Πιθανότατα δεν χορταίνετε να λέτε το όνομα του μικρού σας και εκείνο δεν χορταίνει να το ακούει. Ξεκινώντας από τους πρώτους μήνες της ζωής του, ακούει προσεκτικά όλα όσα λέτε, απορροφώντας τη γλώσσα σαν ένα μικρό και χαριτωμένο σφουγγάρι.
Οι δεκτικές γλωσσικές δεξιότητες του μωρού σας – με άλλα λόγια, η κατανόηση των λέξεων και των ήχων – αρχίζουν να αναπτύσσονται από τη γέννηση, αλλά ο εγκέφαλός του χρειάζεται χρόνο για να ξεχωρίσει μεμονωμένες λέξεις από τη ροή των ήχων γύρω του.
Μια μέρα, όμως, θα πείτε το όνομα του μικρού σας και εκείνο θα γυρίσει το κεφαλάκι του και θα σας κοιτάξει με προσμονή, γιατί καταλαβαίνει ότι το όνομά του είναι λέξη και αυτή η λέξη έχει νόημα.
Πότε τα μωρά αναγνωρίζουν και ανταποκρίνονται στο όνομά τους;
Τα περισσότερα μωρά καταλαβαίνουν και ανταποκρίνονται στα ονόματά τους περίπου από την ηλικία των 5 έως 9 μηνών. Η δεκτική γλώσσα (η κατανόηση ότι οι λέξεις έχουν νόημα) αναπτύσσεται σε διαφορετικό ρυθμό από την εκφραστική γλώσσα (η ικανότητα να λέει λέξεις με νόημα). Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το μωρό σας είναι πιθανό να καταλάβει τι λέτε πολύ προτού πει οποιαδήποτε λέξη.
Αν και κάθε παιδί αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς, ακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με το τι να περιμένετε από την κατανόηση γλώσσας του μικρού σας.
- Γέννηση έως 3 μηνών: Το μωρό σας θα καταλάβει ότι το κλάμα είναι μια μορφή επικοινωνίας και θα αναγνωρίζει τις φωνές όσων το φροντίζουν. Θα αντιδράσει επίσης στη μουσική και στους δυνατούς ήχους και θα αρχίσει να χαμογελά.
- 3 έως 6 μηνών: Το μικρό σας θα ανταποκριθεί στο όνομά του καθώς και σε τυχόν αλλαγές τόνου στη φωνή σας. Θα αρχίσει επίσης να γελάει ή να τσιρίζει από χαρά όταν παίζει μόνο του ή μαζί σας.
- 6 έως 9 μηνών: Το μωρό σας θα ανταποκριθεί στο όνομά του και θα αρχίσει ακόμη και να γυρίζει προς την κατεύθυνση κάποιου που θα του μιλήσει. Θα καταλαβαίνει επίσης απλές λέξεις που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως «κύπελλο», «βιβλίο» και «μπουκάλι».
- 9 έως 12 μηνών: Τα περισσότερα μωρά καταλαβαίνουν και αναγνωρίζουν ποιον εννοείτε όταν λέτε «μαμά» και «μπαμπά» και καταλαβαίνουν τη λέξη «όχι». Θα χρησιμοποιήσει χειρονομίες για να δείξει, να ακουμπήσει κάτι και να χαιρετήσει και μπορεί να αρχίσει να παίζει μαζί σας ανταλλάσσοντας χειρονομίες και ήχους. Μπορεί ακόμη και να αρχίσει να μιμείται μερικούς ήχους ή να λέει απλές λέξεις όπως «γεια», «μαμά», «μπαμπά» ή «ω-ω».