Από το μπιμπερό στο ποτήρι – Κάνουμε την μετάβαση «παιχνιδάκι»

Οι έξυπνες στρατηγικές για να κάνετε τη μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτήρι «παιχνιδάκι»
21 Νοεμβρίου 2021 | 19:00

Η φάση προσκόλλησης στο μπιμπερό, ειδικά κατά τη νηπιακή ηλικία δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη. Το παιδί δεν το χρησιμοποιεί μόνο για το φαγητό του αλλά και επειδή του χαρίζει μια αίσθηση άνεσης και ασφάλειας, που με τον καιρό μπορεί να μετατραπεί σε συνήθεια που δύσκολα «κόβεται».

Η καταλληλότερη ηλικία για τη μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτηράκι του, σύμφωνα με έρευνες, ξεκινά ήδη από τον ένατο μήνα, όταν το παιδί είναι σωματικά έτοιμο και δεν έχει ακόμα δεθεί συναισθηματικά με το μπιμπερό του.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να πείτε «αντίο» στο μπιμπερό πριν το νήπιο να κλείσει τους 18 μήνες. Δύο είναι οι βασικότερες μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Σταδιακός απογαλακτισμός.
Αμεση διακοπή χρήσης.

Γιατί δεν θέλετε να καθυστερήσετε την μετάβαση

Η παρατεταμένη χρήση του μπιμπερό έχει συνδεθεί με διάφορες επιπτώσεις για την υγεία του παιδιού, όπως:

Φθορά των δοντιών.
Επιλεκτικότητα στο φαγητό.
Στραβά δοντάκια.
Μη ισορροπημένη διατροφή.
Προγναθισμός ή «πεταχτά» δόντια.
Λοιμώξεις στο αφτί.

Ξεκινήστε νωρίς

Μπορείτε να εισάγετε σταδιακά το ποτηράκι στην καθημερινότητα του παιδιού, μόλις ξεκινήσει τις στέρεες τροφές. Καθώς τρώει μπορείτε να το γεμίσετε με λίγο νερό και περιστασιακά να το ακουμπάτε στα χείλη του, ώστε να μάθει πώς ακριβώς λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει.

Αν και το παιδί δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει εξαρχής, θα το βοηθήσετε να αναπτύξει τις δεξιότητες που απαιτούνται για να τα καταφέρει στο εγγύς μέλλον.

Χρησιμοποιήστε στόμιο σιλικόνης

Δεδομένου ότι τα στόμια σιλικόνης προσφέρουν μια αίσθηση που προσομοιάζει σε εκείνη του μπιμπερό, είναι ιδανική για να κάνετε τη μετάβαση πιο εύκολη για το παιδί, ειδικά στην αρχή.

Δελεάστε το παιδί

Ενώ το νερό είναι το καλύτερο για το παιδί και είναι αυτό που πρέπει να του δίνετε τις περισσότερες φορές, όταν προσπαθείτε να το εξοικειώσετε με το ποτηράκι, δοκιμάστε να το γεμίσετε με νερό και να προσθέσετε λίγο χυμό.

Ο αραιωμένος χυμός είναι πιο ελκυστικός από το σκέτο και άοσμο νερό. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά και να ενθαρρύνει το νήπιο να μάθει να χρησιμοποιεί το ποτηράκι πιο γρήγορα. Καθώς το παιδί μαθαίνει πώς να το χρησιμοποιεί, μειώστε σταδιακά τον χυμό, μέχρι τελικά να πίνει σκέτο νερό με το γεύμα του.

Αντικατάσταση και για το γάλα

Αφού το παιδί έχει μάθει να χρησιμοποιεί με επιτυχία το ποτηράκι του όταν τρώει στέρεες τροφές, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για το γάλα του, αντικαθιστώντας πλήρως το μπιμπερό του.

Η άμεση διακοπή απαιτεί ψυχραιμία

Ειδικά από τους γονείς, μιας και το παιδί θα περάσει σίγουρα μια στρεσογόνο περίοδο από την απότομη αλλαγή. Εάν θέλετε όμως μια πιο γρήγορη μετάβαση, είναι σημαντικό να το βοηθήσετε να ξεπεράσει γρήγορα αυτό το στάδιο, αποσπώντας του την προσοχή σε στιγμές έντασης και επιβραβεύοντάς το όταν προσπαθεί.

Αφήστε το να επιλέξει

Μπορείτε να κάνετε λίγο πιο ευχάριστη τη διαδικασία, αφήνοντας το παιδί να επιλέξει το ολοκαίνουργιο ποτηράκι του. Προμηθευτείτε δύο ή τρία πολύχρωμα ποτηράκια με σχέδια, ενώ μην ξεχνάτε τη safe επιλογή με τους χαρακτήρες από το αγαπημένο του κινούμενο σχέδιο.

Μην του θυμίζετε το μπιμπερό του

Είναι λογικό να ζητάει το μπιμπερό του ή να προσκολλάται ακόμα περισσότερο σε αυτό όταν μπορεί να το δει ανά πάσα στιγμή, άλλωστε σε αυτό έχει συνηθίσει. Για αυτό είναι σημαντικό να κρύψετε όλα τα μπιμπερό του ώστε να το διευκολύνετε να ενστερνιστεί πιο γρήγορα τη νέα αλλαγή.

Το κλειδί της επιτυχίας; Η σταθερότητα

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα επιλέξετε και την αντίδραση του παιδιού, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για μια επιτυχημένη και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη μετάβαση είναι να παραμείνετε σταθεροί και συνεπείς στην αλλαγή.

Ειδικά τις στιγμές που θέλετε να ενδώσετε, είτε γιατί η μέθοδος φαίνεται να μην αποδίδει είτε γιατί το παιδί αντιστέκεται σθεναρά, είναι σημαντικό να εμείνετε στο ποτηράκι του, καθώς τα… πισωγυρίσματα δεν θα το βοηθήσουν.

Πρόσφατα Άρθρα
6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν μεγαλώνετε παιδιά με άγχος 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ένα ατίθασο παιδί είναι ένα ευτυχισμένο παιδί 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τα υπέρ και τα κατά των social για τους εφήβους 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: 8 δικαιώματα των παιδιών που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Περιορίστε το καθημερινό χάος αν έχετε μικρό παιδί 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Απλές συμβουλές για να δομήσουν τα παιδιά αυτοπεποίθηση 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
10 συμβουλές για να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Μιλήστε στα παιδιά για τη φυσική κατάσταση με τον σωστό τρόπο 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βιβλία Vs Oθονών: Πώς θα επιλέξει το παιδί τα πρώτα; 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Δύο απλά βήματα για να διδάξουμε την ανθεκτικότητα στα παιδιά 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νήπια: Πώς να διαχειριστείτε αυτές τις 3 άβολες συμπεριφορές 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παιδιά: Πώς να ξεκινήσουμε τις δύσκολες συζητήσεις; 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι θα δώσετε τέλος στους παιδικούς καβγάδες 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
5 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί θα πετύχει 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε μια βροχερή μέρα ως οικογένεια 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version