Παιδί με ίωση – Πώς να μην «κολλήσει» και η μαμά;

Πρακτικές συμβουλές για να μην «κολλήσουν» και τα άλλα μέλη της οικογένειας από το παιδί
15 Δεκεμβρίου 2021 | 07:00

Οι γονείς που έχουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο, ξέρουν καλά ότι οι ιώσεις, οι γαστρεντερίτιδες, η εποχική γρίπη και άλλες ασθένειες είναι σε έξαρση αυτή την περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα παιδί ηλικίας 4-8 ετών μπορεί να αρρωστήσει 6-8 φορές τον χρόνο, χωρίς αυτό να θεωρείται παθολογικό.

Έχοντας, όμως, ένα παιδί στο σπίτι που συνέχεια φτερνίζεται και ρουθουνίζει είναι πολύ πιθανό να «κολλήσετε» κι εσείς. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, οι πιθανότητες μιας γυναίκας να αρρωστήσει διπλασιάζονται όταν γίνει μητέρα.

Αν αναρωτιέστε αν υπάρχει τρόπος να παραμείνετε υγιείς ενώ κάνετε τη νοσοκόμα στο παιδί σας, η απάντηση είναι «ναι».

Αρκεί να ακολουθήσετε αυτές τις στρατηγικές «επιβίωσης»:

*Περάστε περισσότερο χρόνο στο νιπτήρα

Πλένοντας τα χέρια σας συχνά μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να «κολλήσετε» από το παιδί σας κατά 30% έως 50%. Ένα γρήγορο ξέβγαλμα, ωστόσο, δεν μετράει. Σύμφωνα με το ECDC απαιτείται να τρίβετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα. Για πρόσθετη ασφάλεια, μετά το πλύσιμο, τρίψτε ένα ενυδατικό αντισηπτικό χεριών με βάση το οινόπνευμα.

Tip: Προμηθευτείτε mini μπουκάλια αντισηπτικού για να τα έχετε πάντα στην τσάντα σας.

*Απαγορεύστε την είσοδο στην κουζίνα

Μπορεί να αρέσει στο παιδί σας να χρωματίζει στο τραπέζι της κουζίνας ή να χτυπάει κατσαρόλες και τηγάνια, αλλά θα πρέπει να το ενθαρρύνετε να κάθεται κάπου αλλού όταν είναι άρρωστο. Τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν εύκολα σε πάγκους και τραπέζια, με αποτέλεσμα τα μικρόβια του παιδιού σας να μεταφερθούν στο φαγητό σας και να αρρωστήσουν όλοι.

Tip: Καθαρίζετε καθημερινά τη λαβή του ψυγείου και μην αφήνετε το παιδί σας να βάζει μόνο του φαγητό και νερό, για όσο καιρό είναι άρρωστο.

*Βάλτε πλυντήριο στους 60 βαθμούς

Η πλύση με κρύο νερό είναι μια κίνηση φιλική προς τη γη, αλλά όταν το παιδί σας είναι άρρωστο, το ζεστό νερό επιβάλλεται καθώς σκοτώνει περισσότερα μικρόβια. Όταν το παιδί σας είναι άρρωστο, πλύνετε όσο το δυνατόν περισσότερα ρούχα στους 60 βαθμούς και χρησιμοποιείστε όπου μπορείτε χλωρίνη για να σκοτώσετε τα μικρόβια.

Tip: Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη και το στόμα σας ενώ πλένετε τα ρούχα. Πλύνετε τα χέρια σας όταν τελειώσετε και απολυμάνετε το πλυντήριο μεταξύ των πλύσεων, εκτελώντας έναν άδειο κύκλο ζεστού νερού με χλωρίνη.

*Περιορίστε τις αγκαλιές

Ακούγεται μη ρεαλιστικό, αλλά προσπαθήστε να βάλετε κάποια απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας, όταν μπορείτε. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να μπείτε σε καραντίνα, καθώς οι ιοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν πέρα ​​από το ενάμιση μέτρο. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τρόπους για να ηρεμήσετε το παιδί σας όπως κάνοντας ένα σήμα με το χέρι σας που σημαίνει «αγκαλιά», να του στείλετε ένα φιλί ή απλά να του λέτε «σ’ αγαπώ» πιο συχνά.

Tip: Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο να του δώσετε ένα φιλί, βάλτε στόχο το μέτωπό του ή την κορυφή του κεφαλιού του αντί για τα μάγουλά του. Επίσης, αφήστε τον να κουλουριαστεί στο κρεβάτι σας, αλλά μην στριμώχνεστε μαζί του.

*Δηλώστε έναν Κανόνα Μη Διαμοιρασμού

Προσπαθήστε να μάθετε στο παιδί σας να είναι γενναιόδωρο, αλλά όταν αρρωσταίνει με κρυολόγημα ή γρίπη, ο εγωισμός είναι ένα συν. Αυτό συμβαίνει διότι οι ιοί και τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν από μία ώρα έως μερικές ημέρες σε μια υγρή επιφάνεια – επομένως μην αφήνετε τα παιδιά σας να μοιράζονται παιχνίδια, πετσέτες, αλλά ούτε και το σωληνάριο της οδοντόκρεμας εάν κάποιο από αυτά αρρωστήσει.

*Προσοχή στο απολυμαντικό

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), το καθαριστικό που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να έχει αριθμό μητρώου «EPA» και τη λέξη «απολυμαντικό» στην ετικέτα. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει αμμωνία ή χλωρίνη. Χρησιμοποιήστε το για να τρίψετε σημεία που αγγίζουν όλοι στην οικογένεια – το τηλέφωνο, το χερούλι της τουαλέτας, το τηλεχειριστήριο και τα πόμολα της πόρτας – αρκετές φορές την ημέρα όταν το παιδί σας είναι άρρωστο, για να σκοτώσετε όσο περισσότερα μικρόβια γίνεται.

*Αναβάλετε το πλύσιμο των παιχνιδιών

Ακόμα κι αν τα παιχνίδια του παιδιού σας είναι διάσπαρτα σε όλο σας το σπίτι, αφήστε τα εκεί που βρίσκονται. Μόλις το παιδί σας αισθανθεί καλύτερα, «επιτεθείτε» στα πράγματά του χρησιμοποιώντας σαπούνι και ζεστό νερό και μετά ξεπλύνετέ τα με υπεροξείδιο ή ξύδι.

Πρόσφατα Άρθρα
Moonlights: Η νέα τάση που συνδυάζει balayage με ανταύγειες 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Λιπαρό δέρμα: Οι 8 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί πρέπει να ζητάμε συγγνώμη από τα παιδιά μας; 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Pink Ombré: Τα nail designs για άκρως χαριτωμένο μανικιούρ 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Espresso Brown: Αυτό είναι το πιο cozy χρώμα μαλλιών για φέτος 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Glowy skin: Πώς το πετυχαίνουν οι makeup artists; 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βαρεθήκατε τα βουργουνδί και μαύρα νύχια; Τι να δοκιμάσετε 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Jelly Donut Blush: Το viral τρικ που κάνει τον γύρο του TikTok 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
3D νύχια: Τα σχέδια που κάνουν θραύση 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Εργαζόμενες μαμάδες: Μα πώς τα καταφέρνουν όλα; 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βουργουνδί μακιγιάζ: Πώς θα το απογειώσετε 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Drew Barrymore: Εμφανίστηκε χωρίς μακιγιάζ και extensions 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Olsen dip: Το νέο hair trend που θα αγαπήσουν όλα τα boho girls 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Οδηγός skincare: Πόσo να περιμένετε για κάθε βήμα φροντίδας 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε μια βροχερή μέρα ως οικογένεια 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version