Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για την απώλεια των παππούδων

Την τελευταία διετία πολλά παιδιά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, όπως η γιαγιά ή ο παππούς, εξαιτίας του κορωνοϊού. Δείτε στρατηγικές για να τα βοηθήσετε να διαχειριστούν το πένθος
ΚΛΑΜΑ
18 Φεβρουαρίου 2022 | 08:00

Εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν – ή θα βιώσουν – την απώλεια ενός αγαπημένου φίλου ή μέλους της οικογένειας κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημικής περιόδου. Στο μεταξύ, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν περιορίσει ή και σταματήσει – όπως είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν – τις κηδείες και άλλες συγκεντρώσεις. Και πάρα πολλοί άνθρωποι έχασαν την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα αυτοπροσώπως, κάνοντας την εμπειρία ακόμα πιο τραυματική.

Ένας παράγοντας που κάνει το πένθος ιδιαίτερα δύσκολο αυτή τη στιγμή είναι ότι πολλοί βίωναν ήδη θλίψη ή αισθήματα απώλειας σε καθημερινή βάση, λόγω της συνεχιζόμενης απομόνωσης που προκαλείται από τον κορωνοϊό. Για τα παιδιά, το να μην πηγαίνουν σχολείο, να μην πηγαίνουν στο πάρκο με φίλους και να μην συμμετέχουν σε άλλες καθημερινές δραστηριότητές τους, είχε κοινωνικό και συναισθηματικό αντίκτυπο στην ευημερία τους. Προσθέστε σε αυτό την απώλεια των παππούδων ή ενός άλλου αγαπημένου προσώπου και η θλίψη, το άγχος ή το στρες που ήδη νιώθουν γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να το αντέξουν.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το πένθος

Επειδή τα παιδιά διαφορετικών ηλικιών χειρίζονται διαφορετικά την απώλεια και το πένθος, είναι σημαντικό να εξετάσετε τις κατάλληλες αναπτυξιακά στρατηγικές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντεπεξέλθει, μετά την απώλεια του παππού ή/και της γιαγιάς.

Νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας (2-5 ετών)

Σε αυτή την ηλικία, η απάντηση του παιδιού στο θάνατο ενός μέλους της οικογένειας βασίζεται στη δύναμη της προσκόλλησης που έχουν σχηματίσει. Εάν το παιδί σας έβλεπε ή μιλούσε με τον παππού και τη γιαγιά του συχνά – είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω FaceTime, είτε τηλεφωνικά – ο δεσμός του είναι συνήθως ισχυρότερος από μια σχέση που περιορίζεται σε ετήσιες ή εξαμηνιαίες επισκέψεις.

Ορισμένες στρατηγικές για να βοηθήσετε το μικρό παιδί σας να αντιμετωπίσει τη θλίψη, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη συλλογή εικόνων και την αφήγηση ιστοριών για μερικές από τις ιδιαίτερες στιγμές που μοιράζονταν με τον παππού και τη γιαγιά του. Εάν το παιδί σας δεν θυμάται μια συγκεκριμένη ιστορία ή δεν έχει τις λέξεις για να εκφράσει αυτό που θυμάται, καθοδηγήστε το ήπια σε αυτό που συνέβη. Εάν ο δεσμός μεταξύ του παιδιού σας και του παππού του ήταν ιδιαίτερα ισχυρός, δημιουργήστε ένα κολάζ φωτογραφιών στο οποίο θα μπορούν να ανατρέχουν και να το βλέπουν όταν νιώθουν λυπημένα ή κυριευμένα από τις αναμνήσεις τους. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σχεδιάσει μια καρδιά και να γράψει τι αγαπά περισσότερο στον παππού και τη γιαγιά του. Υπάρχουν επίσης πολλά βιβλία που επικεντρώνονται στην απώλεια, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε και στο παιδί σας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα μικρά παιδιά έχουν συνήθως πολλές ερωτήσεις όταν ένα άτομο πεθαίνει. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε απλά και να απαντάτε σε αυτές τις ερωτήσεις. Για παράδειγμα, ένα 3χρονο παιδί μπορεί να μπερδευτεί ως προς το γιατί δεν μπορεί να δει τα πόδια του αποθανόντος παππού και της γιαγιάς του σε ένα μισόκλειστο φέρετρο πριν από την κηδεία. Το να πείτε στο παιδί ότι τα πόδια του είναι κάτω από μια κουβέρτα είναι μια σύντομη, απλή απάντηση, αλλά μπορεί να είναι η διαβεβαίωση που χρειάζεται ένα παιδί εκείνη τη στιγμή.

Παιδιά δημοτικού (5-10 ετών)

Σε σύγκριση με ένα παιδί προσχολικής ηλικίας ή ένα νήπιο, τα παιδιά του δημοτικού είναι συχνά πιο συνειδητοποιημένα για την απώλεια των παππούδων. Μπορεί να εκφράσουν το πένθος τους με απόσυρση, δακρύρροια, θυμό ή αντιδράσεις σύντομης ιδιοσυγκρασίας ή να δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να φάνε. Μπορεί επίσης να βιώσουν αυξημένο άγχος ή φόβο ότι οι γονείς ή τα αδέρφια τους μπορεί να πεθάνουν ξαφνικά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό τα παιδιά να μπορούν να αποδεχτούν τον τρόπο που νιώθουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ανοιχτά και ειλικρινά. Ενημερώστε το παιδί σας ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεται θλίψη και απώλεια όταν έχουν αγαπήσει βαθιά. Πείτε τους ότι είναι επίσης εντάξει να είναι χαρούμενα και να γελάνε, καθώς οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους θα ήθελαν να συνεχίσουν να διασκεδάζουν ακόμα κι αν δεν είναι πλέον φυσικά εκεί.

Τα παιδιά συχνά ανταποκρίνονται καλά στις τέχνες και τις χειροτεχνίες σε αυτή την ηλικία, επομένως η ζωγραφική ή η δημιουργία κολάζ είναι μια χρήσιμη στρατηγική. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συζητήσει πώς ένιωσε όταν σχεδίαζε την εικόνα ή έφτιαχνε το κολάζ. Ανοίγοντας τις πόρτες για συζήτηση σάς επιτρέπει να συμπάσχετε με το παιδί σας και να ομαλοποιήσετε τα θλιβερά συναισθήματα.

Μέρος της διαδικασίας πένθους ενός παιδιού μπορεί να περιλαμβάνει την έκφραση λύπης για τα προηγούμενα λόγια ή πράξεις του, που απευθύνονται στο αποθανόν μέλος της οικογένειας. Αν συμβαίνει αυτό, δώστε του ένα φυσικό ρολόι και βοηθήστε το να «γυρίσει τον χρόνο πίσω» και να επεξεργαστούν αυτό που θα ήθελε να είχε κάνει διαφορετικά. Αυτή δεν είναι μόνο μια χρήσιμη στρατηγική για τη μετάβαση στη διαδικασία του πένθους, αλλά και ένα εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ξεπεράσουν μελλοντικές προκλήσεις και τύψεις.

Παιδιά μέσης σχολικής ηλικίας (11-13 ετών)

Κατά τη διάρκεια του γυμνασίου, τα παιδιά αρχίζουν να εκφράζονται πιο ολοκληρωμένα και αρχίζουν να κατανοούν τον θάνατο περισσότερο όπως οι ενήλικες. Ως εκ τούτου, βιώνουν συχνά ακραία συναισθήματα, ειδικά όταν έρχονται αντιμέτωπα με ένα τραυματικό γεγονός όπως ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας.

Πρώτα και κύρια, αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας και δώστε του την άδεια να εκφράσει ανοιχτά τη θλίψη του. Ενημερώστε το ότι, αν και θρηνείτε επίσης, δεν πρέπει να προσπαθήσει να καλύψει τα συναισθήματά του για να σας προστατεύσει.

Σε αυτή την ηλικία, είναι ωφέλιμο για το παιδί σας να συμμετέχει σε συγκεκριμένες δραστηριότητες για την επεξεργασία των συναισθημάτων του. Για παράδειγμα, η κατασκευή ενός κουτιού μνήμης γεμάτο με μικρά αναμνηστικά και γραπτές αναμνήσεις αφιερωμένες στη ζωή του παππού και της γιαγιάς ή η κατασκευή ενός βραχιολιού μνήμης από χάντρες, μπορεί να είναι θεραπευτική. Ίσως κάθε χάντρα μπορεί να αντιπροσωπεύει μια ιδιαίτερη στιγμή ή συναίσθημα που μοιραζόταν με τον παππού και τη γιαγιά του. Η εικαστική θεραπεία, το σχέδιο, ο χρωματισμός και οι δραστηριότητες δημιουργικής γραφής είναι ιδανικές δραστηριότητες για να αντιμετωπίσουν τη θλίψη οι προέφηβοι. Εάν το παιδί σας εκφράζει οποιοδήποτε αίσθημα λύπης, η «μέθοδος του ρολογιού» ​​που αναφέρεται παραπάνω μπορεί να εφαρμοστεί και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Παιδιά γυμνασίου και λυκείου (14-17 ετών)

Ενώ οι προέφηβοι βιώνουν αυξημένα συναισθήματα, οι έφηβοι συχνά ντρέπονται για τη θλίψη τους, και ως εκ τούτου, συχνά δυσκολεύονται να επεξεργαστούν το θάνατο ενός αγαπημένου τους προσώπου.

Ξεκινήστε έναν διάλογο με το παιδί σας για τα συναισθήματά του και πώς τον επηρεάζει η απώλεια του παππού και της γιαγιάς. Ενθαρρύνετέ το να γράψει μια αποχαιρετιστήρια επιστολή, αν αυτό μπορεί να το βοηθήσει να βάλει μία τελεία. Ζητήστε του να σας πει μια από τις πιο ευτυχισμένες αναμνήσεις από τον παππού και τη γιαγιά του. Προσέξτε να μην βιάσετε τα πράγματα, καθώς η διαδικασία επούλωσης χρειάζεται χρόνο. Θυμηθείτε, ο καθένας επεξεργάζεται το πένθος διαφορετικά και για διαφορετική χρονική διάρκεια. Συνεχίστε τη συζήτηση και να είστε συντονισμένοι όταν ο έφηβός σας χρειάζεται έναν καλό ακροατή.

Επίσης, ενθαρρύνετε τον έφηβό σας να εξερευνήσει τη δημιουργικότητά του και να ασχοληθεί με ένα νέο χόμπι όπως το γράψιμο, το σχέδιο, η ζωγραφική ή το παίξιμο ενός οργάνου. Η ύπαρξη δημιουργικής διεξόδου είναι ζωτικής σημασίας, επειδή οι έφηβοι μπορεί διαφορετικά να αποφύγουν να εκφραστούν και να στραφούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές για να καλύψουν τη θλίψη τους.

Η αντιμετώπιση του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου είναι δύσκολη για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για τα παιδιά. Το να έχετε στρατηγικές και ρουτίνες για να βοηθήσετε εσάς και το παιδί σας να βιώσετε τη θλίψη με υγιή τρόπο είναι ένα ουσιαστικό μέρος για να ξεπεράσετε αυτήν την πανδημία.

 

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version