Οι αλλεργίες δεν ευθύνονται πάντα για το βρεφικό έκζεμα, αλλά αυτά τα δύο συχνά «πάνε μαζί».
Μελέτες δείχνουν ότι 1 στα 3 βρέφη θα αναπτύξει έκζεμα (ή ατοπική δερματίτιδα).
Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για αυτές τις παθήσεις στα παιδιά, καθώς και συμβουλές για το πώς να τις αντιμετωπίσετε.
Τι είναι το βρεφικό έκζεμα
Η ατοπική δερματίτιδα, που λέγεται και βρεφικό έκζεμα, συνήθως εμφανίζεται μεταξύ των 2 μηνών και των 2 ετών. Εκδηλώνεται με αλλοιώσεις στο δέρμα όπως ξηροδερμία, φαγούρα, κοκκινίλα και σχηματισμό μικρών κυστιδίων, που μπορεί να στάζουν και να σχηματίσουν κρούστα – ειδικά αν το παιδί σας το γρατσουνίσει.
Το εξάνθημα αυτό μπορεί να εμφανιστεί σε πολλά μέρη του σώματος. Κοιτάξτε για δερματικές αλλοιώσεις σε χέρια, αγκώνες, πόδια, γόνατα, παλάμες και πρόσωπο. Ωστόσο, το έκζεμα δεν υπάρχει περίπτωση να «εξαπλωθεί» από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο, αλλά ούτε και από το ένα άτομο στο άλλο αφού δεν είναι μεταδοτικό.
Το έκζεμα στα παιδιά συχνά έρχεται και φεύγει, ενώ τα περισσότερα μωρά το ξεπερνούν μέχρι την εφηβεία ή και νωρίτερα. Υπάρχουν όμως περίοδοι έξαρσης, που θα προκαλέσουν μεγάλη δυσφορία στο παιδί, δυσκολεύοντας ακόμη και την ύπνο του.
Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της ατοπικής δερματίτιδας, περιλαμβάνουν:
- σαπούνια και καλλυντικά
- καθαριστικά
- μαλλί
- ακάρεα σκόνης
- γύρη
- τρίχωμα κατοικίδιων ζώων
- ορισμένα τρόφιμα
- ξηρό αέρα.
Πώς το έκζεμα και οι αλλεργίες αλληλεπιδρούν;
Τα παιδιά με αλλεργίες, ειδικά σε τροφές όπως το γάλα και τα φιστίκια, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ατοπική δερματίτιδα.
Ο κίνδυνος ένα παιδί να εμφανίσει ατοπική δερματίτιδα αυξάνεται, όταν οι γονείς έχουν αλλεργίες. Ταυτόχρονα, τα παιδιά με έκζεμα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αλλεργίες και άσθμα ως ενήλικες.
Κρατώντας το παιδί σας μακριά από αλλεργιογόνους παράγοντες μπορεί να μειώσετε τα συμπτώματα του εκζέματος.
Πώς αντιμετωπίζεται το βρεφικό έκζεμα;
Εάν το παιδί σας έχει συμπτώματα, επισκεφθείτε έναν γιατρό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ελέγξετε την ατοπική δερματίτιδα και τις αλλεργίες.
#1 Εξετάσεις
Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να δοκιμάσει το παιδί σας για αλλεργίες σε τροφές – όπως γάλα, αυγό, φιστίκια, σόγια, θαλασσινά και σιτάρι – και άλλες ουσίες. Τα θετικά αποτελέσματα από τα τεστ αλλεργίας πρέπει να επιβεβαιωθούν.
#2 Δίαιτες περιορισμού
Εάν το προτείνει ο γιατρός σας, μπορείτε να κόψετε τις συνήθεις τροφές ενεργοποίησης – μία κάθε φορά. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν φταίει ένα φαγητό.
#3 Αλοιφές και ενυδατικές κρέμες
Αυτά τα προϊόντα μπορούν να διευκολύνουν τα ήπια συμπτώματα του βρεφικού εκζέματος. Επιλέξτε ένα που είναι παχύρευστο και επαλείψτε το στο δερματάκι του μικρού σας αμέσως μετά το μπάνιο ή το ντους.
#4 Φάρμακα
Οι κρέμες με στεροειδή δράση μπορούν να ανακουφίσουν τα πιο σοβαρά συμπτώματα.
Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω το βρεφικό έκζεμα;
Ακολουθήστε αυτά τα tips για να σταματήσετε το πρόβλημα πριν ξεκινήσει:
- Αντιαλλεργικό σπίτι. Φροντίστε για την τακτική καθαριότητα του σπιτιού σας ώστε το παιδί σας να μην εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα αλλεργιογόνων, όπως ακάρεα σκόνης και τρίχωμα κατοικίδιων ζώων.
- Διατηρείστε το δέρμα του ενυδατωμένο. Το ξηρό δέρμα μπορεί να προκαλέσει έκζεμα.
- Κρατήστε τα νύχια του κοντά. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί σας είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσει το δέρμα του με το ξύσιμο. Βάλτε κάλτσες στα χέρια του μωρού σας για να σταματήσει το ξύσιμο όταν κοιμάται.
- Διατηρείστε μία δροσερή θερμοκρασία στο δωμάτιό του. Η ζέστη και ο ιδρώτας μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
- Χρησιμοποιήστε σαπούνια χωρίς άρωμα και αποφύγετε τα σκληρά καθαριστικά. Οι χημικές ουσίες μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα.
- Ντύστε το παιδί σας με απαλά, φαρδιά, βαμβακερά ρούχα. Αποφύγετε το μαλλί και το νάιλον.
- Προστατέψτε το παιδί σας τόσο από τον ξηρό, όσο και από τον κρύο καιρό. Ντύστε το ζεστά όταν κάνει κρύο (αλλά χωρίς να «σκάει») και χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα το χειμώνα όταν ο αέρας είναι στεγνός.