Το κλιματιστικό αποτελεί βασικό τμήμα του «εξοπλισμού» κάθε νοικοκυριού στη χώρα μας. Με τη θερμοκρασία να πέφτει για τα καλά τον χειμώνα και τα καλοκαίρια να είναι ιδιαίτερα ζεστά και με πολλή υγρασία, ένα κλιματιστικό ή air condition μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη δημιουργία της ιδανικής ατμόσφαιρας σε όλους τους χώρους του σπιτιού με τρόπο όσο το δυνατόν οικονομικότερο και υγιεινότερο.
Επιλέγοντας κλιματιστικό
Ο βασικός παράγοντας που θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου επιλέγοντας το νέο σου κλιματιστικό είναι η ισχύς του την οποία και μετράμε χρησιμοποιώντας ως μονάδα τα BTU/ώρα (British thermal unit ή βρετανική μονάδα θερμότητας). Πριν βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα, όχι, τα περισσότερα BTU δεν εγγυώνται και καλύτερη λειτουργία. Το ζητούμενο εδώ είναι να διαλέξεις ένα μοντέλο ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες του χώρου σου. Αν η ισχύς του είναι μικρότερη απ’ όσο πρέπει, τότε δε θα είναι σε θέση να δροσίσει/ζεστάνει τον χώρο σου. Αν πάλι είναι μεγαλύτερη, τότε θα καις άσκοπα ενέργεια -τουλάχιστον περισσότερη απ’ όση χρειάζεσαι.
.
Για να βρεις τα BTU που χρειάζεσαι στον χώρο σου, μπορείς χονδρικά να πολλαπλασιάσεις την επιφάνειά του σε τετραγωνικά μέτρα επί 450. Ο αριθμός που θα προκύψει θα είναι η ισχύς του κλιματιστικού που θα χρειάζεσαι. Φυσικά υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που πρέπει να εξετάσεις όπως τις συνθήκες στο μέρος που βρίσκεται το κτήριο, τη μόνωση του τελευταίου, το ύψος αλλά και το είδος του εκάστοτε δωματίου (η κουζίνα π.χ. έχει άλλες ανάγκες απ’ ό,τι το σαλόνι). Ο παρακάτω πίνακας ωστόσο θα σου δώσει μία γενική ιδέα:
10-20 τ.μ. – 9000 BTU
20-30 τ.μ. – 14.000 BTU
30-40 τ.μ. – 18.000 BTU
40-50 τ.μ. – 24.000 BTU
Ενεργειακή κλάση
Ωραία. Ανέλυσες όλα τα απαραίτητα δεδομένα και πλέον έχεις μια εικόνα για την ισχύ που πρέπει να έχει το κλιματιστικό σου. Αρκεί αυτό όμως; Η αλήθεια είναι πως όχι αφού κάτι που θα πρέπει να σε απασχολήσει κατά την έρευνα αγοράς σου είναι η ενεργειακή κλάση του air condition. Δεδομένου του ότι πρόκειται να χρησιμοποιείς το τελευταίο χειμώνα-καλοκαίρι, θες να καταναλώνει όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια. Εδώ λοιπόν έχεις έναν ιδιαίτερα χρήσιμο σύμμαχο που δεν είναι άλλος από τη νέα ενεργειακή ετικέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης..
Ένας σχολαστικός έλεγχος της τελευταίας αρκεί για να βεβαιωθείς σχετικά με το αν το κλιματιστικό που πρόκειται να αγοράσεις, είναι ενεργειακά αποδοτικό και σε τι βαθμό. Στην ετικέτα αυτή θα δεις δύο ενεργειακές αξιολογήσεις (σε κλίμακα A-G): οι SEER και SCOP αφορούν την απόδοση της συσκευής σε λειτουργίες ψύξης και θέρμανσης αντίστοιχα, με τη δεύτερη να διαφέρει μάλιστα ανάλογα την περιοχή στην οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το air condition (εννοείται πως εσύ κοιτάς να δεις πώς αποδίδει στην Ελλάδα).
Παράλληλα η ετικέτα θα σε πληροφορήσει και για τα επίπεδα θορύβου -σε dB- που κάνουν η εσωτερική και η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού. Εσύ βέβαια έλεγξε προσεκτικά τις προδιαγραφές της συσκευής αφού πλέον όλες οι προτάσεις της αγοράς διαθέτουν δυνατότητα αθόρυβης λειτουργίας.
Άλλες τεχνολογίες
Το κλιματιστικό όμως είναι επένδυση. Μιλάμε εξ άλλου για μία αγορά που θα χρησιμοποιείς για χρόνια, οπότε είναι απολύτως λογικό να θες να εξαντλήσεις τις επιλογές σου. Ανάλογα λοιπόν με το budget σου, στην αγορά θα βρεις προτάσεις που ενσωματώνουν πλήθος επιπρόσθετων τεχνολογιών -το ποιες από αυτές χρειάζεσαι, είναι καθαρά θέμα αξιολόγησης και προτεραιοτήτων.
Κάτι που πριν από μερικά χρόνια ακουγόταν τελείως sci-fi αλλά πλέον είναι αρκετά βολικό, είναι το Wi-Fi. Τα air conditions που συνδέονται στο οικιακό σου δίκτυο, προσφέρουν δυνατότητα ελέγχου τους απ’ ευθείας από το κινητό σου τηλέφωνο, ακόμα κι όταν δε βρίσκεσαι σπίτι. Έτσι θα σταματήσεις να αγχώνεσαι σχετικά με το αν έκλεισες το κλιματιστικό φεύγοντας και βέβαια θα έχεις τη δυνατότητα να το ενεργοποιείς πριν φτάσεις, προκειμένου ο χώρος σου να σε υποδεχθεί στην κατάλληλη θερμοκρασία.
.
Κάποιες μονάδες διαθέτουν και ενσωματωμένο σύστημα αυτόματου καθαρισμού. Μην το σκέφτεσαι: επίλεξέ τις! Κατά καιρούς, θα πρέπει να απομακρύνεις από το κλιματιστικό σου σκόνες και βρωμιές. Δε θες άλλωστε ακάρεα και λοιπά αλλεργιογόνα να «κάθονται» επάνω στα φύλλα του, μολύνοντας ουσιαστικά τον αέρα που αναπνέεις. Ορισμένα μοντέλα ωστόσο ενσωματώνουν τεχνολογία που τους επιτρέπει να καθαρίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις βασικές τους επιφάνειες πριν ή μετά από κάθε χρήση, γλιτώνοντάς σε από έναν ακόμα «πονοκέφαλο».
Μιλώντας περί υγιεινής ατμόσφαιρας, καλό θα ήταν το air condition που θα επιλέξεις να διαθέτει λειτουργίες ιονισμού και αφύγρανσης. Εκτελώντας χρέη ιονιστή, το κλιματιστικό εξασφαλίζει τον καθαρισμό του αέρα από βλαβερά μικροσωματίδια και αλλεργιογόνους ρύπους. Με τη δε αφύγρανση, προσφέρει ακόμα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία παράλληλα με την υγρασία -και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό ακόμα πιο οικονομική λειτουργία. Αν λοιπόν παρατηρείς πως στο σπίτι σου τοίχοι και παράθυρα «κλαίνε» συχνά, τότε ένα κλιματιστικό με δυνατότητα αφύγρανσης είναι ό,τι πρέπει.
Οι παραπάνω είναι ορισμένες ενδεικτικές μόνο λειτουργίες που θα πρέπει να έχεις κατά νου. Μπορεί κάποιες από αυτές να ανεβάζουν κομματάκι την τιμή του κλιματιστικού σου, όμως να είσαι σίγουρος πως σε βάθος χρόνο θα σε ωφελήσουν και με το παραπάνω.