Διχασμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες σε ότι αφορά στο άνοιγμα των σχολείων την στιγμή που η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού δείχνει τα «δόντια» της, γεγονός που αποτυπώνεται από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Την ίδια ώρα για πολλούς λόγους η ανησυχία των γονιών έχει χτυπήσει «κόκκινο» αφού από τη μία προβληματίζονται για τα κρούσματα και από την άλλη για την παράταση στο άνοιγμα των σχολείων, αφού το τελευταίο ως ενδεχόμενο αναμένεται να δημιουργήσει τα γνωστά σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ρουτίνα.
Η επιτροπή των επιστημόνων συνεδριάζει σύμφωνα με πληροφορίες αύριο, προκειμένου να εισηγηθεί για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, όπως έχει πει ήδη η πολιτεία, ωστόσο όπως προκύπτει δε θα είναι τελικά εύκολη υπόθεση η απόφαση.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες διχάζονται σε ότι αφορά στο άνοιγμα των σχολείων με τις απόψεις να εμφανίζονται εκ διαμέτρου αντίθετες με «ναι» και «όχι».
Ποιοι τάσσονται υπέρ του ανοίγματος
Την άποψη ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ , επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα μέσα στα σπίτια.
Όπως είπε δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα, θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται και ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Όμικρον.
Το πρόβλημά μας δεν είναι τα παιδιά. Το πρόβλημά μας είναι ο παππούς κι η γιαγιά που είναι στο σπίτι. Εάν τους έχουμε εμβολιάσει και πάρουμε μέτρα, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με το άνοιγμα των σχολείων», επισημαίνει στο e-farmako ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρώην Πρύτανης και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.
Όπως διευκρινίζει, μιλώντας στο e-farmako.gr, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Γουργουλιάνης, «ο παππούς και η γιαγιά κινδυνεύουν και πρέπει να είναι εμβολιασμένοι» και τονίζει ότι «παράλληλα, βλέπουμε δυσμενείς συνέπειες στα παιδιά όταν μένουν σπίτι -το έχουμε μελετήσει με συνεργάτριά μου το προηγούμενο διάστημα-, χοντραίνουν, δεν γυμνάζονται και χάνουν τα ενδιαφέροντά τους. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Δεν είναι εκπαίδευση το άλλο, με κλειστά τα σχολεία. Σας μιλάω κι ως πανεπιστημιακός δάσκαλος. Η εκπαίδευση είναι εκεί, ο μέντορας είναι εκεί. Δεν γίνεται από την οθόνη και να κάνεις κι άλλη δουλειά παράλληλα…».
Ποιοι είναι κατά
Η χώρα συνεχίζει να καταγράφει πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με την Όμικρον να δείχνει τα «δόντια» της. Για την εξέλιξη της πανδημίας μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Ως προς το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες. Ιδιαίτερα στη Γαλλία υπάρχει πρόβλημα με το διδακτικό προσωπικό, το οποίο είναι ελλιπές λόγω πολιτικών λιτότητας, κι αν νοσήσουν θα ελαττωθούν σημαντικά. Σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων στην Ελλάδα δήλωσε πως τις αποφάσεις θα τις λάβει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.
Πάνω στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος τόνισε πως τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν: «Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή πραράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα».
Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων, προειδοποίησε το Το Σάββατο που μας πέρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ζητώντας παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών.
«Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό…. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής, μέσω του ΣΚΑΪ.
Παυλάκης: κλειστά σχολεία και νέα μέτρα για να μειωθεί το «τσουνάμι»
«Εγώ λέω να κοιτάξουμε το τσουνάμι που έχουμε μπροστά μας αυτήν και την επόμενη εβδομάδα και να μην ονειρευόμαστε τι θα γίνει σε μερικούς μήνες», είπε ο Γιώργος Παυλάκης, στον ΑΝΤ1 , απαντώντας στο ερώτημα εάν η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αποτελεί την αρχή του τέλους της πανδημίας.
Όπως είπε ο ερευνητής, «δεν ενδιαφέρει και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι και πολλοί που κάνουν self test και δεν ανακοινώνονται κάπου ή είναι και test που βγαίνουν αρνητικά. Όταν έχεις τόσο γρήγορο και σύγχρονο ιό, υπάρχει τσουνάμι, καθώς όλοι μολύνονται ο ένας από τον άλλον πολύ γρήγορα, ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, που δεν είναι θωρακισμένες με τα εμβόλια, έχουμε περίπου το 25% του πληθυσμού αθωράκιστο».
«Είναι προφανές για μένα ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα, το έχω πει εδώ και καιρό, πρέπει όλοι να κάνουμε το εμβόλιο… χθες. Ο λόγος που βλέπουμε πολλούς ανθρώπους γύρω μας να μολύνονται, αλλά να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο, είναι το εμβόλιο και πρέπει να δοξάζουμε την δύναμη που μας τα έδωσε», προσέθεσε ο κ. Παυλάκης.
Όπως εξήγησε, «με τόσο μεγάλο ιικό φορτίο, είναι αδύνατον το εμβόλιο να δείξει την δύναμη του. Αν είχαμε 1000-1500 κρούσματα την ημέρα μετά από ένα lockdown θα ήταν πολύ διαφορετική η κατάσταση», ενώ σχετικά με την λειτουργία των σχολείων, τάχθηκε κατά του ανοίγματος τους στις 10 Ιανουαρίου, λέγοντας πως «με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά».
«Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Να παρθούν τέτοια μέτρα, που να ανακοπούν τα κρούσματα. Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία», επεσήμανε ο Γιώργος Παυλάκης.