Παιδιά και κορωνοϊός – Οι πιο διαδεδομένοι μύθοι για τα εμβόλια (Μέρος Β)

Και τα στοιχεία που δείχνουν γιατί αξίζει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας
28 Δεκεμβρίου 2021 | 07:00

Τα εμβόλια για την COVID-19 χορηγούνται εδώ και λίγο καιρό και στα παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω. Αν δεν έχετε ακόμη κλείσει το ραντεβού για το παιδί σας, μπορείτε να το κάνετε μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Ο εμβολιασμός είναι ίσως η καλύτερη ελπίδα της ανθρωπότητας για τον τερματισμό της πανδημίας. Είναι, ωστόσο, πιθανό να διστάζετε ακόμη να εμβολιάσετε τα παιδιά σας βασιζόμενοι σε ψευδείς ισχυρισμούς, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από ανθρώπους στη ζωή σας.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία και το CDC αποδημούν 8 παραπλανητικά επιχειρήματα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε γιατί αξίζει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας.

Μύθος #5: Το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα

Όχι μόνο δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το εμβόλιο για τον COVID προκαλεί στειρότητα, αλλά υπάρχουν και στοιχεία ότι δεν επηρεάζει τη μελλοντική ικανότητα του παιδιού σας να αποκτήσει μωρό. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μετά τη λήψη του εμβολίου Moderna και Pfizer, ο όγκος του σπέρματος των ανδρών και η συγκέντρωση και η κινητικότητα του σπέρματος στην πραγματικότητα αυξήθηκαν. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποσοστά εγκυμοσύνης ήταν τα ίδια σε γυναίκες που εμβολιάστηκαν και σε εκείνες που δεν έκαναν εμβρυομεταφορά. Και κατά τη διάρκεια των δοκιμών του εμβολίου, τυχαίες εγκυμοσύνες και αποβολές εμφανίστηκαν με παρόμοια ποσοστά στις ομάδες εμβολίων και εικονικού φαρμάκου.

Αντίθετα, ο COVID μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία, χαμηλή τεστοστερόνη και χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Οι γυναίκες που κυοφορούν εάν νοσήσουν από τον COVID είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρο μωρό, να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ και να πεθάνουν.

Μύθος #6: Το εμβόλιο δημιουργήθηκε βιαστικά

Το εμβόλιο για την COVID ήταν το ταχύτερο εμβόλιο που έγινε ποτέ, εδώ και χρόνια. Αλλά οι ερευνητές δεν ολοκλήρωσαν τη δουλειά επισπεύδοντας τη διαδικασία. Το έκαναν εφαρμόζοντας επιστημονική καινοτομία.

Το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε είχε τεχνολογία mRNA. Οι επιστήμονες ερευνούν τα εμβόλια mRNA για περισσότερο από μια δεκαετία, έτσι κατάφεραν να δημιουργήσουν τα νέα εμβόλια για τον COVID σε λίγες μόνο ημέρες. Και οι ερευνητές μελετούσαν την οικογένεια των κορωνοϊών για 50 χρόνια, έτσι ήξεραν ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στοχεύοντας την πρωτεΐνη ακίδας. Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη του εμβολίου δεν πήρε σχεδόν καθόλου χρόνο για να ολοκληρωθεί, λόγω όλων των προκαταρκτικών εργασιών που είχαν κάνει οι επιστήμονες.

Φυσικά, η μεγαλύτερη ανησυχία που φαίνεται να έχουν οι γονείς είναι ότι οι ίδιες οι δοκιμές έγιναν βιαστικά. Εξάλλου, οι δοκιμές εμβολίων συνήθως διαρκούν πολύ περισσότερο από ό,τι για τα εμβόλια για την COVID. Αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο SARS-CoV2 προκαλούσε παγκόσμια πανδημία – όχι ότι τα εμβόλια έγιναν βιαστικά.

Μύθος #7: Είναι πιο ασφαλές να περιμένω παρά να εμβολιάσω τώρα το παιδί μου

Μερικοί γονείς θέλουν να περιμένουν έως ότου περισσότερα παιδιά κάνουν το εμβόλιο για τον COVID πριν εμβολιάσουν το δικό τους παιδί. Αλλά γνωρίζουμε ήδη ότι το εμβόλιο κατά του COVID είναι ασφαλές για τα παιδιά. Οι δοκιμές εμβολίων πρέπει να εγγυώνται όχι μόνο την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ασφάλεια πριν εγκριθεί το εμβόλιο. Αυτό ακριβώς έχουν κάνει.

Ακριβώς όπως για τους ενήλικες, οι παρενέργειες για τα παιδιά είναι γενικά ήπιες και διαρκούν μόνο μία ή δύο ημέρες. Οι σοβαρές επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες. Εάν ένας γονέας περιμένει να δει μήπως εμφανιστούν άλλες σοβαρές επιπλοκές, δεν πρέπει να το κάνει. Γιατί εάν μια παρενέργεια δεν έχει εμφανιστεί ακόμα, πρέπει να είναι απίστευτα σπάνια και είναι απίθανο να επηρεάσει το παιδί σας. Και είναι πραγματικά απίθανο να μην έχει εμφανιστεί ακόμη μια κοινή επιπλοκή.

Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένετε. Γνωρίζουμε ήδη ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Κι ενώ περιμένετε, το παιδί σας θα μπορούσε να μολυνθεί από τον SARS-CoV2.

Μύθος #8: Οι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό αντισταθμίζουν τα οφέλη

Τα παιδιά διατρέχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την COVID σε σχέση με τους ενήλικες, επομένως η ανάλυση κινδύνου-οφέλους από τον εμβολιασμό θα είναι διαφορετική. Αυτό είναι αλήθεια.

Για να ανακεφαλαιώσουμε, αυτά είναι τα οφέλη από τον εμβολιασμό για τα παιδιά:

  • Πολύ μικρότερη πιθανότητα μόλυνσης, νοσηλείας και θανάτου
  • Πολύ μικρότερη πιθανότητα εξάπλωσης του COVID
  • Πολύ μικρότερη πιθανότητα να χρειαστεί να χάσει το σχολείο και να μείνετε σπίτι

Από την άλλη, αυτοί είναι οι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό για τα παιδιά:

  • Πολύ χαμηλός κίνδυνος επιπλοκών όπως μυοκαρδίτιδα ή αναφυλαξία
  • Το άγνωστο (τρομακτικό, αλλά πολύ χαμηλό κίνδυνο μακροχρόνιων παρενεργειών που αγνοούμε)

Έτσι, όταν πρόκειται για αυτό, τα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά του COVID στα παιδιά υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή βρισκόμαστε ακόμα σε μια παγκόσμια πανδημία. Σε μεγάλο μέρος της χώρας, τα ποσοστά COVID είναι υψηλά, οι οικογένειες περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν όλο και περισσότερο και νέες παραλλαγές θα μπορούσαν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Έτσι, παρόλο που η ανάλυση κινδύνου-οφέλους θα μπορούσε να αλλάξει μόλις ο COVID γίνει περισσότερο σαν γρίπη, αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

 

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version