Είναι γνωστό πως τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, τόσο μάλιστα που πριν να το καταλάβετε φεύγουν από την αγκαλιά σας και ξεκινούν να διαμορφώνουν τις δικές τους κοινωνικές σχέσεις. Όταν πια φτάσουν στις πρώτες τάξεις του σχολείου, αρχίζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για δικές τους δραστηριότητες ή και δικά τους αγαπημένα πρόσωπα, όπως οι φίλοι τους. Μοιραία η προσοχή που σας δείχνουν πιθανότατα να μειωθεί, αφού πλέον καλούνται να εστιάσουν και στο διάβασμα ή τις εργασίες τους. Το στάδιο αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς το παιδί μεγαλώνει και διαμορφώνει τους δικούς του κοινωνικούς δεσμούς, αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες και επιλέγει με ποιες δραστηριότητες θα ασχοληθεί περαιτέρω, καθώς το ευχαριστούν.
Τι γίνεται όμως, όταν φαίνεται ότι το παιδί σας αγνοεί εντελώς;
Γιατί σας αγνοεί;
Ακόμα και αν αυτή η συμπεριφορά σας εξωθεί, προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι και σκεφθείτε ότι δεν έχει να κάνει με το πώς αισθάνεται για εσάς αλλά πολύ περισσότερο με την αίσθηση που έχει για τον εαυτό του.
Τα παιδιά από την ηλικία των επτά ή και των οκτώ ετών βιώνουν μια αυξανόμενη αίσθηση του ελέγχου της δικής τους ζωής, με αποτέλεσμα να εστιάζουν περισσότερο από ποτέ στον εξωτερικό κόσμο και τα ενδιαφέροντα πράγματα που ανακαλύπτουν.
Επιπλέον μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να αποτελεί μια μέθοδο αντιμετώπισης της πίεσης ή του άγχους που μπορεί να αισθάνονται εξαιτίας των νέων ευθυνών.
Τα σχολείο είναι απαιτητικό και το σπίτι αποτελεί το ασφαλές μέρος, που μπορούν να χαλαρώσουν και να πάρουν τον χρόνο τους. Ενδεχομένως, ο τρόπος για να το κάνουν να μοιάζει σαν να σας αγνοούν επιδεικτικά.
Τρόποι για να το διαχειριστείτε
Διατηρήστε την ψυχραιμία σας
Μην δοκιμάσετε να του τραβήξετε την προσοχή, φωνάζοντάς του.
Αντ’αυτού, κάντε ένα βήμα πίσω για να επαναφέρετε την ψυχραιμία σας και αναγνωρίστε ότι το παιδί δεν προσπαθεί να σας εξοργίσει. Πιθανότατα να περνά απλώς από μια φάση, την οποία γρήγορα θα ξεπεράσει. Δοκιμάστε να μιλήσετε στο παιδί όταν δεν θα είναι απασχολημένο και ζητήστε του να επαναλάβει όσα του είπατε για να είστε σίγουροι ότι σας άκουσε.
Έτσι θα το προσεγγίσετε σωστά
Αν θέλετε να μιλήσετε στο παιδί και εκείνο μοιάζει να σας αγνοεί, αγγίξτε το απαλά στον ώμο και ρωτήστε το αν συμβαίνει κάτι ή αν υπάρχει κάτι που το απασχολεί. Δοκιμάστε να κάνετε ερωτήσεις γενικού τύπου για να το βοηθήσετε να σας πει περισσότερες λεπτομέρειες.
Αν δεν το απασχολεί κάτι, τότε μπορείτε να του ζητήσετε να σας προσέξει για λίγο ώστε να του πείτε αυτό που θέλετε.