Όλα τα μωρά έχουν κολικούς, δηλαδή περιόδους κλάματος που συνεχίζεται για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα, για περισσότερες από τρεις ημέρες την εβδομάδα. Το κλάμα συχνά συνοδεύεται από ρέψιμο και άλλα σημάδια αερίων, τα οποία μπορεί να οφείλονται στο ότι το μωρό καταπίνει αέρα όταν κλαίει.
Οι κολικοί συνήθως ξεκινούν όταν τα μωρά είναι περίπου 3 εβδομάδων, με εκτεταμένες περιόδους κλάματος το βράδυ, μεταξύ 6 μ.μ. και τα μεσάνυχτα. Τα μακρά κλάματα συνήθως τελειώνουν όταν το μωρό είναι περίπου 3 μηνών, αν και μερικά μωρά συνεχίζουν να έχουν κλάματα μέχρι να γίνουν 6 μηνών.
Η περίοδος αυτή μπορεί να σας φαίνεται αιώνια, γι’ αυτό παράλληλα με το μωρό είναι κρίσιμο να φροντίζετε και για τον εαυτό σας αυτούς τους πρώτους μήνες.
Πώς μπορείτε να ηρεμήσετε ένα μωρό με κολικούς;
Καθώς γνωρίζετε το μωρό σας, μαθαίνετε να ελέγχετε για τις προφανείς αιτίες στενοχώριας όταν κλαίει. Είναι πεινασμένο; Κρυώνει ή ζεσταίνεται; Χρειάζεται αλλαγή πάνας; Ένα μωρό με κολικούς μπορεί να κλαίει για έναν από αυτούς τους λόγους. Ή μπορεί να κλαίει για έναν λόγο που δεν μπορείτε να καταλάβετε.
Αφού ελέγξετε ότι δεν υπάρχει κάποια σωματική ανάγκη ή άλλη προφανής πηγή δυσφορίας, το μόνο που μένει να κάνετε είναι να το παρηγορήσετε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε τεχνική «πιάνει», ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα ηρεμήσει.
Λάβετε υπόψη ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Επομένως, αυτό που λειτουργεί για το μωρό των φίλων σας μπορεί να μην λειτουργεί στο δικό σας.
Έχοντας αυτό κατά νου, δείτε μερικούς τρόπους για να ανακουφίσετε το μικρό σας από τους κολικούς:
- Κρατήστε και αγκαλιάστε το μωρό σας.
- Περπατήστε με το μωρό σας.
- Τυλίξτε το μωρό σας σε μια μαλακή κουβέρτα.
- Τραγουδήστε και μιλήστε απαλά στο μωρό σας.
- Κουνηθείτε μπρος-πίσω ενώ κρατάτε το μωρό σας ή βρείτε άλλους τρόπους για να το κουνήσετε απαλά. Μερικά μωρά ηρεμούν με μια κούνια.
- Τρίψτε απαλά την πλάτη του μωρού σας.
- Αλλάξτε τη θέση του μωρού σας: Καθίστε το αν είναι ξαπλωμένο ή κρατήστε το μπρούμυτα αν ήταν στραμμένο προς το στήθος σας.
- Κρατήστε το μωρό σας κοντά σε χαμηλούς, ρυθμικούς θορύβους, όπως ο ήχος του πλυντηρίου ή η εγγραφή ενός καρδιακού παλμού. Το σταθερό βουητό ενός ανεμιστήρα ή μιας μηχανής λευκού θορύβου μπορεί επίσης να είναι καταπραϋντικό.
- Πηγαίντε το μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Η κίνηση και ο θόρυβος μιας βόλτας με το αυτοκίνητο βοηθούν ορισμένα μωρά να ηρεμήσουν.
- Δώστε στο μωρό σας μια πιπίλα. Πολλά μωρά ηρεμούν με το πιπίλισμα και μια πιπίλα μπορεί να ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη μεταξύ των τροφών.
Να προσέχετε και τον εαυτό σας
Μπορεί να είναι αγχωτικό όταν το μωρό σας κλαίει χωρίς προφανή λόγο και δεν καταπραΰνεται εύκολα. Το μωρό σας χρειάζεται να είστε ήρεμοι κι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν είστε κουρασμένοι.
Αν νιώθετε ένταση ή θυμό καθώς το μωρό σας κλαίει, δοκιμάστε να αναπνεύσετε βαθιά για να χαλαρώσετε. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, ξαπλώστε το μωρό σας σε ασφαλές μέρος και πηγαίντε σε άλλο δωμάτιο για 10 ή 15 λεπτά. Ξαπλώστε, ακούστε χαλαρωτική μουσική, κάντε μια οικιακή δουλειά ή δοκιμάστε κάτι άλλο για να ηρεμήσετε. Όταν νιώσετε έτοιμοι, επιστρέψτε και πάρτε αγκαλιά το μωρό σας.
Ζητήστε από φίλους ή μέλη της οικογένειάς σας να σας βοηθήσουν κατά καιρούς, ώστε να μπορείτε να πάτε μια βόλτα έξω, να πάρετε έναν υπνάκο ή να έχετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Δεν είναι εγωιστικό να φροντίζεις τον εαυτό σου. Η αποκατάσταση της ικανότητάς σας να είστε ήρεμοι μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το μωρό σας.