Το παιδί δεν συμπεριφέρεται σωστά στο σχολείο; Τι να κάνετε

Ολα όσα μπορείτε να κάνετε αν το παιδί σας είναι άτακτο προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο
12 Ιανουαρίου 2022 | 07:00

Ενώ τα παιδιά μπορούν να παρουσιάσουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο, από ενοχλητική φλυαρία στην τάξη έως τσακωμούς και φωνές στο διάλειμμα, οι αιτίες για την κακή συμπεριφορά είναι συνήθως συγκεκριμένες. Αν ένα παιδί είναι άτακτο στο σχολείο, αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο ότι έχει έντονα συναισθήματα και χρειάζεται βοήθεια για να τα διαχειριστεί είτε ότι κάτι στο σχολείο πραγματικά το δυσκολεύει. Εσείς τώρα από την πλευρά σας, ως γονείς, μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του και να λειτουργεί καλύτερα στο σχολικό πλαίσιο.

Αναζητήστε τη ρίζα του προβλήματος

Τον πιο σημαντικό ρόλο στο πώς συμπεριφέρεται το παιδί στο σχολείο τον έχει το οικογενειακό του περιβάλλον. Ενα παιδί που έχει συνηθίσει να λειτουργεί χωρίς όρια στο σπίτι του θα δυσκολευθεί περισσότερο να τηρήσει τους κανόνες του σχολικού περιβάλλοντος και να συμμορφωθεί. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε θέσει ξεκάθαρους και συγκεκριμένους οικογενειακούς κανόνες, καθώς και ότι τους τηρείτε με συνέπεια.

Μην ξεχνάτε ότι λειτουργείτε ως πρότυπο

Ως γονείς αποτελείτε το πρώτο και πιο καθοριστικό πρότυπο για το παιδί σας. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο για να σκεφθείτε τι παράδειγμα του δίνετε. Μήπως σας βλέπει να τσακώνεστε με άλλους οδηγούς όταν οδηγείτε; Μήπως συνηθίζετε να διαχειρίζεστε τις διαφωνίες σας με φωνές; Δεν μπορείτε να περιμένετε ότι το παιδί θα υιοθετήσει διαφορετικά πρότυπα συμπεριφοράς από τα δικά σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρώτο βήμα είναι να βρείτε εσείς οι ίδιοι τρόπους να διαχειρίζεστε με ψυχραιμία τα εκάστοτε ζητήματα που σας απασχολούν στην καθημερινότητά σας.

Αξιολογήστε την κατάσταση

Προσπαθήστε να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει στο σχολείο του παιδιού, ρωτώντας σχετικά τον δάσκαλό του. Μήπως το στυλ διδασκαλίας του εκπαιδευτικού και το μαθησιακό στυλ του παιδιού σας δεν ταιριάζουν; Μήπως η δυσκολία στη σχέση δασκάλου-παιδιού κάνει το παιδί σας να αισθάνεται παρεξηγημένο ή θυμωμένο; Μήπως άλλα παιδιά το πειράζουν και εκείνο στη συνέχεια παρεκτρέπεται σε μια προσπάθεια να κάνει κάποιον να καταλάβει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα;

 

 

Ελέγξτε τη σχέση του με τον δάσκαλό του

Αυτή η βασική δυναμική μπορεί να καθορίσει την εμπειρία ενός παιδιού στην τάξη. Για να μπορούν να μαθαίνουν και να συμπεριφέρονται καλά, είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να νιώθουν ότι είναι αρεστά. Συχνά αρκεί απλώς να ενημερώσετε τον δάσκαλο για το πρόβλημα και να το συζητήσετε μαζί του. Αλλά αν τελικά το παιδί σας δυσκολεύει πραγματικά τον εκπαιδευτικό, ως έσχατη λύση μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο, αν υπάρχει η δυνατότητα, να το μεταφέρετε σε διαφορετικό τμήμα. Μερικές φορές αυτό είναι αρκετό για να εξομαλύνει την ενοχλητική συμπεριφορά.

Συνεργαστείτε με τον δάσκαλο

Το να πρέπει απλώς να κάθονται ακίνητα κατά τη διάρκεια του μαθήματος είναι μια μεγάλη πρόκληση για ορισμένα παιδιά, με αποτέλεσμα να καταπιέζονται και τελικά να κάνουν αταξίες. Ο δάσκαλος μπορεί να είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο να αφήσει το παιδί σας να σηκωθεί από την καρέκλα του ή να του επιτρέψει να περάσει λίγο χρόνο ζωγραφίζοντας, αν του μιλήσετε γι’ αυτό. Σκεφθείτε μαζί με τον δάσκαλο για το πώς μπορεί το παιδί να βελτιώσει τη συμπεριφορά του. Μπορείτε ίσως να επινοήσετε ένα μήνυμα που μπορεί να δώσει το παιδί σας στον δάσκαλό του, όπως να σηκώσει δύο δάχτυλα, όταν αισθανθεί ανήσυχο και θέλει να κινηθεί.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο δάσκαλος μπορεί να του αναθέσει ένα καθήκον, όπως το να πάει χαρτιά στο γραφείο του διευθυντή. Και από την άλλη, ο δάσκαλος θα μπορούσε και αυτός με τη σειρά του να σκεφθεί ένα σήμα, όπως ένα άγγιγμα στον ώμο του παιδιού σας, για να του υπενθυμίσει να συμπεριφέρεται σωστά χωρίς να του κάνει παρατήρηση μπροστά στην τάξη.

Δείξτε ενθουσιασμό για το σχολείο του

Οι πράξεις αλλά και τα λόγια σας επηρεάζουν το παιδί σας περισσότερο από όσο συνειδητοποιείτε. Επομένως, ο τρόπος που εκφράζεστε για το σχολείο του και τον δάσκαλό του παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς το ίδιο το παιδί τα αντιλαμβάνεται. Αντί λοιπόν να εκφράζεστε αρνητικά, δείξτε ενθουσιασμό για όλα όσα μαθαίνει το παιδί στην τάξη.

Χαρίστε του ένα διάλειμμα

Μερικές φορές το γεγονός ότι πρέπει να πηγαίνει καθημερινά σε ένα μέρος στο οποίο δεν τα καταφέρνει μπορεί να ωθήσει ένα παιδί σε προβλήματα συμπεριφοράς. Φροντίστε λοιπόν τα Σαββατοκύριακα να περνάτε ποιοτικό χρόνο κάνοντας πράγματα που του αρέσουν πραγματικά, π.χ. παίζοντας επιτραπέζια ή βγαίνοντας για παιχνίδι στο πάρκο.

Εξηγήστε του ότι μπορεί να αποφασίσει τι θα σκέφτεται το μυαλό του

Πείτε του πως όταν περνάει δύσκολα στο σχολείο, μπορεί να σκεφθεί εσάς ή τη διασκέδαση που θα έχει μετά το σχόλασμα, αντί να μένει παγιδευμένο στα άσχημα συναισθήματα.

Θυμίστε του ότι το νοιάζεστε

Οταν τα παιδιά γνωρίζουν ότι είναι αγαπητά, τους είναι πιο εύκολο να υιοθετήσουν μια σωστή συμπεριφορά. Δοκιμάστε λοιπόν να δώσετε στο παιδί σας κάτι που του θυμίζει εσάς και που μπορεί να φυλάξει στην τσέπη του, όπως ένα μικρό σημείωμα που λέει «Σ’ αγαπώ και είσαι υπέροχος».

Ενθαρρύνετέ το να ζητάει «συγγνώμη»

Ενα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που μπορείτε να δώσετε στο μικρό σας είναι το να αναγνωρίζει το λάθος του και να επανορθώνει για αυτό. Μια ειλικρινής «συγγνώμη» για τη λανθασμένη συμπεριφορά του απέναντι στον δάσκαλο ή σε ένα άλλο παιδί, θα καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση του παιδιού και θα το βοηθήσει να διαμορφώσει έναν καλό χαρακτήρα.

Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό

Εάν το παιδί γίνεται επιθετικό, είναι υπερκινητικό ή/και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, απευθυνθείτε σε έναν παιδοψυχολόγο, ο οποίος θα είναι σε θέση να κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς και να σας προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Μαρίκα Σιδηροπούλου, κλινική ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version