Μία από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες για κάθε γονιό είναι να δει το παιδί του να πνίγεται από το φαγητό που του έχει μόλις ταΐσει.

Τα μικρά παιδιά, και κυρίως όσα είναι κάτω των 3 ετών, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πνιγούν από το φαγητό. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι γονείς είναι ότι ορισμένες τροφές είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τον πνιγμό ενός μικρού παιδιού, σε σχέση με άλλες, εξαιτίας του σχήματος ή της υφής τους.

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που απειλούν το παιδί σας με πνιγμό και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο πνιγμού:

6 κατηγορίες τροφών που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό στα μικρά παιδιά

Τα είδη των τροφίμων που συνδέονται συχνότερα με περιστατικά πνιγμού είναι:

Μικρά σκληρά τρόφιμα

Αυτά είναι τρόφιμα που τα παιδιά δυσκολεύονται να μασήσουν και να τα διασπάσουν αρκετά ώστε να τα καταπιούν με ασφάλεια. Κομμάτια τους, επομένως, μπορεί να κολλήσουν στους αεραγωγούς των παιδιών.

Παραδείγματα:

  • ξηροί καρποί
  • μεγάλοι σπόροι (π.χ. κολοκυθόσποροι και ηλιόσποροι)
  • σκληρά αποξηραμένα φρούτα
  • κομμάτια ωμού καρότου, σέλινου ή μήλου
  • τρόφιμα που σπάνε σε σκληρά αιχμηρά κομμάτια (π.χ. πατατάκια, τσιπς καλαμποκιού, κράκερ ρυζιού)
  • φλούδες ποπ κορν

Για να μειώσετε τον κίνδυνο πνιγμού:

  • αποφύγετε να δίνετε ολόκληρους ξηρούς καρπούς, μεγάλους σπόρους ή σκληρά αποξηραμένα φρούτα σε παιδιά κάτω των 5 ετών
  • χρησιμοποιήστε αραιά αλειμμένο φυστικοβούτυρο αντί για ολόκληρους ή ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς
  • το καρότο, το μήλο και το σέλινο μπορούν είτε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν ή να τριφτούν σε λεπτές φέτες

Μικρές στρογγυλές ή οβάλ τροφές

Τρόφιμα σαν αυτό μπορεί να κολλήσουν στους αεραγωγούς των παιδιών.

Παραδείγματα:

  • σταφύλια, μούρα και ντοματίνια
  • σταφίδες και σουλτανίνες
  • φρούτα με κουκούτσια και μεγάλους σπόρους (π.χ. καρπούζι, μικρά πυρηνόκαρπα)
  • αρακάς
  • γλειφιτζούρια/γλυκά

Για να μειώσετε τον κίνδυνο πνιγμού:

  • τα σταφύλια, τα μούρα και τα ντοματίνια μπορούν να τεμαχιστούν σε μικρότερα κομμάτια
  • μουλιάζουμε τις σταφίδες και τις σουλτανίνες να μαλακώσουν και τις κόβουμε στη μέση αν είναι μεγάλες
  • αφαιρέστε τα κουκούτσια από τα φρούτα
  • ο αρακάς μπορεί να στριμωχτεί με ένα πιρούνι

Τα μικρά παιδιά δεν έχουν την ικανότητα να μασούν μικρά στρογγυλά, σκληρά, λαστιχωτά ή κολλώδη γλειφιτζούρια/γλυκά. Αυτά δεν πρέπει να δίνονται σε παιδιά κάτω των 3 ετών.

Τροφές με πέτσες ή φλούδες

Οι φλούδες των τροφίμων είναι δύσκολο να μασηθούν και μπορούν να σφραγίσουν εντελώς τους αεραγωγούς των παιδιών.

Παραδείγματα:

  • κοτόπουλο, λουκάνικα, λουκάνικα φρανκφούρτης κ.λπ.
  • πυρηνόκαρπα (π.χ. δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια)
  • μήλα και αχλάδια
  • ντομάτες
  • μαρούλι και άλλα ωμά φύλλα σαλάτας
  • σπανάκι και λάχανο

Για να μειώσετε τον κίνδυνο πνιγμού:

  • αφαιρέστε ή ξεφλουδίστε τη φλούδα πριν το σερβίρετε
  • ψιλοκόψτε (τουλάχιστον όσο το μικρό νύχι του παιδιού) και προσθέστε το στον πουρέ
  • αφαιρέστε τα κουκούτσια από τα φρούτα
  • ψιλοκόψτε τα φύλλα σαλάτας
  • μαγειρέψτε το σπανάκι και το λάχανο μέχρι να μαλακώσουν και ψιλοκόψτε

Συμπιεστά τρόφιμα

Αυτές είναι τροφές που μπορούν να κολλήσουν στο λαιμό ενός παιδιού.

Παραδείγματα:

  • λουκάνικα, cheerios, λουκάνικα φρανκφούρτης, hot dog κ.λπ.
  • κομμάτια μαγειρεμένου κρέατος
  • marshmallows
  • ποπ κορν
  • τσίχλα ή καραμέλα

Για να μειώσετε τον κίνδυνο πνιγμού:

  • ψιλοκόψτε (τουλάχιστον όσο το μικρό νύχι του παιδιού) και προσθέστε το στον πουρέ
  • όπως παραπάνω, αφαιρέστε τις φλούδες πριν το σερβίρετε
  • μαγειρέψτε το κρέας μέχρι να μαλακώσει πολύ, ψιλοκόψτε το και προσθέστε το στον πουρέ
  • marshmallows και ποπ κορν δεν πρέπει να δίνονται σε παιδιά κάτω των 3 ετών
  • μην δίνετε τσίχλα ή καραμέλα

Χοντρές πάστες

Τρόφιμα όπως αυτό μπορεί να πάρουν το σχήμα του αεραγωγού ενός παιδιού και να κολλήσουν φράζοντάς τον.

Παραδείγματα:

  • αλείμματα σοκολάτας
  • φυστικοβούτυρο

Για να μειώσετε τον κίνδυνο πνιγμού:

Χρησιμοποιήστε παχύρρευστες πάστες με φειδώ και απλώστε ομοιόμορφα στο ψωμί.

Τροφές με ίνες

Οι ίνες σε αυτό το είδος φαγητού μπορεί να δυσκολέψουν τα παιδιά να τεμαχίσουν το φαγητό σε μικρότερα κομμάτια.

Παραδείγματα:

  • σέλινο
  • ραβέντι
  • ωμός ανανάς

Για να μειώσετε τον κίνδυνο πνιγμού:

  • ξεφλουδίστε/αφαιρέστε τις σκληρές ίνες από το σέλινο και το ραβέντι
  • κόψτε αυτές τις τροφές σε λεπτές φέτες κάθετα στην κατεύθυνση των ινών

 

Η εποπτεία είναι απαραίτητη

Αν και το μέγεθος και το είδος του φαγητού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πνιγμού ενός παιδιού, η πραγματικότητα είναι ότι ένα παιδί, όπως και ένας ενήλικας, μπορεί να πνιγεί από το φαγητό εάν γελάσει, μιλήσει ή τρομάξει ενώ τρώει.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όταν τρώμε, η επιγλωττίδα κλείνει για να καλύψει την τραχεία και να αποτρέψει την είσοδο τροφής ή υγρού στον αεραγωγό. Αν πάρουμε μια απότομη, γρήγορη αναπνοή, εκείνη τη στιγμή μπορεί να πνιγούμε. Γι’ αυτό λέμε στα παιδιά να μην μιλάνε και να μην τρέχουν με το φαγητό στο στόμα τους.