Τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης στην εγκυμοσύνη ορίζονται ως προεκλαμψία και πρόκειται για μια επιπλοκή που συνήθως εμφανίζεται γύρω στην 20η εβδομάδα κύησης. Η προεκλαμψία μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα εκτός από την υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως έμετο, έντονους πονοκεφάλους, κοιλιακό άλγος, αυξημένη ανάγκη για ούρηση, δυσκολία στην αναπνοή και βλάβη στα όργανα του σώματος. Εάν δεν αντιμετωπιστεί και δεν ελέγχεται σωστά, η προεκλαμψία μπορεί να είναι επικίνδυνη τόσο για την μέλλουσα μαμά όσο και για το μωρό.
Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο προεκλαμψίας
Τα καλά νέα ότι υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης προεκλαμψίας ή την σοβαρότητά της.
Προσέχουμε την διατροφή
Αν και η έρευνα αναφορικά με τις τροφές που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας είναι περιορισμένη, η Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης συνιστά να χρησιμοποιείτε λίγο έως καθόλου αλάτι στα γεύματα και να αποφεύγετε τηγανητά όπως και το πρόχειρο φαγητό.
Επίσης θα ήταν καλό να επιλέγετε φρέσκα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, με τα λαχανικά να αποτελούν μια από τις καλύτερες επιλογές.
Ενυδατωνόμαστε
Δεν είναι μόνο το φαγητό που βάζετε στο σώμα σας που μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας, καθώς και τα ροφήματα έχουν παρόμοια επίδραση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να στοχεύουν να πίνουν 6 έως 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Θυμηθείτε, είναι πιο εύκολο για τις έγκυες γυναίκες να αφυδατωθούν πιο γρήγορα.
Το σώμα χρειάζεται περισσότερα υγρά, καθώς υποστηρίζει και το έμβρυο, επομένως χρειάζεστε επιπλέον υγρά, τα οποία στη συνέχεια βοηθούν επίσης στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αλκοόλ και καφεΐνη θα πρέπει να αποφεύγονται για να μειωθεί ο κίνδυνος υπέρτασης.
Δεν ξεχνάμε την κίνηση
Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης είναι να παραμείνετε δραστήριες, κάτι που είναι σημαντικό ανεξάρτητα από το αν είστε έγκυος ή όχι. Η ποσότητα δραστηριότητας που χρειάζεται κάθε άτομο ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία και το επίπεδο φυσικής κατάστασης. Επίσης, είναι απίθανο να ασκηθείτε με τον ίδιο βαθμό έντασης, όπως θα κάνατε πριν μείνετε έγκυος.
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) συνιστά οι γυναίκες να έχουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Εστιάστε σε δραστηριότητες χαμηλής πρόσκρουσης που ασκούν λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις σας και έχουν μικρότερη πιθανότητα τραυματισμού, αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν μια πλήρη άσκηση.