Πολλές γυναίκες πιθανότατα θυμούνται πότε και πού είχαν την πρώτη τους περίοδο. Πολλές από εμάς πιθανώς θα θέλαμε να ήμασταν λίγο πιο προετοιμασμένες.

Εάν η κόρη σας πλησιάζει στην πρώτη της περίοδο, πώς μπορείτε να τη βοηθήσετε να προετοιμαστεί χωρίς να νιώσει ντροπή;

Ακολουθούν 5 tips για να είστε και οι δύο έτοιμοι όταν έρθει εκείνη η στιγμή:

*Αντιμετωπίστε τις ανησυχίες

Η κόρη σας πιθανώς αναρωτιέται πώς θα νιώθει όταν της έρθει περίοδος για πρώτη φορά, πόσο θα διαρκέσει και πώς μπορεί να φροντίζει τον εαυτό της κάθε μήνα. Πείτε της ότι μπορεί να σας ρωτήσει ό,τι θέλει.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με τα βασικά: Εξηγήστε της ότι οι πρώτες της περίοδοι πιθανότατα θα είναι ελαφριές και μπορεί να μην είναι κανονικές στην αρχή. Το αίμα μπορεί να είναι κόκκινο, καφέ ή ακόμα και μαύρο και θα πρέπει να αλλάζει τη σερβιέτα της κάθε 4 με 6 ώρες.

Μπαμπάδες, αν αυτό το θέμα σας κάνει να νιώθετε λίγο αμήχανα, ζητήστε από τη μεγαλύτερη κόρη σας, την αδερφή σας ή τη νονά της μικρής, να ανοίξει αυτή τη συζήτηση μαζί της. Το πιθανότερο είναι η κόρη σας να αισθάνεται εξίσου άβολα με εσάς να κουβεντιάσει μαζί σας για την περίοδό της.

*Φτιάξτε ένα kit περιόδου

Πολλά κορίτσια φοβούνται ότι θα έχουν την πρώτη τους περίοδο στο σχολείο ή όταν λείπουν από το σπίτι. Για να βοηθήσετε την κόρη σας να νιώσει έτοιμη, αγοράστε μια μικρή θήκη με φερμουάρ κι εφοδιάστε την με μερικές σερβιέτες σε μέγεθος “mini” ή “normal” (προτιμήστε αυτές με τα φτερά), καθώς κι ένα καθαρό εσώρουχο. Πείτε στην κόρη σας να έχει τη θήκη μαζί της ανά πάσα στιγμή, και έχετε κι εσείς μία ακόμη θήκη μαζί σας – για κάθε ενδεχόμενο.

Το kit της κόρης σας είναι, επίσης, ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε έναν άλλο μεγάλο φόβο της περιόδου – τη διαρροή. Πείτε της ότι αν λερωθεί το εσώρουχό της, μπορεί απλώς να το τυλίξει σε χαρτί υγείας και να το πετάξει στο κάδο των απορριμμάτων του μπάνιου και να χρησιμοποιήσει το καθαρό ζευγάρι που έχει στη θήκη της.

*Μιλήστε για το ταμπόν

Αν και δεν υπάρχει κανένας ανατομικός λόγος ένα έφηβο κορίτσι να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει ταμπόν από την πρώτη του περίοδο, θα ήταν καλύτερα να περιμένει μερικούς μήνες για να συμβαδίσει η συναισθηματική της ανάπτυξη. Εάν η κόρη σας είναι πολύ δραστήρια, ωστόσο, μπορεί να τα δοκιμάσει. Σε αυτήν την περίπτωση, διαβάστε μαζί ένα διάγραμμα για τη γυναικεία ανατομία (είτε σε ένα βιβλίο είτε το φυλλάδιο στο κουτί του ταμπόν), ώστε να ξέρει πώς να το τοποθετήσει σωστά. ΕΦΗΒΗ ΚΟΡΗ

Είναι συνηθισμένο για τα κορίτσια να φοβούνται ότι το ταμπόν θα χαθεί μέσα τους – κάτι που στην πραγματικότητα είναι αδύνατο να συμβεί. Δείχνοντας στην κόρη σας ένα διάγραμμα κι εξηγώντας πώς λειτουργεί το γυναικείο σώμα, θα την καθησυχάσετε.

Αλλά βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει ότι πρέπει να αλλάζει κάθε 4 ώρες το ταμπόν για να αποφύγει τυχόν διαρροές και μολύνσεις. Πείτε της ότι για επιπλέον προστασία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα σερβιετάκι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα ταμπόν που φέρει την ένδειξη “mini”, καθώς είναι πιο μικρό και πιο στενό από εκείνα που προορίζονται για τους ενήλικες.

*Καλέστε «ενισχύσεις»

Ατυχίες είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν, επομένως βοηθήστε την κόρη σας να επιλέξει έναν έμπιστο ενήλικα από τον οποίο μπορεί να ζητήσει βοήθεια, αν αυτό συμβεί ενώ βρίσκεται εκτός σπιτιού. Μπορεί να είναι ένας συγγενής, ένας προπονητής ή ένας δάσκαλος.

Ακόμη, διδάξτε τα κορίτσια σας να δείχνουν αλληλεγγύη. Εάν η κόρη σας πιστεύει ότι η φίλη της έχει διαρροή, θα πρέπει να της το πει και να ζητήσει από τη φίλη της να κάνει το ίδιο για εκείνη.

*Μην εστιάζετε πολύ στα προβλήματα της περιόδου

Η ιδέα της αιμορραγίας για μια εβδομάδα κάθε μήνα είναι από μόνη της τόσο συντριπτική για τα κορίτσια, που δεν θέλετε να τους δώσετε πολλές πληροφορίες εκ των προτέρων για όλες τις άλλες «χαρές» της περιόδου – όπως φούσκωμα, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) και ακμή. Επιπλέον, ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα δεν θα εμφανιστούν για αρκετούς μήνες ή και χρόνια μετά την πρώτη περίοδο.

Μπορείτε να ξεκινήσετε λέγοντας στην κόρη σας ότι είναι φυσιολογικό για μερικά κορίτσια να έχουν κράμπες, πόνους στη μέση ή ευαίσθητο στήθος πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Πείτε τους ότι μπορούν να μειώσουν την ένταση του πόνου βάζοντας ένα θερμαντικό επίθεμα στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στη μέση τους, και λαμβάνοντας μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα.

Πηγαίνετε στο γιατρό εάν υπάρχει πρόβλημα

Ενημερώστε τον παιδίατρο της κόρης σας, στην επόμενη τακτική επίσκεψη, ότι είχε την πρώτη της περίοδο.

Επισκεφθείτε έναν γιατρό νωρίτερα αν:

  • έχει πόνο κατά την εισαγωγή ή την αφαίρεση του ταμπόν,
  • οι περίοδοι της έρχονται νωρίτερα από τις 21 ημέρες ή αργότερα από τις 45 ημέρες,
  • έχει πολύ βαριές περιόδους ή κράμπες που τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά δεν μπορούν να ανακουφίσουν.