Είτε πρόκειται για την πρώτη, είτε για την τέταρτη φορά, η απόκτηση παιδιού είναι τεράστια απόφαση. Γι’ αυτό, όταν εντέλει την λαμβάνουμε, δεν βλέπουμε την ώρα να υλοποιηθεί! Όμως δεν αρκεί να καταλήξουμε ότι το θέλουμε για να προκύψει και η κύηση. Εκτός από τις… προσπάθειές μας, έχει τεράστια σημασία και το timing. Γιατί, όπως ξέρετε, δεν μπορούμε να συλλάβουμε οποιαδήποτε ημέρα του μήνα. Ο έμμηνος κύκλος μας, μας αφήνει μόλις ένα μικρό «παράθυρο» κατά τη διάρκεια του οποίου τα ωάριά μας μπορούν να γονιμοποιηθούν. Εντοπίζοντάς το πολλαπλασιάζουμε τις πιθανότητες να γίνουμε – ή να ξαναγίνουμε – μανούλες.
Ποιες μέρες είναι οι γόνιμες
Γόνιμες μέρες ονομάζουμε την ημέρα της ωορρηξίας και το πενθήμερο που προηγείται αυτής. Αυτό συμβαίνει γιατί προκειμένου να γονιμοποιηθεί ένα ωάριο, θα πρέπει να συναντηθεί με το σπερματοζωάριο μέσα στη σάλπιγγα.
Το ωάριο ολοκληρώνει τη διαδρομή του στη σάλπιγγα 12 – 24 ώρες μετά την ωορρηξία, ενώ τα σπερματοζωάρια επιβιώνουν έως και για πέντε ημέρες μέσα στο σώμα μας. Τρεις μέρες πριν και κατά την ημέρα της ωορρηξίας έχουμε τις μέγιστες πιθανότητες να δημιουργήσουμε το μωράκι μας!
Πώς μπορούμε να τις υπολογίσουμε;
Βάσει του εύρους του κύκλου σας
Η πρώτη μέρα της περιόδου είναι και η πρώτη μέρα του κύκλου, ενώ η τελευταία είναι εκείνη που προηγείται της επόμενης εμμηνόρροιας.
Καθώς οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν (απολύτως) σταθερό κύκλο, αυξάνετε τις πιθανότητες να υπολογίσετε σωστά το εύρος του υπολογίζοντας τις ημέρες τριών έμμηνων κύκλων και βγάζοντας τον μέσο όρο τους (προσθέτοντάς τες και έπειτα διαιρώντας δια του τρία).
Βάσει της ωορρηξίας
Συμβαίνει περίπου 14 μέρες πριν την έμμηνο ρύση. Αν ο κύκλος σας κρατά 28 μέρες, τοποθετείται στην 14η ημέρα και οι πλέον γόνιμες είναι η 12η, η 13η και η 14η. Αν κρατά 35 μέρες, συμβαίνει περίπου κατά την 21η και έχετε περισσότερες πιθανότητες να συλλάβετε την 19η, την 20η και την 21η.
Αν κρατά 21 μέρες, έχετε ωορρηξία περίπου την 7η και οι πλέον γόνιμες είναι η 5η, η 6η και η 7η.