Όλοι οι γονείς ελπίζουν να έχουν μια καλή και αρμονική σχέση με τα παιδιά τους. Παρ’ όλα αυτά, μερικές φορές στις καθημερινές εντάσεις που μπορεί να προκύψουν, μπορεί να απογοητευτείτε και να σκεφτείτε ότι «το παιδί μου δεν με σέβεται».
Μερικές φορές νιώθουμε ότι τα πράγματα κλιμακώνονται και βγαίνουν εκτός ελέγχου. Εάν αυτό σας φαίνεται σαν κάτι που έχετε βιώσει, έχουμε μερικές συμβουλές για το πώς να αντιστρέψετε την κατάσταση.
Διδάσκοντας τον σεβασμό μέσω πειθαρχίας και αγάπης
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε, ο σεβασμός των παιδιών για τους γονείς τους δεν είναι κάτι έμφυτο. Είναι μια αξία που πρέπει να διδαχθεί και να διαμορφωθεί από όταν είναι πολύ μικρά.
Η προσωπικότητα ενός παιδιού μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει (ορισμένα παιδιά μπορεί να έχουν έντονο ταμπεραμέντο από τη φύση τους). Ωστόσο, το κλειδί για τη δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού που τον χαρακτηρίζει ο σεβασμός είναι η πειθαρχία και η αγάπη.
Αν και φαίνονται αντίθετες έννοιες, το να έχετε σταθερότητα αλλά και το να δείχνετε αγάπη στο παιδί σας μπορεί και πρέπει να είναι συμπληρωματικά στοιχεία της ανατροφής του. Τα παιδιά χρειάζονται σαφή όρια και συνεκτικούς κανόνες για να τα καθοδηγήσουν στο πώς να ενεργήσουν. Ένα παιδί χωρίς αυτές τις οδηγίες θα μεγαλώσει σε ένα χαοτικό περιβάλλον και θα είναι δύσκολο να ρυθμίσει τη συμπεριφορά του.
Ωστόσο, είναι επίσης απαραίτητο η σχέση μας με τα παιδιά μας να βασίζεται στην αγάπη και την κατανόηση. Θα είναι δύσκολο για τα παιδιά σας να μάθουν να σας σέβονται αν δεν λαμβάνουν την ίδια εκτίμηση από εσάς. Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να σας αμφισβητήσουν εάν σας βλέπουν ως πηγή αγάπης και ασφάλειας.
Μήπως το παιδί μου πραγματικά δεν με σέβεται;
Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε αν υπάρχει πραγματικά έλλειψη σεβασμού. Μερικές φορές ξεχνάμε ότι και τα παιδιά είναι άνθρωποι, και όσον αφορά στα συναισθήματά τους έχουν καλές και κακές μέρες.
Όπως όλοι, έτσι και τα παιδιά έχουν στιγμές που αισθάνονται κουρασμένα, εκνευρισμένα και μπορεί να κυριεύονται από την κακή τους διάθεση. Απλώς μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται τις απογοητεύσεις τους.
Εάν σε μια συγκεκριμένη περίσταση το παιδί σας έχει κακή διάθεση, προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του. Μιλήστε του και προσπαθήστε να καταλάβετε τι συμβαίνει, καθώς και να το βοηθήσετε να εκφράσει τα συναισθήματά του με άλλο τρόπο.
Αντίθετα, εάν αυτός ο τύπος συμπεριφοράς είναι επαναλαμβανόμενος και σημαντικής έντασης, είναι απαραίτητο να παρέμβουμε. Παραδείγματα των ειδών συμπεριφοράς που μπορεί να απαιτούν περισσότερη προσοχή ή/και τη συμβουλή ενός παιδοψυχολόγου παρατίθενται παρακάτω:
- Το παιδί σας σάς αψηφά συνεχώς. Σας παρακούει εσκεμμένα για να δοκιμάσει τα όριά σας, δημιουργώντας έναν αγώνα εξουσίας στη σχέση σας.
- Το παιδί σας απαιτεί να ικανοποιήσετε αμέσως τα «θέλω» του και αγνοεί τους λόγους που δεν το κάνετε.
- Το παιδί σας έχει εκρήξεις θυμού, πετάει πράγματα και σπάει αντικείμενα σε μια προσπάθεια να γίνει το δικό του.
- Το παιδί σας φωνάζει ή χρησιμοποιεί προσβλητικές λέξεις εναντίον σας όταν προσπαθείτε να επιβάλετε όρια ή να διεκδικήσετε την εξουσία σας.