5 τρόποι για να συνετίσετε ένα παιδί που βρίζει

Όλα τα παιδιά κάποια στιγμή θα χρησιμοποιήσουν «κακές λέξεις» ή ακατάλληλη γλώσσα
11 Ιανουαρίου 2022 | 07:00

Το παιδί σας βρίζει; Μην πανικοβάλλεστε. Όλα τα παιδιά κάποια στιγμή θα χρησιμοποιήσουν ακατάλληλη γλώσσα. Τα μικρά παιδιά συχνά επαναλαμβάνουν κάτι που έχουν ακούσει. Τα μεγαλύτερα παιδιά συχνά θέλουν να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις των γονιών τους.

Εάν το παιδί σας έχει αρχίσει να βρίζει, υπάρχουν πολλές τεχνικές πειθαρχίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να περιορίσετε τη χρήση ακατάλληλης γλώσσας:

#1 Πρότυπα

Εάν βρίζετε, πιθανότατα θα το κάνει και το παιδί σας. Το να του πείτε: «Αυτές είναι λέξεις για ενήλικες, εγώ μπορώ να τις πω αλλά εσύ δεν μπορείς», δεν αρκεί για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Τα παιδιά θέλουν να είναι σαν μεγάλοι και θα αντιγράψουν αυτό που κάνετε.Εάν ήσασταν λίγο χαλαροί με τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε και το παιδί σας τώρα βρίζει, η πρώτη γραμμή άμυνας θα πρέπει να είναι να αλλάξετε τη δική σας γλώσσα. Αν μάθετε πώς να χειρίζεστε τον θυμό σας και εκφράζεστε χωρίς να βρίζετε, το παιδί σας θα μάθει πώς να το κάνει επίσης.

#2 Κανόνες

Εάν η βρισιά γίνει πρόβλημα, μπορεί να χρειαστεί να δημιουργηθεί ένας οικιακός κανόνας για την αντιμετώπισή της. Ένας κανόνας που λέει «Χρησιμοποίησε κατάλληλη γλώσσα», μπορεί να βοηθήσει. Άλλοι γονείς μπορεί να βάλουν έναν κανόνα που λέει: «Μπορείς να βρίσεις  αθόρυβα στο δωμάτιό σου, ώστε να μην σε ακούσει κανείς άλλος». Τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν μια προειδοποίηση και υπενθυμίσεις σχετικά με το τι είναι «κατάλληλο».

#3 Συνέπειες

Εάν το παιδί σας βρίζει όταν είναι θυμωμένο, ένα time-out μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να του μάθετε πώς να ηρεμεί πριν πει κάτι που θα το βάλει σε μπελάδες. Ένα άλλο μέσο πειθαρχίας είναι το «βάζο». Αυτό απαιτεί από οποιονδήποτε βρίζει να βάζει ένα ορισμένο ποσό χρημάτων στο βάζο μετά από κάθε παράβαση (αυτό λειτουργεί μόνο αν δίνετε χαρτζιλίκι στα παιδιά). Σκεφτείτε έπειτα καλά τι να κάνετε με τα χρήματα, για να μην δώσετε λάθος μηνύματα στα παιδιά.

#4 Ανταμοιβή

Μια άλλη επιλογή πειθαρχίας είναι να προσφέρετε στο παιδί σας ανταμοιβές για τη χρήση της κατάλληλης γλώσσας. Ένα παιδί που βρίζει επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο ή που τείνει να βρίζει τους ανθρώπους όταν είναι θυμωμένο, μπορεί να επωφεληθεί από ένα επίσημο σύστημα ανταμοιβής που το ανταμείβει για τη χρήση της κατάλληλης γλώσσας. Ένα σύστημα συμβολικής οικονομίας μπορεί επίσης να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακινήσετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν καλές λέξεις και κατάλληλη γλώσσα.

Extra Tip: Συχνά τα παιδιά επαναλαμβάνουν μια συμπεριφορά που κερδίζει την προσοχή των γονιών τους. Αν λοιπόν γελάσετε ή αντιδράσετε έντονα όταν το παιδί σας βρίσει, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το ξανακάνει. Το να αγνοήσετε τη συμπεριφορά του μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική για να ξεκινήσετε – μια τεχνική που πιάνει καλύτερα σε μικρά παιδιά. Αν η βρισιά επαναλαμβάνεται, παρά το ότι την αγνοείτε, εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν είναι ωραία λέξη και ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πλέον.

Σκεφτείτε τον λόγο

Όταν αποφασίσετε πώς θα αντιμετωπίσετε τις βρισιές, εξετάστε τους πιθανούς λόγους που το παιδί σας επέλεξε αυτές τις λέξεις για να εκφραστεί. Το πώς και πού χρησιμοποιήθηκε η βρισιά είναι σημαντικό. Για παράδειγμα, ένα 5χρονο που επαναλαμβάνει μια λέξη που άκουσε στο λεωφορείο είναι πολύ διαφορετικό από ένα 15χρονο που βρίζει έναν δάσκαλο.

Μερικές φορές τα παιδιά βρίζουν επειδή τους λείπουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Αν αυτό συμβαίνει στο παιδί σας, είναι σημαντικό να του διδάξετε αυτές τις δεξιότητες αμέσως. Διαφορετικά, μπορεί να υπάρξουν ισόβιες συνέπειες: Οι ενήλικες που δεν διαθέτουν κοινωνικές δεξιότητες ή δεξιότητες ελέγχου παρορμήσεων θα μπορούσαν να απολυθούν από μια δουλειά επειδή χρησιμοποιούν ακατάλληλη γλώσσα. Θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα σχέσεων αν προσβάλλουν τους άλλους με τα λόγια τους. Αν πιστεύετε ότι οι βρισιές είναι σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος, όπως η έλλειψη δεξιοτήτων διαχείρισης θυμού, διδάξτε αυτές τις δεξιότητες ως μέρος της στρατηγικής πειθαρχίας σας.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version