Αν και κάποιες φορές μπορεί να σας φαίνεται αστείο ή θετικό το γεγονός ότι το μικρό σας έχει αναπτύξει μια ισχυρή προσωπικότητα, γνωρίζετε καλά ότι ως γονείς οφείλετε να βάζετε όρια στα παιδιά σας. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, όταν το πιτσιρίκι σας σάς αγνοεί και κάνει ό,τι θέλει; Η βασική αρχή που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι οι φωνές δεν αποτελούν μια αποτελεσματική λύση, καθώς χαλούν τη μεταξύ σας σχέση και μπορούν επίσης να το ωθήσουν σε πιο ακραίες, αντιδραστικές συμπεριφορές. Το κλειδί εδώ είναι να βρείτε μια μέση λύση, έτσι ώστε να βοηθήσετε το παιδί να καταλάβει τη σημασία των κανόνων και μάθει να συμμορφώνεται. Ορίστε λοιπόν μερικοί τρόποι για να σας ακούσει το παιδί σας, ακόμη κι αν είναι ανυπάκουο.
Ορίστε συνέπειες
Κάθε δράση έχει αναπόφευκτα μια αντίδραση. Εξηγήστε στο παιδί ότι αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, επιλέγει αυτήν τη συνέπεια. Για παράδειγμα, «Μπορείς να παίξεις στο τάμπλετ. Θα ήθελα μετά από μία ώρα να μπεις για μπάνιο. Αυτό περιμένω από εσένα. Αν δεν μπορέσεις να τηρήσεις αυτό το πλάνο, δεν θα έχεις πρόσβαση στο τάμπλετ το Σαββατοκύριακο.». Φροντίστε οι συνέπειες να είναι λογικές και να τηρούνται από την πλευρά σας.
Διατηρήστε την ψυχραιμία σας
Για εσάς οι εντάσεις μπορεί να είναι ψυχοφθόρες, για το παιδί όμως μπορεί να είναι διασκεδαστικές. Επομένως, όταν έχετε πάρει μια απόφαση, φροντίστε να μείνετε σταθεροί σε αυτήν χωρίς παράλληλα να χάνετε την ψυχραιμία σας. Η λύση δεν είναι να βάλετε τις φωνές ή τα κλάματα από τα νεύρα.
Δείξτε ότι εσείς… κάνετε κουμάντο
Το παιδί πρέπει να έχει την αίσθηση ότι είστε υπεύθυνοι, γιατί έτσι νιώθει ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει εσείς να λαμβάνετε τις αποφάσεις σχετικά με πράγματα όπως το τι ώρα θα κοιμηθεί και πόσο χρόνο μπορεί να περνάει μπροστά σε οθόνες. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να είστε σε θέση να διατηρείτε τον έλεγχο της κατάστασης, χωρίς να έχετε συναισθηματικές εκρήξεις.
Δώστε σημασία σε ό,τι έχει σημασία
Όταν το παιδί είναι ανυπάκουο, είναι σημαντικό να διαλέγετε τις μάχες σας, διαφορετικά θα… εξαντληθείτε σύντομα. Φροντίστε να κερδίζετε πάντα τις σημαντικές μάχες (π.χ. να φοράει πάντα ζώνη μέσα στο αμάξι, να πλένει τα χέρια του όταν επιστρέφει σπίτι), να διαπραγματεύστε τις λιγότερο σημαντικές μάχες (π.χ. να κάτσει μισή ώρα ακόμα στον υπολογιστή, να κομηθεί μία ώρα αργότερα) και να επιτρέπετε στο παιδί να κερδίζει ορισμένες μάχες (π.χ. να φορέσει ρούχα που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους). Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσετε με μεγαλύτερη ευκολία τις ισορροπίες.