Το παιδί περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο δωμάτιό του. Αυτός είναι ο προσωπικός του χώρος για να ξεκουράζεται, να εκφράζεται, να παίζει, αλλά και να διαβάζει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είναι σωστά διαμορφωμένος, ώστε να νιώθει άνετα και ευχάριστα.

Μιας και το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να προετοιμάσετε το δωμάτιο του παιδιού, δείτε τι πρέπει να έχετε υπόψη σας ώστε να διαμορφώσετε έναν χώρο που θα συνδυάζει την αισθητική με τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια, ενώ παράλληλα θα προδιαθέτει θετικά για διάβασμα.

Βασικοί κανόνες για το δωμάτιο του μαθητή

 

  1. Αν το παιδί έχει αλλεργικό άσθμα, ρινίτιδα ή αλλεργικές δερματικές παθήσεις, φροντίστε να επιλέξετε έπιπλα με λείες επιφάνειες, ώστε να καθαρίζονται εύκολα και να μη μαζεύουν πολλή σκόνη.
  2. Η τηλεόραση δεν έχει καμία θέση στο παιδικό δωμάτιο. Αντιθέτως, η μουσική είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη διασκέδαση και τη χαλάρωσή του. Επομένως, αφήστε την τηλεόραση και προτιμήστε ένα CD player.
  3. Τα χρώματα που θα επικρατούν στο δωμάτιο του παιδιού πρέπει να δημιουργούν ένα ευχάριστο και ξεκούραστο περιβάλλον. Το πράσινο θεωρείται ότι ξεκουράζει τα μάτια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να βάψετε όλο το δωμάτιο πράσινο. Σε κάθε περίπτωση, εξασφαλίστε ότι όλα τα χρώματα που έχετε επιλέξει για τους τοίχους, τις κουρτίνες και τα διακοσμητικά του δωματίου ταιριάζουν μεταξύ τους.
  4. Είναι σημαντικό να συμμετέχει και το παιδί στη διαδικασία οργάνωσης του δωμα­τίου του, έτσι ώστε να το εκφράζει και να του αρέσει το τελικό αποτέλεσμα.

Το γραφείο

 

Ήδη από την πρώτη τάξη του δημοτικού το παιδί χρειάζεται το δικό του γραφείο, ώστε να αναπτύξει σωστή στάση σώματος και να μην κουράζεται. Αν κάθεται στο δικό σας γραφείο, τα πόδια του θα κρέμονται και ο κορμός του δεν θα απέχει επαρκώς από την επιφάνεια του γραφείου.

  • Η απόσταση μεταξύ των ματιών του παιδιού και του βιβλίου του πρέπει να είναι 35-40 εκατοστά.
  • Το ύψος του γραφείου πρέπει να είναι σε αναλογία με το ύψος του παιδιού. Συγκεκριμένα, η σχέση γραφείου-καρέκλας πρέπει να είναι τέτοια ώστε όταν το παιδί κάθεται η σπονδυλική στήλη του να σχηματίζει γωνία 90 μοιρών με τους μηρούς του.

Η καρέκλα

 

Η καρέκλα του μαθητή πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να υποστηρίζει σωστά τον σκελετό του.

  • Να έχει 5 ροδάκια για μέγιστη σταθερότητα.
  • Να είναι ρυθμιζόμενη, για να προσαρμόζεται βάσει του ύψους του παιδιού.
  • Το κάθισμα να είναι μαλακό και ανάλογο της σωματικής διάπλασης του παιδιού.
  • Το ύψος της βάσης του καθίσματος πρέπει να είναι τέτοιο ώστε τα γόνατα του παιδιού να σχηματίζουν ορθή γωνία.
  • Η πλάτη του καθίσματος να είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να ακολουθεί τις φυσιολογικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης.

Το φωτιστικό

 

Ο καλός φωτισμός είναι απαραίτητος για ένα άνετο διάβασμα. Επομένως, αν έχετε αυτή τη δυνατότητα, τοποθετήστε το γραφείο το παιδιού σε έναν καλά φωτιζόμενο χώρο, για παράδειγμα δίπλα στην μπαλκονόπορτα ή στο παράθυρο. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να προμηθευτείτε ένα φωτιστικό γραφείου.

  • Προτιμήστε ένα ευπροσάρμοστο πορτατίφ ώστε να μετακινείται εύκολα και το φως του να πέφτει διάχυτα σε όλη την επιφάνεια εργασίας, για να μη δημιουργούνται σκιές εκεί που γράφει ή διαβάζει το παιδί.
  • Το φως του πορτατίφ πρέπει να μοιάζει με το φυσικό φως της ημέρας, γι’ αυτό επιλέξτε τις λευκές κλασικές λάμπες με ψυχρό φωτισμό και όχι με το κίτρινο φως.
  • Σιγουρευτείτε ότι είναι κατασκευασμένο από υλικό που αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. Τσεκάρετε λοιπόν κατά την αγορά του να έχει την ένδειξη CE, η οποία σημαίνει ότι πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης.

Η βιβλιοθήκη

 

Δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις όταν επιλέγετε βιβλιοθήκη. Πρώτον, πρέπει να είναι γερή για να αντέχει τον μεγάλο όγκο σχολικών αλλά και εξωσχολικών βιβλίων. Δεύτερον, να μπορεί το παιδί να φτάνει άνετα τα βιβλία μέχρι και το πιο ψηλό ράφι.

Ο υπολογιστής

 

Από το δωμάτιο ενός μαθητή δεν μπορεί να λείπει και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, αφού πλέον τα παιδιά εξοικειώνονται με τη χρήση του από πολύ μικρή ­ηλικία.

  • Φροντίστε η οθόνη να είναι ακριβώς μπροστά από το παιδί και να απέχει από αυτό τουλάχιστον μισό μέτρο.
  • Για να μειωθεί η αντανάκλαση, η οθόνη πρέπει να έχει μια μικρή κλίση και το φως της ημέρας να έρχεται από το πλάι.
  • Προσπαθήστε να ελέγχετε τις ώρες που ασχολείται το παιδί με τον υπολογιστή, καθώς η αλόγιστη χρήση του κουράζει τα μάτια.