Νεογέννητο: Ανησυχητικά χαρακτηριστικά που είναι όμως φυσιολογικά

Αυτά είναι μερικά από τα ανησυχητική χαρακτηριστικά που μπορεί να δείτε στο νεογέννητο αλλά είναι όμως φυσιολογικά..
3 Φεβρουαρίου 2022 | 14:30

Οι πρώτες εβδομάδες με το νεογέννητο είναι γεμάτες με τα πιο αντιφατικά συναισθήματα: Ενθουσιασμός, έπειτα τρόμος, αβάσταχτη αγάπη και στη συνέχεια απελπισία. Δεν είναι, λοιπόν, να απορεί κανείς που πιάνουμε τον εαυτό μας να αγχώνεται ακόμη και με τα πιο φυσιολογικά συμπτώματα που παρουσιάζουν. Άλλωστε, αν το μικρό μας συμβαίνει να είναι το πρώτο μωράκι που κάνει την εμφάνισή του στο στενό οικογενειακό και φιλικό μας περιβάλλον, κατά πάσα πιθανότητα είναι η πρώτη φορά που έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ένα ανθρωπάκι ήδη από την πρώτη μέρα της γέννησής του. Γι’ αυτό και ορισμένα φαινόμενα όπως τα παρακάτω, που είναι εξαιρετικά συνηθισμένα ανάμεσα στα νεογέννητα μωράκια, ενδέχεται να προκαλέσουν τον τρόμο μας!

Πράγματα που δεν χρειάζεται να σας τρομάξουν στο νεογέννητο

Περίεργα τινάγματα

Τον πρώτο καιρό της ζωής τους τα μωράκια κινούνται κάπως παράξενα και σπασμωδικά. Σταδιακά, οι κινήσεις του θα μαλακώσουν! Ρωτήστε το γιατρό σας αν αυτά τα τινάγματα έχουν διάρκεια πάνω από 10 με 20 δευτερόλεπτα, καθώς τότε ενδέχεται να πρόκειται για σπασμούς.

Ασταμάτητα φτερνίσματα

Δεν είναι άρρωστο, ούτε το… μελετάει κανείς. Πιθανότατα, προσπαθεί να ανοίξει τις ρινικές οδούς οι οποίες πολλές φορές κλείνουν από την πίεση που δέχεται το ρουθουνάκι του, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Παράξενο σχήμα κεφαλιού

Τα κρανία των νεογέννητων είναι μαλακά, εξασφαλίζοντας έτσι ότι τόσο εκείνα όσο και οι μητέρες τους θα βγουν σώοι και αβλαβείς από τη διαδικασία του τοκετού. Παράλληλα, εξαιτίας ακριβώς των μαλακών οστών τους, η πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια της γέννας μπορεί να οδηγήσει σε μια προσωρινή αλλαγή του σχήματος του κεφαλιού τους. Σιγά – σιγά θα επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση!

Νινίδα

Η δερματίτιδα με το… χαριτωμένο όνομα, εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά ενίοτε και στα αυτάκια, τα φρύδια, τα βλέφαρα, τους αγκώνες ή τα γόνατα του μωρού, δημιουργώντας μια (συχνά κιτρινωπή) κρούστα από σμήγμα. Αν και σίγουρα δεν είναι και το πιο όμορφο θέαμα επάνω στο ροδαλό δερματάκι του νεογέννητου, συνήθως εξαφανίζεται μετά τον δωδέκατο μήνα, χωρίς να δημιουργήσει κανένα μόνιμο πρόβλημα αλλά και καμία δυσφορία στο αγγελούδι σας.

Αλληθώρισμα

Εξαιρετικά συνηθισμένο στα νεογέννητα, το αλληθώρισμα ή και οι… μοναχικές διαδρομές των ματιών είναι απολύτως φυσιολογικές μέχρι και τον έκτο μήνα της ζωής του. Αν παρατηρήσετε ότι το σύμπτωμα επιμένει και μετά από αυτή την ηλικία, όμως, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν οφθαλμίατρο, καθώς μπορεί να αποτελεί δείγμα στραβισμού, μιας ασθένειας των ματιών που θεραπεύεται ή τουλάχιστον βελτιώνεται σημαντικά αν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση.

imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version