Γιατί το παιδί είναι τόσο θυμωμένο; Πώς θα το βοηθήσετε

Γιατί το παιδί έχει συχνά ξεσπάσματα θυμού; Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε να μάθει να διαχειρίζεται από νωρίς τα συναισθήματά του;
14 Ιανουαρίου 2022 | 08:00

Όλοι έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε άσχημες καταστάσεις ή συμπεριφορές στην καθημερινότητά μας, που μας θύμωσαν, μας πλήγωσαν ή μας στεναχώρησαν. Παρόμοιες καταστάσεις θα αντιμετωπίσουν και τα παιδιά και τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν τι είναι τα συναισθήματα και πώς μπορούν να τα διαχειριστούν. Πολλά παιδιά, ήδη από την νηπιακή ηλικία, ενδεχομένως να έχουν ξεσπάσματα θυμού όταν δεν μπορούν να καταφέρουν κάτι, όταν δεν παίρνουν αμέσως αυτό που ζητούν ενώ ο κατάλογος με τους λόγους μοιάζει ατελείωτος. Εσείς, ωστόσο, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί ώστε να μειώσει αυτά τα ξεσπάσματα. Το πιο σημαντικό βήμα σε αυτήν την διαδικασία είναι ο τρόπος που αντιδράτε στα συναισθήματα του παιδιού, καθώς ορισμένες φορές οι γονείς, δίχως να το καταλαβαίνουν «ενθαρρύνουν» αυτά τα ξεσπάσματα.

Τι είναι καλό να αποφεύγουμε

  • Την επιβράβευση για να ηρεμήσει: Εάν το παιδί μάθει να ηρεμεί μόνο για να παίρνει κάτι ως αντάλλαγμα, είναι πολύ πιθανό να ξεσπά ώστε να καταφέρει να πάρει αυτό που θέλει.
  • Υπερβολική προσοχή: Ενώ είναι σημαντικό να παρέχουμε την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα στο παιδί, είναι σημαντικό να μην το παρακάνουμε. Διαφορετικά, υπάρχει περίπτωση το παιδί να «ξεσπά» ώστε να τραβήξει πάνω του την προσοχή σας.
  • «Σταμάτα να κλαις»: Θα ήταν καλό να αποφύγετε την απότομη αυτή εντολή, καθώς ενδέχεται το παιδί να νιώσει πίεση, πράγμα που δεν θα το βοηθήσει να ηρεμήσει ενώ κλαίει. Παράλληλα, αν διαπιστώσει ότι το κλάμα του σας ενοχλεί, είναι πιθανόν να νομίσει ότι κάνει κάποιο λάθος, γεγονός που θα εντείνει την ένταση και δεν θα την αποκλιμακώσει.

Τι είναι καλό να κάνουμε;

Τα παιδιά, ορισμένες φορές, μπορεί να νιώσουν έντονα οποιοδήποτε συναίσθημα, είτε αυτό είναι θετικό είτε αρνητικό. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί να ελέγχει τα συναισθήματά του, διαχωρίζοντας την συμπεριφορά του από αυτά. Όταν λοιπόν, νιώσει έντονο θυμό, μπορεί τε να δοκιμάσετε μαζί τα ακόλουθα για να το βοηθήσετε να διαχειριστεί όλα όσα νιώθει:

  • Βαθιές ανάσες: Μάθετε στο παιδί να παίρνει βαθιές ανάσες για να βοηθά τον εαυτό να ηρεμήσει και να ελέγξει τα δάκρυά του.
  • Μετράμε αντίστροφα: Μία άλλη μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει το παιδί είναι να μετρήσει αντίστροφα από το δέκα, με τον αριθμό να ορίζεται βάσει του χρόνου που χρειάζεται για να ηρεμήσει.
  • Βρείτε τι ηρεμεί το παιδί: Συζητήστε με το μικρό σας για τα πράγματα που του αρέσει να κάνει. Ρωτήστε το ποιες είναι οι δραστηριότητες που το γεμίζουν χαρά. Μπορεί να είναι η επίλυση παζλ, ο χορός ή το τραγούδι. Οτιδήποτε και αν είναι γράψτε τα σε ένα χάρτι και εξηγήστε του ότι μπορεί να δοκιμάζει να κάνει κάτι από αυτά, όταν αισθάνεται άσχημα. Έτσι η ένταση θα φεύγει, το παιδί θα ηρεμεί και θα μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματά του.
Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version