Πότε είναι ανησυχητική η αιμορραγία στην εγκυμοσύνη;

Η ελαφριά αιμορραγία δεν αποτελεί πάντα αιτία πανικού. Πολλές φορές είναι απολύτως φυσιολογική.
7 Μαρτίου 2022 | 08:00

Λίγα συμπτώματα μπορούν να τρομάξουν μία έγκυο τόσο όσο μερικές σταγόνες αίματος στο εσώρουχό της. Ωστόσο, η ελαφριά αιμορραγία δεν αποτελεί πάντα αιτία πανικού. Πολλές φορές είναι απολύτως φυσιολογική. Άλλωστε, εμφανίζεται στο 25% των εγκύων κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης και οι περισσότερες από αυτές καταλήγουν να φέρνουν στον κόσμο ένα υγιέστατο μωράκι! Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το αίμα που παρατηρήσατε είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού ή αν κάτι έχει πάει στραβά;

Πάρτε τηλέφωνο τον γιατρό σας

Ακόμη και αν με βάση τα παρακάτω στοιχεία η αιμορραγία σας μοιάζει ακίνδυνη, είναι απολύτως αναγκαίο να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Εκείνος έχει καλύτερη εικόνα της κατάστασης της υγείας σας και του ιστορικού σας, ενώ θα σας ρωτήσει και για άλλα πιθανά συμπτώματα. Έτσι, θα είναι σε θέση να καταλάβετε αν εσείς και το μωράκι σας είστε όντως ασφαλής.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου

Το ¼ των εγκύων θα εντοπίσουν σταγόνες αίματος κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης. Έρευνα είχε δείξει ότι συνήθως, αυτό συμβαίνει μεταξύ της έκτης και έβδομης εβδομάδας. Οι κυριότερες αιτίες είναι:

Αιμορραγία εμφύτευσης

Συμβαίνει τις πρώτες 6 με 12 ημέρες μετά τη σύλληψη, επομένως τις περισσότερες φορές οι έγκυοι που την υφίστανται δεν γνωρίζουν ότι περιμένουν παιδί. Αυτό το πρώιμο σύμπτωμα της κύησης, παρουσιάζεται ως λίγες σταγόνες ροζ ή καφέ αίματος – τόσο λίγες που δεν θα τις εντοπίσετε στη λεκάνη της τουαλέτας, αλλά στο χαρτί υγείας ή το εσώρουχό σας. Μπορεί να κρατήσει έως και τρεις μέρες, όμως συνήθως σταματά μέσα σε λίγες ώρες.

Έκτοπη κύηση

Προκύπτει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται εκτός της μήτρας. Ένα από τα συμπτώματά της είναι και η αιμορραγία, η οποία μπορεί να είναι είτε ελαφριά είτε έντονη. Τις περισσότερες φορές συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως ο οξύς ή αμβλύς κοιλιακός πόνος, η αίσθηση αδυναμίας, οι ζαλάδες και η αίσθηση πίεσης στην περιοχή του πρωκτού. Πρόκειται για έκτακτο ιατρικό περιστατικό, επομένως είναι απολύτως αναγκαίο να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Αποβολή

Δυστυχώς, το 20% των κυήσεων καταλήγει σε αποβολή – και αναφερόμαστε μόνο στις περιπτώσεις των διαγνωσμένων κυήσεων. Τα συμπτώματα της αποβολής συμπεριλαμβάνουν αμβλύ ή οξύ πόνο χαμηλά στην πλάτη, απώλεια βάρους, βλέννα σε ανοιχτή ροζ απόχρωση, κράμπες ή συσπάσεις, ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις και την ξαφνική μείωση των συμπτωμάτων εγκυμοσύνης. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας και θυμηθείτε ότι είναι απίθανο αυτή η εξέλιξη να οφείλεται σε δικό σας λάθος.

Άλλα αίτια

Οι αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας, ένας τραυματισμός κατά τη διάρκεια του σεξ ή της άσκησης ή μία μόλυνση μπορούν να είναι μερικές από τις αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση κηλίδων αίματος. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα κρίνει τι έχει συμβεί και θα σας προτείνει την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου

Κατά πάσα πιθανότητα, οι κηλίδες που εντοπίσατε οφείλονται σε κάποιον ερεθισμό του τραχήλου κατά τη διάρκεια του σεξ ή της ιατρικής εξέτασης. Άλλες φορές, αποτελούν συνέπεια ενός πολύποδα του τραχήλου ή της αύξησης των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή. Η έντονη αιμορραγία ενδέχεται να υποδεικνύει κάποια σοβαρή επιπλοκή, όπως ο επιπωματικός πλακούντας, ο πρόωρος τοκετός ή μια όψιμη αποβολή.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου

Και πάλι, αν δείτε λίγες σταγόνες αίματος, το πιο πιθανό είναι ότι υπεύθυνος είναι κάποιος τραυματισμός κατά τη διάρκεια του σεξ ή της γυναικολογικής εξέτασης. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να είναι και το πρώτο δείγμα ότι ο τοκετός πλησιάζει! Αν, όμως, η αιμορραγία είναι έντονη, δυστυχώς δεν αποκλείεται να ευθύνονται επιπλοκές όπως ο επιπωματικός πλακούντας, η αποκόλληση πλακούντα ή ο προδρομικός πλακούντας. Σε αυτή την περίπτωση, η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version