Μπορεί να έχετε νιώσει το μωρό σας να κάνει λόξυγγα στη μήτρα. Αισθάνεται σαν μικροσκοπικούς σπασμούς ή τραντάγματα. Ο λόξυγγας μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη και στις εξετάσεις υπερήχων.
Περίπου στα μισά της εγκυμοσύνης, τα μωρά αναπτύσσουν το αντανακλαστικό του λόξυγγα. Αυτό συμβαίνει πριν καν αναπτυχθούν τα αντανακλαστικά της κατάποσης ή της αναπνοής. Μετά τη γέννηση, ο λόξυγγας είναι πολύ συχνός τον πρώτο χρόνο ζωής των μωρών. Το νεογέννητό σας μπορεί να περνά έως και το 2,5% της ημέρας του με λόξυγγα!
Πού οφείλεται ο λόξυγγας στα μωρά
Οι ειδικοί δεν συμφωνούν οριστικά για το τι προκαλεί τον λόξυγγα, αν και φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία αιτίες. Ο λόξυγγας είναι ένα αντανακλαστικό, παρόμοιο με το βήχα ή το φτέρνισμα, κάτι που το σώμα σας κάνει χωρίς να το σκέφτεστε. Τα μωρά γεννιούνται με πολλά αντανακλαστικά, συμπεριλαμβανομένου του του πιπιλίσματος και του ξαφνιασμού.
Οι περισσότερες περιπτώσεις λόξυγγα στους ενήλικες προκαλούνται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, δυσπεψία, υπερφαγία, κατάποση αέρα ενώ τρώνε, κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, συναισθηματικό στρες ή ακόμα και αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση. Ο λόξυγγας στα μωρά έχει παρόμοιες αιτίες (αν και τα μωρά προφανώς δεν καταναλώνουν τα ίδια τρόφιμα και ποτά με τους ενήλικες!).
Μερικές φορές ο λόξυγγας, μαζί με το ρέψιμο, μπορεί να είναι σημάδι γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης – ένα πολύ κοινό και γενικά θεραπεύσιμο σύνδρομο που συναντάται στα μωρά. Βασικά, το πεπτικό σύστημα ενός μωρού είναι λιγότερο ανεπτυγμένο στην αρχή, γεγονός που μπορεί να του αναγκάσει να αναρροφήσει το οξύ του στομάχου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει λόξυγγα, ρέψιμο και γενική δυσφορία.
Πώς να σταματήσετε τον λόξυγγα του μωρού σας
Εάν το μωρό σας δεν φαίνεται να νιώθει άβολα ή στενοχωρημένο, δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να κάνετε για τον λόξυγγα. Εξάλλου, μετά από τους μήνες συνήθως μειώνεται σε συχνότητα. Ωστόσο, αν ο λόξυγγας συνοδεύεται από υπερβολικό κλάμα, φτύσιμο ή ρέψιμο ή αν παρεμποδίζει τον ύπνο ή το τάισμα, τότε μπορείτε να παρέμβετε.
Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε το μωρό; Δείτε μερικές επιστημονικά αποδεδειγμένες συμβουλές για «να του κόψετε το λόξυγγα»:
#1 Ρέψτε το μωρό
Το ρέψιμο μπορεί να είναι ο τρόπος του μωρού σας να ανακουφιστεί από τον λόξυγγα, αλλά μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί λίγη βοήθεια…
- Πιέστε απαλά την κοιλίτσα του μωρού και τρίψτε του αργά την πλατούλα.
- Μπορείτε να ρέψετε το μωρό σας τοποθετώντας το στον ώμο σας με την κοιλιά του πάνω σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να του χτυπήσετε απαλά την πλάτη για να ρεφτεί.
- Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το μωρό σας στο πόδι σας, με την κοιλιά προς τα κάτω, ενώ χτυπάτε την πλάτη του.
- Ξαπλώνοντας το μωρό σας ανάσκελα και κάνοντας ποδήλατο στα πόδια του μπορεί να απελευθερώσει αέρια, ακόμη και να ρεφτεί με αποτέλεσμα να σταματήσει ο λόξυγγας.
#2 Ταΐζετε προσεκτικά το μωρό
Η υπερφαγία και το γρήγορο τάισμα μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο λόξυγγα. Το ίδιο κι αν αφήνετε το μωρό να καταπίνει αέρα ενώ τρώει.
- Εάν ταΐζετε με μπιμπερό: Φροντίστε να κάνετε διαλείμματα αφού το μωρό σας έχει καταπιεί μερικά γραμμάρια. Ρέψτε το μωρό και κρατήστε το όρθιο για ένα ή δύο λεπτά. Αν φαίνεται ικανοποιημένο, διακόψτε και ταΐστε το πάλι αργότερα. Δοκιμάστε διαφορετικές θηλές για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δεν ρουφάει και αέρα μέσα από το μπουκάλι.
- Εάν θηλάζετε: Τοποθετείστε το μωρό στο στήθος σας. Εάν το μωρό σας φαίνεται να πνίγεται, μπορεί το γάλα που παράγεται να είναι υπερβολικό. Μην δώσετε στο μωρό στο μωρό και δεύτερο μαστό, αν δεν τελειώσει τον πρώτο. Μπορείτε επίσης να γέρνετε λίγο προς τα πίσω ενώ θηλάζετε, για να μειώσετε τη ροή.
#3 Κρατείστε το μωρό όρθιο μετά το τάισμα
Είτε θηλάζετε είτε ταΐζετε με μπιμπερό, το να κρατάτε το μωρό σας όρθιο μετά το τάισμα μπορεί να το βοηθήσει να χωνέψει το γάλα του και να μειώσει τον λόξυγγα, το ρέψιμο και άλλες πεπτικές ενοχλήσεις. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να κρατάτε το μωρό σας σε όρθια θέση κατά τη διάρκεια της σίτισης, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στη ροή του γάλακτος προς τα κάτω.
#4 Προσφέρετε στο μωρό μια πιπίλα
Μερικές φορές ο μη θρεπτικός θηλασμός, όπως το να επιτρέπετε στο μωρό σας να πιπιλάει μια πιπίλα, μπορεί να χαλαρώσει το διάφραγμά του και να μειώσει ή να εξαλείψει το λόξυγγα.
Πότε να καλέσετε το γιατρό σας σχετικά με τον λόξυγγα του μωρού
Οι περισσότερες κρίσεις λόξυγγα φαίνεται να ενοχλούν περισσότερο τους γονείς παρά τα μωρά. Και πάλι, ο λόξυγγας είναι πολύ φυσιολογικός και τα περισσότερα μωρά το κάνουν. Είναι κάτι που γενικά ξεπερνούν μέσα σε λίγους μήνες. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι ενοχλητικός για το μωρό σας και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.
- Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι κάτι που ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει απλά ακούγοντας τα συμπτώματα του μωρού σας ή αφού πραγματοποιήσει διαγνωστικές εξετάσεις, όπως υπερήχους ή ανάλυση αίματος ή ούρων. Συνήθως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή βοηθούν. Εάν, ωστόσο, το μωρό σας νιώθει πολύ άβολα ή δεν τρέφεται καλά, μπορεί να του δοθεί φαρμακευτική αγωγή.
- Το μωρό σας μπορεί επίσης να έχει υπερβολικό λόξυγγα λόγω αλλεργίας. Η πιο κοινή είναι κάτι που ονομάζεται δυσανεξία πρωτεΐνης γάλακτος-σόγιας (MSPI), όπου τα γαλακτοκομικά ή η σόγια στη φόρμουλα προκαλούν στο μωρό συμπτώματα όπως λόξυγγας, φτύσιμο ή αέρια. Εάν είναι σοβαρό, το μωρό σας μπορεί να συστήσει μια υποαλλεργική φόρμουλα.
- Πολύ σπάνια, ο λόξυγγας ενός μωρού μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή του, ειδικά εάν είναι ιατρικά ευάλωτο μωρό. Εάν το μωρό σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει, καλέστε αμέσως το γιατρό σας ή καλέστε το 911.