Η εισαγωγή νέων τροφών στα μικρά παιδιά μπορεί να είναι μια περίοδος πραγματικής δοκιμασίας για τους γονείς. Τα δάκρυα και οι «εκρήξεις» είναι αναμενόμενα και η ώρα του φαγητού μπορεί να δημιουργεί αναστάτωση σε όλη την οικογένεια.
Αλλά ας φανταστούμε πώς είναι η εμπειρία από την οπτική γωνία του παιδιού… Ίσως φοβούνται το άγνωστο φαγητό. Ίσως δεν τους αρέσουν οι εκπλήξεις. Ίσως δεν αισθάνονται ασφάλεια δοκιμάζοντας νέο φαγητό.
Εάν το παιδί σας δεν θέλει να δοκιμάσει νέες γεύσεις και υφές, μην απελπίζεστε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε τα νήπια να ανακαλύψουν νέες τροφές – το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, αίσθηση του χιούμορ και τήρηση του σχεδίου! Θυμηθείτε, είναι πολύ πιο δύσκολο να πείσετε ένα μεγαλύτερο παιδί να δεχτεί νέες τροφές, επομένως αξίζει να καταβάλετε προσπάθεια όταν είναι ακόμα νήπιο.
Ακολουθούν μερικές δοκιμασμένες συμβουλές για να ενθαρρύνετε τα μικρά παιδιά να δοκιμάσουν νέες τροφές:
Πείτε στο παιδί το σκοπό του παιχνιδιού
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και άνετα δοκιμάζοντας νέα φαγητά είναι να τα ενημερώνετε για τον σκοπό του παιχνιδιού. Χρησιμοποιήστε απλή γλώσσα και αναγνωρίστε ότι μπορεί να μην τους αρέσει πάντα να δοκιμάζουν νέα φαγητά, αλλά ότι είναι σημαντικό τουλάχιστον να δοκιμάζουν. Χρησιμοποιήστε απλή γλώσσα για να επικοινωνήσετε το σχέδιο παιχνιδιού και τι μπορούν να περιμένουν.
Εισάγετε άγνωστες γεύσεις σε μικρές δόσεις
Εάν ένα παιδί βρεθεί αντιμέτωπο με ένα πιάτο με άγνωστο φαγητό, μπορεί να αισθανθεί στενοχωρημένο από το βάρος της προσδοκίας ότι έχει να φάει ολόκληρο πιάτο. Ο στόχος είναι απλώς να τους κάνουμε να δοκιμάσουν νέες τροφές. Γιορτάστε όταν ένα παιδί διαχειρίζεται ακόμη και μια μοναχική γεύση, γιατί αυτό είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι το φαγητό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως ανταμοιβή και ότι τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να αναγκάζονται να δοκιμάσουν κάτι αν δεν το θέλουν. Κάντε υπομονή και τα πράγματα θα γίνουν!
Αποφύγετε τις εκπλήξεις
Δώστε στα μικρά παιδιά πολλές πληροφορίες για το νέο φαγητό και προσπαθήστε να το βάλετε στο πλαίσιο κάποιας γεύσης/υφής με την οποία είναι ήδη εξοικειωμένο. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν: «Αυτό το φαγητό θα είναι τραγανό όπως το κοτόπουλο που είχαμε χθες» ή «Αυτό το φαγητό θα είναι μαλακό σαν πουρές πατάτας».
Δοκιμάστε πρώτοι
Τα παιδιά παίρνουν μηνύματα από τους ενήλικες γύρω τους και αν σας δουν να τρώτε νέα πράγματα, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Όταν δοκιμάζουν κάτι για πρώτη φορά, αντί να τα ρωτήσετε αν τους «αρέσει» ή «δεν τους αρέσει» (πράγμα που κατηγοριοποιεί αμέσως την απάντησή τους), συζητήστε καλύτερα την εμπειρία τους από το νέο φαγητό. Ρωτήστε τα να σας πουν αν η μυρωδιά, η γεύση, η υφή και η εμφάνιση τους θύμισες κάποια άλλη τροφή με την οποία είναι ήδη εξοικειωμένα.
Ποικιλία διατροφικού μενού
Κάντε κανόνα στο σπίτι να μην σερβίρετε το ίδιο φαγητό δύο συνεχόμενες μέρες. Ακόμα κι αν το μικρό παιδί σας τρώει «μόνο» κοτομπουκιές, είναι σημαντικό να μάθει να τρώει διαφορετικά φαγητά σε διαφορετικές ημέρες.
Εκμεταλλευτείτε την ώρα του σνακ
Το σνακ είναι μια καλή στιγμή για να συνδυάσετε νέες ποικιλίες φαγητού με αυτές που το παιδί είναι ήδη πρόθυμο να φάει. Για παράδειγμα, αν του αρέσουν τα μπαστουνάκια καρότου βουτηγμένα σε hummus, δώστε του να δοκιμάσει ένα νέο λαχανικό όπως αγγούρι ή πιπεριά μαζί με το καρότο. Κόψτε πολλές διαφορετικές ποικιλίες φρούτων ή λαχανικών και αφήστε το να διαλέξει αυτά που του αρέσουν.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να μην τα παρατάτε. Ενώ η εισαγωγή νέων τροφών στα παιδιά μπορεί να είναι αληθινή πρόκληση – συχνά με απογοητεύσεις – θα ωφελήσει όλη την οικογένεια μακροπρόθεσμα.