Αν παρατηρείτε ότι το αγαπημένο σας τζιν κουμπώνει με δυσκολία, μη βιαστείτε να συμπεράνετε ότι έχετε πάρει βάρος. Μερικές φορές ο «ένοχος» είναι το φούσκωμα, το οποίο προκαλούν ορισμένες τροφές που βάζετε στο πιάτο σας, αλλά και ορισμένες συνήθειές σας.

Ποιες διατροφικές συνήθειες προκαλούν φούσκωμα;

*Η κατανάλωση ορισμένων τροφών

Oρισμένες τροφές μπορούν να κάνουν την κοιλιά σας να φαίνεται διπλάσια από όση είναι στην πραγματικότητα, μέσα σε λίγες ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Γι’ αυτό, αν σχεδιάζετε να βγείτε ή να φορέσετε κάτι εφαρμοστό, φροντίστε τουλάχιστον μια μέρα πριν να αποφύγετε την κατανάλωση τροφών που προκαλούν συνήθως έντονο φούσκωμα στους περισσότερους ανθρώπους. Τέτοιες τροφές είναι:

Φακές, φασόλια, ρεβίθια, αγκινάρες, σπαράγγια, λαχανάκια Bρυξελλών, μπρόκολο, κουνουπίδι, αγγούρια, πράσα, πιπεριές, κρεμμύδια, μπιζέλια, πατάτες, μπανάνες, πορτοκάλια, αχλάδια, δαμάσκηνα, ανθρακούχα ποτά, μπίρα, χυμοί φρούτων, καλαμπόκι, προϊόντα από σιτάρι ολικής άλεσης και πίτουρα, γάλα, μαλακό τυρί.

 

Να θυμάστε ότι…

Ορισμένες από τις τροφές αυτές, όπως τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα, είναι άκρως θρεπτικές και απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας, γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπουν από το μενού σας. Eμείς απλώς συστήνουμε να τις αποφεύγετε κάποιες μέρες που θα βάλετε ένα στενό ρούχο ή θέλετε μια «καλύτερη» εμφάνιση σε κάποια έξοδό σας.

*Παραλείπετε γεύματα

Tο στομάχι δεν πρέπει να μένει πολλές ώρες άδειο. H παράλειψη των γευμάτων οδηγεί σε υπερβολική πείνα, οπότε και σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής, με αποτέλεσμα απότομο φούσκωμα. Δεν χρειάζεται να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες. Δύο φρυγανιές ή ένα φρούτο ανάμεσα στα κυρίως γεύματα αρκούν.

*Τρώτε βιαστικά

Όταν τρώτε πολύ γρήγορα, συχνά καταπίνετε και αέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες στομαχικές διαταραχές, όπως καούρες, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Mην καταπίνετε λοιπόν το φαγητό σας χωρίς να το μασήσετε καλά. Όσο μεγαλύτερα κομμάτια περάσουν από το έντερο τόσο περισσότερο φαγητό βρίσκουν οι «καλοί μικροοργανισμοί» του εντέρου, με αποτέλεσμα την πρόκληση αερίων και τυμπανισμού.

*Τρώτε πολύ αλάτι

H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, λόγω του νατρίου που περιέχει, προκαλεί κατακράτηση υγρών και επομένως πρήξιμο, κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια. Μειώστε το αλάτι κατά το μαγείρεμα και αντικαταστήστε το με περισσότερο λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά που νοστιμίζουν τα φαγητά. Aποφεύγετε, επίσης, τη μεγάλη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο, όπως αλλαντικά, ξηρά τυριά, παστά ή καπνιστά ψάρια, σάλτσες, κονσέρβες, αλμυρά μπισκότα κ.λπ.

*Δεν πίνετε αρκετό νερό

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η κατακράτηση υγρών καταπολεμάται με κατανάλωση νερού. Tο νερό αυξάνει τη διούρηση και βοηθά στην ισορροπία των υγρών του οργανισμού και στην αποβολή του επιπλέον νατρίου από τα νεφρά.