Ξέρατε ότι η κοιλιά σας θα μεγαλώσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό που κανείς δεν σας λέει είναι πώς θα νιώθετε καθώς μεγαλώνει και πώς αυτό το συναίσθημα μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.
Ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης, τον τύπο του σώματός σας, ακόμα και την ώρα της ημέρας, μερικές φορές η κοιλιά σας θα αισθάνεται απαλή και άλλες φορές θα αισθάνεται σφιχτή και σκληρή.
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα «φυσιολογικό πρότυπο» για να συγκρίνετε τον εαυτό σας. Οι κοιλιές των εγκύων έχουν όλα τα σχήματα, μεγέθη και επίπεδα σφριγηλότητας. Μερικές γυναίκες έχουν πιο μεγάλη κοιλίτσα και άλλες δεν αποκτούν ποτέ μια πραγματικά μεγάλη κοιλιά που να προδίδει αμέσως την εγκυμοσύνη τους. Η εμφάνιση και η αίσθηση της κοιλιάς σας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως οι ορμόνες σας, το βάρος πριν την εγκυμοσύνη, το ύψος, το σχήμα του σώματος, ο μυϊκός τόνος και το αν αυτό είναι το πρώτο σας μωρό.
Εάν νιώθετε την κοιλιά σας στην εγκυμοσύνη σφιγμένη και βαριά, είναι πιθανότατα κάτι το απολύτως φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Στα τέλη της εγκυμοσύνης, μπορεί επίσης να αισθανθείτε αίσθηση σφιξίματος του στομάχου κατά τη διάρκεια των συσπάσεων Braxton Hicks, όταν το σώμα σας προετοιμάζεται για τον τοκετό. Αυτό είναι φυσιολογικό, όπως και οι σύντομες αισθήσεις πίεσης ή οι κράμπες.
Γιατί νιώθω την κοιλιά μου σκληρή;
Το να νιώθετε την κοιλιά σας σκληρή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικό, ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου, η κοιλιά σας μπορεί να αισθάνεται τόσο σφιχτή και βαριά όσο ένα… καρπούζι.
Καθώς η κοιλιά σας επεκτείνεται, το δέρμα σας θα αρχίσει να τεντώνεται και μπορεί να δείτε νέες ραγάδες στην κοιλιά σας (καθώς και σε άλλα σημεία, όπως το στήθος σας). Το δέρμα σας μπορεί να έχει φαγούρα από την ταχεία ανάπτυξη και το τέντωμα και μια καλή ενυδατική κρέμα ή κρέμα για ραγάδες μπορεί να είναι απαραίτητη.
Το βάρος και η σκληρή αίσθηση είναι πιθανώς απλώς σημάδια ότι το μωρό σας μεγαλώνει και η μήτρα σας καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στο σώμα σας. Καθώς η μήτρα σας διαστέλλεται, συνωστίζει τα εσωτερικά σας όργανα. Η πίεση στο διάφραγμα και τους πνεύμονές σας μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την αναπνοή. Και η πίεση της μήτρας σας στην ουροδόχο κύστη σας μπορεί να κάνει πιο συχνές επισκέψεις στο μπάνιο.
Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι ο πλέον ειδικός να σας συμβουλεύσει σχετικά.