Η ουλίτιδα, μια πάθηση των ούλων που προκαλεί οίδημα και ερυθρότητα γύρω από τα δόντια, είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Μελέτες δείχνουν, ειδικότερα, ότι το 40% έως 80% των εγκύων εμφανίζουν ουλίτιδα μεταξύ του δεύτερου και όγδοου μήνα της εγκυμοσύνης.
Πώς η εγκυμοσύνη συμβάλλει στην ουλίτιδα
Το μισό από το DNA του μωρού σας προέρχεται από τον πατέρα του μωρού σας. Αυτό σημαίνει ότι είναι «ξένο» για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τι σημαίνει αυτό; Για να μην απορρίψει το σώμα σας το μωρό, η εγκυμοσύνη προκαλεί μια σειρά από πολύπλοκες μητρικές ανοσολογικές αλλαγές, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να κατασταλεί.
Αλλά αυτές οι αλλαγές σας κάνουν ιδιαίτερα ευάλωτες σε διάφορες ασθένειες, όπως στοματικές λοιμώξεις και ειδικά στην ουλίτιδα.
Οι ανησυχητικές ενδείξεις
Όταν η ουλίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία και εξελιχθεί σε περιοδοντική νόσο, τα ούλα μπορούν να διαχωριστούν από τα δόντια, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια δοντιών και οστικής μάζας. Η σοβαρή περιοδοντίτιδα, με τη σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνό δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης.
Γι’ αυτό και η τήρηση της στοματικής υγιεινής και των οδοντιατρικών ραντεβού είναι πιο σημαντική από ποτέ, στην εγκυμοσύνη.
Τα βασικά συμπτώματα της ουλίτιδας στην εγκυμοσύνη μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Σκούρο κόκκινο ή σκούρο κόκκινο ούλα
- Τρυφερότητα στα ούλα
- Πρησμένα ή πρησμένα ούλα
- Ούλα που αιμορραγούν εύκολα όταν βουρτσίζετε ή χρησιμοποιείτε νήμα, ακόμα και όταν κάνετε απαλά
- Κακή αναπνοή
- Υποχώρηση ούλων
- Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία ή συμπτώματα, είναι απαραίτητο να καλέσετε τον οδοντίατρό σας.
Πώς να αποτρέψετε την ουλίτιδα της εγκυμοσύνης
Η πρόληψη της ουλίτιδας στην εγκυμοσύνη ξεκινά με καλή στοματική υγιεινή. Εκτός από την υγιεινή διατροφή και την αποφυγή τροφών με ζάχαρη, υπάρχουν αρκετοί αποτελεσματικοί τρόποι για την πρόληψη ή τη μείωση της συσσώρευσης πλάκας:
- Βουρτσίστε τα δόντια σας σχολαστικά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον δύο λεπτά, με οδοντόκρεμα κατά της ουλίτιδας ή της πλάκας.
- Επιλέξτε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για να μεγιστοποιήσετε τις δυνατότητες καθαρισμού σας.
- Βεβαιωθείτε ότι η οδοντόβουρτσά σας έχει μαλακές ή εξαιρετικά μαλακές τρίχες.
- Χρησιμοποιήστε ιδιαίτερη προσοχή για να βουρτσίσετε γύρω από τη γραμμή των ούλων.
- Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες.
- Να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά πριν τον ύπνο.
- Χρησιμοποιήστε ένα φυσικό στοματικό διάλυμα κατά της ουλίτιδας.
- Διατηρήστε τακτικά τον επαγγελματικό σας οδοντικό καθαρισμό.
- Μασήστε γλυκαντική τσίχλα με ξυλιτόλη, η οποία αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που παράγουν πλάκα.
Πώς η ουλίτιδα μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας
Ανεπιθύμητα αποτελέσματα εγκυμοσύνης, όπως χαμηλό βάρος γέννησης, πολύ χαμηλό βάρος γέννησης, προεκλαμψία και διαβήτης κύησης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ουλίτιδας που έχει προχωρήσει σε πιο σοβαρή νόσο.
Ωστόσο, εάν βρεθείτε με κάτι περισσότερο από λίγη ουλίτιδα, να είστε σίγουρες ότι υπάρχουν τρόποι να την αντιμετωπίσετε με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να μειώσετε τους κινδύνους. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου αναπτύσσονται τα όργανα του μωρού σας, επομένως η καλύτερη στιγμή για θεραπεία είναι το δεύτερο τρίμηνο (εβδομάδες 17 έως 28).
Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να επικοινωνήσετε τόσο με τον οδοντίατρό σας όσο και με τον μαιευτήρα σας σχετικά με τις ασφαλείς επιλογές θεραπείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.