Δεν είναι σπάνιο τις πρώτες ημέρες με το μωρό στο σπίτι οι μπαμπάδες να νιώθουν ως επικουρικοί γονείς, αφού η μαμά είναι εκείνη που αναλαμβάνει κατά κύριο λόγο το τάισμα και τη φροντίδα του νεογέννητου. Αλλωστε, εκείνη έχει ήδη αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό με το μωρό, μεγαλώνοντάς το επί 9 μήνες μέσα της.
Αν και μερικοί μπαμπάδες δένονται με το μωρό τους μόλις το αντικρίσουν για πρώτη φορά, για αρκετούς αυτό μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο – και είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλωστε, ένας ολοκαίνουργιος μικρός άνθρωπος μόλις μπήκε στην αγκαλιά σας! Μπορεί επίσης να βοηθάτε τη σύντροφό σας να αναρρώσει από τον τοκετό και πιθανότατα να μην έχετε καταφέρει να κοιμηθείτε για περισσότερο από δύο ώρες τη φορά. Επομένως, μην τα βάζετε με τον εαυτό σας και εμπιστευτείτε μας στο ότι σύντομα θα αναπτύξετε έναν ισχυρό δεσμό με το μωρό σας.
Στο παρελθόν, οι ερευνητές πίστευαν ότι ήταν ζωτικής σημασίας να περάσετε πολύ χρόνο με το νεογέννητο μωρό σας κατά τις πρώτες μέρες και να δημιουργήσετε έναν δεσμό αμέσως. Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι το δέσιμο μπορεί να πραγματοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου. Σκεφτείτε ότι γονείς που αποχωρίζονται το μωρό τους αμέσως μετά τον τοκετό για ιατρικούς λόγους ή που υιοθετούν τα παιδιά τους αργότερα στην παιδική ηλικία αναπτύσσουν επίσης στενές σχέσεις αγάπης.
Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι σύνδεσης;
Ο δεσμός γονέα – παιδιού ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου μέσω της καθημερινής φροντίδας. Δεν υπάρχει κάποια μαγική φόρμουλα, αλλά μερικά πράγματα μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία.
Η δύναμη της αγκαλιάς
Αυτή η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή είναι πολύ σημαντική για τη σχέση σας με το μωρό, αφού έτσι το νεογέννητο μαθαίνει το πρόσωπό σας, τη μυρωδιά σας και κατανοεί τις εκφράσεις σας. Το αίσθημα ασφάλειας που προσφέρει η αγκαλιά είναι εξίσου σημαντικό. Παράλληλα, και εσείς θα νιώσετε το δέσιμο με το μωρό σας. Εάν μάλιστα μπορείτε να κάνετε αγκαλιές με το μωρό να ακουμπά στο γυμνό στήθος σας, ακόμη καλύτερα, αφού η επαφή δέρμα με δέρμα ενισχύει τον μεταξύ σας δεσμό.
Υπεύθυνος νυχτερινής βάρδιας
Αν το μωρό σας τρέφεται με φόρμουλα, τότε μπορείτε να το ταΐζετε και εσείς, αναλαμβάνοντας τη νυχτερινή βάρδια. Μέσα στην ησυχία της νύχτας είναι η ιδανική στιγμή για να απολαύσετε αυτές τις στιγμές παρατεταμένης αγκαλιάς και ηρεμίας, τις οποίες θα θυμάστε για όλη τη ζωή σας. Αν πάλι η σύντροφός σας θηλάζει το μωρό, φροντίστε να συμμετέχετε στη διαδικασία κάνοντάς της μασάζ και βοηθώντας τη να βολευτεί.
Σε ρόλο αφηγητή
Μπορεί το μικρό σας να μην είναι σε θέση να αντιληφθεί τι του διαβάζετε, όμως η ανάγνωση (π.χ. βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών) προσφέρει οφέλη στην ψυχοσυναισθηματική και γλωσσική ανάπτυξή του, ενώ παράλληλα σας φέρνει πιο κοντά.
Αλλαγή πάνας
Η αλλαγή πάνας είναι ίσως το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όσον αφορά τη φροντίδα του μωρού, ενώ παράλληλα σας επιτρέπει να περάσετε χρόνο μαζί του και κατ’ επέκταση να δεθείτε.
Χαλαρωτικό μασάζ
Καθώς κάνετε μασάζ στο μικρό σας, τόσο εσείς όσο κι εκείνο θα γεμίσετε ευχάριστα συναισθήματα, χάρη στην αύξηση των επιπέδων της ωκυτοκίνης, της λεγόμενης «ορμόνης της αγάπης». Κατά τη διάρκεια του μασάζ φροντίστε να κοιτάτε το μωρό σας στα μάτια, να του μιλάτε ή να του τραγουδάτε ώστε να ενισχύσετε τη μεταξύ σας σχέση και να το κάνετε να νιώσει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια.
Να θυμάστε ότι…
Τα νεογέννητα δείχνουν τόσο μικρά και εύθραυστα που δεν θα είστε ο πρώτος μπαμπάς που θα σκεφτεί ότι μπορεί να τα «σπάσει» κατά λάθος, με μια λάθος κίνηση. Ωστόσο, το να κρατάτε και να φροντίζετε το μωρό σας είναι το πρώτο βήμα για να εξοικειωθείτε και να δεθείτε με αυτό. Μην αφήνετε λοιπόν την ανασφάλειά σας και τις φοβίες σας να σας το στερούν. Θα δείτε και μόνοι σας ότι όσο περισσότερες φορές το κάνετε, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται. Οσο περισσότερο συμμετέχετε στη φροντίδα και τη ρουτίνα του μωρού τόσο περισσότερο θα δένεστε μαζί του. Κάθε γονιός χρειάζεται τον χρόνο του μέχρι να συνδεθεί με το νεογέννητο, επομένως μην απογοητεύεστε.
Βασική προϋπόθεση είναι να έχετε τη διάθεση να χτίσετε μια καλή σχέση με το παιδί σας και να βλέπετε τον ρόλο σας στο μεγάλωμά του ως βασικό, όχι ως επικουρικό. Από εκεί και πέρα, σιγά σιγά θα βρείτε τις ισορροπίες σας ως νέα οικογένεια.