Ξένες γλώσσες: Ποια ηλικία είναι η πιο κατάλληλη για να ξεκινήσει το παιδί;

Όλοι οι ερευνητές συμφωνούν ότι όσο νωρίτερα ένα παιδί αρχίσει να μαθαίνει ξένες γλώσσες, τόσο το καλύτερο
21 Ιανουαρίου 2022 | 14:37

Ελπίζετε το παιδί σας να έχει πρόσβαση σε ιδέες και προοπτικές από άλλες γλώσσες; Εξαιρετικά! Ποια ηλικία όμως είναι η πιο κατάλληλη για να ξεκινήσει μαθήματα;

Όλοι οι ερευνητές συμφωνούν ότι όσο νωρίτερα ένα παιδί αρχίσει να μαθαίνει μια δεύτερη γλώσσα, τόσο το καλύτερο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι δεξιότητες απόκτησης δεύτερης γλώσσας κορυφώνονται μέχρι την ηλικία των 6 ή 7 ετών. Άλλοι ισχυρίζονται ότι αυτό το «παράθυρο» εκτείνεται μέχρι την εφηβεία. Όμως, όλοι συμφωνούν ότι είναι πολύ πιο δύσκολο για ένα παιδί πέρα ​​από την εφηβεία να μάθει μια νέα γλώσσα.

Ακολούθως, θα βρείτε όλες τις επικρατούσες απόψεις και τα επιχειρήματά για να λάβετε την καλύτερη δυνατή απόφαση.

Γιατί να ξεκινήσει σε ηλικία 3 ή 4 ετών;

Πριν από μερικά χρόνια, ήταν αδιανόητο για παιδιά ηλικίας τριών ετών να μπορούν να μάθουν μια δεύτερη γλώσσα, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν κατακτήσει καλά καλά τη μητρική τους γλώσσα. Στις μέρες μας, όμως, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν κάτι τελείως διαφορετικό. Μελέτες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ επιβεβαιώνουν ότι η δημιουργικότητα, οι δεξιότητες κριτικής σκέψης και η ευελιξία του μυαλού ενισχύονται σημαντικά εάν τα παιδιά μάθουν μια δεύτερη γλώσσα σε μικρότερη ηλικία. Τα προσχολικά χρόνια, ειδικά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής, πιστεύεται ότι είναι μια ζωτική περίοδος στη ζωή ενός παιδιού. Αυτό είναι όταν, μεταξύ άλλων, τίθενται τα θεμέλια για στάσεις, σκέψη και μάθηση.

Η χρήση αυτής της φυσικής ικανότητας ενθαρρύνεται πολύ επειδή η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας είναι τόσο εύκολη, όσο η εκμάθηση της πρώτης. Μπορεί να ακούγεται σαν τεράστιο βάρος, αλλά, στην πραγματικότητα, δεν είναι. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι υπέροχο πράγμα. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, μαθαίνουμε με έξι βασικούς τρόπους: όραση, γεύση, μυρωδιά, ακοή, αφή, πράξη.

Με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνουμε στα πρώτα μας χρόνια, οι μέθοδοι μάθησης εξελίσσονται αργότερα στη ζωή. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 50% της ικανότητάς μας να μαθαίνουμε αναπτύσσεται στην ηλικία των 4 ετών και ένα άλλο 30% στην ηλικία των 8 ετών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα τρίχρονα παιδιά ενθαρρύνονται να μάθουν μια δεύτερη γλώσσα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το 80% της γνώσης ή της νοημοσύνης κάποιου έχει διαμορφωθεί πριν γίνει 8 ετών. Σημαίνει απλώς ότι τα παιδιά αναπτύσσουν τις κύριες μαθησιακές τους οδούς κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Πώς αλλάζει ο τρόπος που μαθαίνουμε μεγαλώνοντας

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο νεότερος είναι ο μαθητής, τόσο περισσότερο μπορεί να υιοθετήσει προφορές και να αναδημιουργήσει νέους ήχους. Και, τα παιδιά γύρω στην ηλικία των τριών ή τεσσάρων ετών μπορούν να μάθουν μέσω του παιχνιδιού επειδή δεν έχουν ακόμη κατακλυστεί από γεγονότα και πληροφορίες που πρέπει να αποθηκευτούν και να αξιολογηθούν, κάτι που συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε.

Μετά την εφηβεία, ο εγκέφαλος αλλάζει και καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για έναν ενήλικα να μάθει μια ξένη γλώσσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να μάθουν. Απλώς δεν θα το κάνουν με τον ίδιο τρόπο όπως ένα παιδί, επειδή οι μηχανισμοί που βοηθούν την εκμάθηση της γλώσσας δεν είναι οι ίδιοι όπως είναι στην ηλικία των 2-5 ετών.

Τα παιδιά μαθαίνουν μια δεύτερη γλώσσα καλύτερα αν την μάθουν στις κοινότητες των οικογενειών τους και όχι στην τάξη.

Και, εκτός από την πρόσθετη ευχέρεια, τα δίγλωσσα παιδιά όχι μόνο μιλούν δύο γλώσσες νωρίτερα από άλλα μονόγλωσσα συνομήλικα, αλλά είναι επίσης καλύτερα στο να εκτελούν εργασίες που απαιτούν αλλαγή προσοχής. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που πρώτα κατέκτησαν τη μητρική τους γλώσσα και μετά έμαθαν μια δεύτερη γλώσσα μιλούσαν άπταιστα την ξένη γλώσσα, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να φτάσουν το επίπεδο αριστείας αυτών που έμαθαν και τις δύο γλώσσες ταυτόχρονα.

Τι γίνεται με τα παιδιά από δίγλωσσες οικογένειες;

Όλα εξαρτώνται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικογένεια. Για παράδειγμα, ένα παιδί που γεννήθηκε από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Ιταλό και το οποίο ζει στην Ιταλία, μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει και τις δύο γλώσσες τη στιγμή που γεννιέται.

Από την άλλη πλευρά, ένα παιδί σχολικής ηλικίας, ας πούμε, από τη Γερμανία, που μεταναστεύει στην Ελλάδα αναγκάζεται να μάθει τη νέα γλώσσα – τα ελληνικά – το συντομότερο δυνατό. Αυτό μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, για να φτάσει στο επίπεδο ενός φυσικού ομιλητή της ελληνικής γλώσσας. Δεν θα συμβεί εύκολα ή γρήγορα, επομένως συνιστάται στους γονείς, σε αυτές τις περιπτώσεις, να μην έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με την εκμάθηση της δεύτερης γλώσσας.

Γιατί να ξεκινήσει σε ηλικία 11-13 ετών;

Μια μελέτη 17.000 Βρετανών παιδιών που μάθαιναν γαλλικά στο σχολείο, έδειξε ότι τα παιδιά που άρχισαν να μαθαίνουν στην ηλικία των έντεκα είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ επάρκειας δεύτερης γλώσσας, σε σύγκριση με εκείνα που είχαν ξεκινήσει περίπου στην ηλικία των οκτώ ετών. Μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη μελέτη που έχει διενεργηθεί ποτέ σε παιδιά που μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα σε μια τάξη. Αυτά τα ευρήματα ήταν παρόμοια με εκείνα άλλων μελετών Δανών μαθητών που μάθαιναν αγγλικά και Ελβετών που μάθαιναν γαλλικά.

Επίσης, έχει βρεθεί ότι οι έφηβοι που μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα πριν κλείσουν τα 15 έτη έχουν καλύτερη προφορά της δεύτερης γλώσσας, η οποία περιγράφεται ως σχεδόν μητρική. Και πάλι, όμως, όσο νεότεροι αρχίζουν να μαθαίνουν τη δεύτερη γλώσσα, τόσο περισσότερο αναπτύσσουν μια προφορά που μοιάζει με μητρική. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά άνω των 15 ετών, καθώς και οι ενήλικες, διαπιστώθηκε ότι μαθαίνουν καλύτερα μια νέα γλώσσα από τα μικρότερα παιδιά. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν βιωματικοί και γνωστικοί περιορισμοί στα μικρά παιδιά, που δεν έχουν οι έφηβοι και οι ενήλικες, γεγονός που τους επιτρέπει να μαθαίνουν πιο γρήγορα.

Τι γίνεται αν μια δεύτερη γλώσσα έρθει να αντικαταστήσει την πρώτη γλώσσα;

Σε αυτήν την περίπτωση, εάν η πρώτη γλώσσα δεν έχει αναπτυχθεί σωστά και το παιδί αναγκάστηκε να μάθει μια δεύτερη, υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να αποφευχθούν.

Όσο για τους γονείς που πιέζουν τα παιδιά τους να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Ίσως, το παιδί θα πρέπει να μειώσει ή ακόμα και να κόψει κάποια άλλη εκπαιδευτική ή αθλητική δραστηριότητα για να βρει αρκετό χρόνο να αφιερώσει στην κατάκτηση της δεύτερης γλώσσας. Είναι αυτό κάτι που θα θέλατε για το παιδί σας; Οι μεγαλύτεροι μαθητές, ωστόσο, είναι πιο αποτελεσματικοί και χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να «κατακτήσουν» κάτι νέο. Επομένως, όταν η απόκτηση μιας προφοράς που μοιάζει με μητρική ομιλία δεν είναι ιδιαίτερα περιζήτητη, οι έφηβοι θα τα καταφέρουν μια χαρά.

Τι γίνεται με τα δίγλωσσα παιδιά που αναμειγνύουν λέξεις από τις δύο γλώσσες τους;

Είναι σύνηθες τα παιδιά που μαθαίνουν δύο γλώσσες να αναμειγνύουν λέξεις από τη μια γλώσσα στην άλλη. Αυτό ονομάζεται «εναλλαγή κωδικών» ή «ανάμιξη κωδικών» και δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί. Και, σίγουρα ΔΕΝ είναι σημάδι ότι παλεύουν με τη διγλωσσία, οπότε μπορείτε να αναστενάξετε με ανακούφιση.

Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια φυσική μορφή χρήσης της γλώσσας μεταξύ ανθρώπων που μαθαίνουν δύο γλώσσες και εκλαμβάνεται ως μια σύνθετη, αλλά πλούσια, μορφή λόγου. Ναι, μπορεί να συναντήσετε απόψεις που καταδικάζουν την εναλλαγή κωδικών από επαγγελματίες της εκπαίδευσης και της υγείας, που τη βλέπουν ως εμπόδιο στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι όλοι οι δίγλωσσοι ομιλητές (ανεξάρτητα από την ηλικία τους) αλλάζουν κωδικούς από καιρό σε καιρό, κάτι που δεν αποτελεί ένδειξη γλωσσικής διαταραχής ή σύγχυσης.

Όταν πρόκειται για παιδιά προσχολικής ηλικίας που μαθαίνουν μια δεύτερη γλώσσα, μπορούν να κάνουν εναλλαγή κωδικών για μια πληθώρα λόγων. Δεδομένου ότι τα δίγλωσσα παιδιά συνήθως δεν είναι εξίσου καλά και στις δύο γλώσσες, θα αλλάξουν ενώ συνομιλούν με άλλους. Μερικές φορές θα επιλέξουν λέξεις με τις οποίες είναι πιο εξοικειωμένες, ανεξάρτητα από τη γλώσσα από την οποία προέρχονται. Αυτό, φυσικά, έχει ως αποτέλεσμα την ανάμειξη λέξεων και από τις δύο γλώσσες σε μια πρόταση.

Άλλα πλεονεκτήματα των δίγλωσσων παιδιών

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα δίγλωσσα παιδιά (ακόμα και τα δίχρονα) είναι αξιοσημείωτα εξοικειωμένα με τις γλωσσικές προτιμήσεις του ατόμου με το οποίο συνομιλούν. Αυτό τους καθιστά απόλυτα ικανούς να χρησιμοποιούν το καλύτερο και από τις δύο γλώσσες για να μεταδώσουν το μήνυμά τους στους συνομηλίκους τους. Έτσι, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις δίγλωσσα παιδιά να χρησιμοποιούν τη γλώσσα που αγαπά περισσότερο ο συνομιλητής τους!

Μόλις συμπληρώσουν την ηλικία των τεσσάρων ετών, τα δίγλωσσα παιδιά γνωρίζουν καλύτερα ποια γλώσσα να χρησιμοποιήσουν στην κοινότητα και στους δημόσιους χώρους. Μπορείτε επίσης να περιμένετε να έχουν αναπτύξει επαρκές λεξιλόγιο τόσο στη μητρική τους γλώσσα όσο και στη δεύτερη γλώσσα και να είναι πιο ικανοί να συντηρούν μια συνομιλία σε μια γλώσσα, αντί να αλλάζουν κώδικα.

Επίσης, οι νέοι, δίγλωσσοι μαθητές είναι εξαιρετικά ευφυείς και μπορούν εύκολα να αλλάξουν από τη μια γλώσσα στην άλλη με σχετική ευκολία, για να προσελκύσουν τους συνομηλίκους με τους οποίους συνομιλούν, την οικογένειά τους και την κοινότητά τους.

Και, παρόλο που η έρευνα εξακολουθεί να είναι ασαφής και αντίθετη ως προς τη σωστή ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να μαθαίνει μια δεύτερη γλώσσα, θα μπορούσατε πάντα να δίνετε στο νήπιό σας την ευκαιρία να μάθει. Αν το δείτε να «παλεύει», ξέρετε καλύτερα από οποιονδήποτε ειδικό τι να κάνετε. Άλλωστε πάντα υπάρχει χρόνος για να μάθουν κάτι νέο, ακόμα και σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία.

Πρόσφατα Άρθρα
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γίνονται τα… χαϊδεμένα παιδιά, αδύναμοι ενήλικες; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Δραστηριότητες για να διασκεδάσετε παρέα με τα παιδιά 14 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version