση επηρεάζει το μέσο αυτί (ακριβώς πίσω από το τύμπανο). Οι λοιμώξεις του μέσου αυτιού είναι συχνές στα παιδιά και τείνουν να προκαλούν προβλήματα ακοής, πυρετούς και πόνο – χωρίς πολλά εξωτερικά σημάδια, όπως παροχέτευση του αυτιού ή πρήξιμο.

Εξωτερική ωτίτιδα

Αυτή η λοίμωξη επηρεάζει τον ακουστικό πόρο και είναι ευρύτερα γνωστή ως αυτί του κολυμβητή, επειδή η έκθεση στο νερό αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αυτήν. Το αυτί του κολυμβητή είναι πολύ επώδυνο και τείνει να έχει πιο ορατά σημάδια, όπως πρησμένο ακουστικό κανάλι ή παροχέτευση πύου.

Σπιτικές θεραπείες για τον πόνο στο αυτί

Πιο παλιά, η θεραπεία εκλογής για τις λοιμώξεις του αυτιού ήταν τα αντιβιοτικά. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της μικροβιακής αντοχής έχουν κάνει τους γιατρούς πιο συντηρητικούς, αφού οι περισσότερες λοιμώξεις θα υποχωρήσουν από μόνες τους εντός 10 ημερών.

Εάν, λοιπόν, ο πόνος είναι ήπιος υπάρχουν εύκολες θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι, τις πρώτες 2 με 3 ημέρες. Η ανακούφιση του πόνου μπορεί να αυξήσει την άνεση του παιδιού και να διευκολύνει το άγχος των γονέων.

#1 Ζεστό ή κρύο επίθεμα

Πιάστε ένα ζεστό ή κρύο επίθεμα και βάλτε το στο προσβεβλημένο αυτί για να μειώσετε το αίσθημα του πόνου. Η θερμοκρασία που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από εσάς. Τυλίξτε το επίθεμα σε μια πετσέτα για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ κρύο ή πολύ ζεστό – δεν θέλετε να προκαλέσετε εγκαύματα. Εάν δεν έχετε κάποιο επίθεμα, βρέξτε ένα πανί με ζεστό ή κρύο νερό και τοποθετείστε την από την πονεμένη πλευρά.

Προσοχή: Εάν χρησιμοποιείτε ένα πανί, φροντίστε να το στύψετε καλά. Δεν θέλετε για κανένα λόγο να στάξει νερό στο μολυσμένο αυτί.

#2 Θέση ύπνου

Ο τρόπος που κοιμόμαστε μπορεί να επηρεάσει τον πόνο στο αυτί. Για τα παιδιά που είναι αρκετά μεγάλα ώστε να έχουν μαξιλάρια στον χώρο ύπνου τους (ηλικίας 1 ετών και άνω), ένα επιπλέον μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι, έτσι ώστε το προσβεβλημένο αυτί να είναι ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα, μπορεί να βοηθήσει. Αν και τα μικρά βρέφη πρέπει πάντα να κοιμούνται ανάσκελα, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ενθαρρύνονται να κοιμούνται στην ανεπηρέαστη πλευρά. Δηλαδή, αν το αριστερό αυτί έχει λοίμωξη, βάλτε το παιδί να κοιμηθεί στη δεξιά πλευρά. Λιγότερη πίεση = λιγότερος πόνος στο αυτί.

#3 Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο μπορεί να χαλαρώσει το ενοχλητικό κερί του αυτιού και να προσφέρει καταπραϋντική ανακούφιση. Για την εφαρμογή, βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μικρό, σφραγισμένο μπουκάλι και κρατήστε το κάτω από ζεστό νερό βρύσης, ανακινώντας το απαλά ώστε η ζεστασιά να κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Στη συνέχεια βάζετε μια σταγόνα στο δάχτυλό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ ζεστό – πρέπει να είναι κοντά στη θερμοκρασία του σώματος. Γυρίστε το κεφάλι του παιδιού σας στο πλάι και, με ένα σταγονόμετρο, ρίξτε 3-5 σταγόνες στο προσβεβλημένο αυτί. Μπορείτε να βάλετε ένα κομμάτι βαμβάκι στο αυτί για να μην διαρρεύσει το λάδι.

Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδα εάν το παιδί σας έχει σωλήνα τυμπανοστομίας ή εάν πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει ρίξει στο τύμπανο – αυτό συμβαίνει όταν έχει εκροή υγρού από το αυτί!

Στο μεταξύ, θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε τον παιδο-ΩΡΛ για μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά ή/και μη συνταγογραφούμενες μουδιαστικές σταγόνες.

Πότε να πάτε το παιδί σας στο γιατρό

Αν τα συμπτώματα παραμένουν μετά από δύο ή τρεις ημέρες ή το αυτό το παιδιού σας πονάει πολύ, θα πρέπει δίχως καθυστέρηση να επισκεφθείτε έναν παιδο-ΩΡΛ.

Μια σειρά κοινές παθήσεις, όπως η δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης, μπορεί να «μεταμφιεστούν» ως λοιμώξεις του αυτιού, καθώς μοιράζονται ένα νεύρο με το αυτί. Εάν έχετε πόνο στο αυτί μαζί με προβλήματα μάσησης, ομιλίας ή χασμουρητού, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο ή ειδικό στην δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης  για να βεβαιωθείτε ότι αντιμετωπίζετε τη σωστή κατάσταση.

Τα καλά νέα; Οι ζεστές και κρύες κομπρέσες και τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου που προκαλεί τυχόν δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης, μέχρι να τακτοποιήσετε τα πράγματα.

 

Πρόσφατα Άρθρα
Τα υπέρ και τα κατά των social για τους εφήβους 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: 8 δικαιώματα των παιδιών που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Περιορίστε το καθημερινό χάος αν έχετε μικρό παιδί 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Απλές συμβουλές για να δομήσουν τα παιδιά αυτοπεποίθηση 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
10 συμβουλές για να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Μιλήστε στα παιδιά για τη φυσική κατάσταση με τον σωστό τρόπο 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βιβλία Vs Oθονών: Πώς θα επιλέξει το παιδί τα πρώτα; 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Δύο απλά βήματα για να διδάξουμε την ανθεκτικότητα στα παιδιά 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νήπια: Πώς να διαχειριστείτε αυτές τις 3 άβολες συμπεριφορές 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παιδιά: Πώς να ξεκινήσουμε τις δύσκολες συζητήσεις; 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι θα δώσετε τέλος στους παιδικούς καβγάδες 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
5 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί θα πετύχει 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε μια βροχερή μέρα ως οικογένεια 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ανάπτυξη: Μαμά, μην ανησυχείς για αυτά τα 5 πράγματα 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νέα έρευνα: Πώς επηρεάζει το άσθμα τη μνήμη των παιδιών; 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version