Εγκυμοσύνη: Πόσο συχνά πρέπει να κινείται το μωρό;

Εάν το μωρό σας κινείται λιγότερο από το συνηθισμένο ή υπάρχει μια αλλαγή στο μοτίβο των κινήσεών του, θα μπορούσε να είναι το πρώτο σημάδι ότι δεν είναι καλά
11 Μαρτίου 2022 | 14:42

Μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της εγκυμοσύνης σας είναι όταν νιώθετε τα πρώτα μικρά σκιρτήματα του μωρού σας που κλωτσάει. Αυτές οι μικροσκοπικές κινήσεις σας καθησυχάζουν ότι το μωρό σας αναπτύσσεται και σας βοηθούν να νιώσετε πιο κοντά στη μικρή ζωή που μεγαλώνει μέσα σας.

Πότε θα νιώσω το μωρό μου να κλωτσάει;

Θα πρέπει να νιώσετε τις πρώτες κινήσεις του μωρού σας μεταξύ της 16ης και της 25ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης σας. Εάν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, μπορεί να μην αισθανθείτε το μωρό σας να κινείται μέχρι την 25η εβδομάδα. Μέχρι τη δεύτερη εγκυμοσύνη, μερικές γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται κινήσεις ήδη από τη 13η εβδομάδα. Είναι πιο πιθανό να νιώσετε το μωρό σας να κινείται όταν βρίσκεστε σε ήσυχη θέση, είτε καθισμένες είτε ξαπλωμένες.

Πώς θα αισθανθώ την κλωτσιά του μωρού;

Οι έγκυες γυναίκες περιγράφουν τις κινήσεις του μωρού τους ως πεταλούδες, νευρικές συσπάσεις ή πτωτική κίνηση. Στην αρχή, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε εάν το μωρό σας έχει μετακινηθεί. Οι μητέρες που είναι έγκυες για δεύτερη και τρίτη φορά είναι πιο ικανές να διακρίνουν αυτές τις πρώτες κινήσεις του μωρού από τα αέρια, τους πόνους πείνας και άλλες εσωτερικές κινήσεις.

Μέχρι το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, οι κινήσεις θα πρέπει να είναι πιο ευδιάκριτες και θα μπορείτε να νιώσετε τις κλωτσιές, τα τρυπήματα και τους αγκώνες του μωρού σας.

Πόσο συχνά πρέπει να νιώθω το μωρό μου να κινείται;

Στις αρχές της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να νιώθετε μερικά φτερουγίσματα κάθε τόσο. Αλλά καθώς το μωρό σας μεγαλώνει – συνήθως μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου – οι κλωτσιές θα πρέπει να γίνονται πιο δυνατές και συχνότερες. Μελέτες δείχνουν ότι μέχρι το τρίτο τρίμηνο, το μωρό κινείται περίπου 30 φορές κάθε ώρα.

Τα μωρά τείνουν να κινούνται περισσότερο σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας καθώς εναλλάσσονται μεταξύ εγρήγορσης και ύπνου. Συνήθως είναι πιο δραστήρια μεταξύ 9 μ.μ. και 1 π.μ., ακριβώς καθώς προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Αυτή η αύξηση της δραστηριότητας οφείλεται στην αλλαγή των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Τα μωρά μπορούν επίσης να ανταποκριθούν στους ήχους ή στο άγγιγμα, και μπορεί ακόμη και να κλωτσήσουν τον σύντροφό σας στην πλάτη, εάν κουκουλώνεστε πολύ κοντά στο κρεβάτι.

Πρέπει να παρακολουθώ τις κινήσεις του μωρού μου;

Μόλις εδραιωθούν για τα καλά οι κινήσεις του μωρού σας (συνήθως την 28η εβδομάδα), ορισμένοι γιατροί συνιστούν να παρακολουθείτε όλες αυτές τις μικρές μπουνίτσες, τρυπήματα και κλωτσιές για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας εξακολουθεί να αναπτύσσεται κανονικά. Αλλά, ενώ οι μειωμένες κινήσεις ή οι μετρήσεις που γίνονται στο σπίτι μπορεί να είναι ανησυχητικές, ίσως να μην είναι αξιόπιστες. Έτσι, αν αισθάνεστε ότι το μωρό σας να κινείται ή να κλωτσάει λιγότερο συχνά από το κανονικό, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Τα πράγματα περιπλέκονται αν έχετε δίδυμα, καθώς μπορεί να μην μπορείτε να ξεχωρίσετε ποιο μωρό κινείται. Ακόμα κι έτσι, όμως, πολλοί γιατροί το συνιστούν ως τρόπο παρακολούθησης.

How to:

Αν μετράτε, βοηθάει να καταγράφετε τις κλωτσιές του μωρού σας, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τα κανονικά μοτίβα κίνησής του. Για να μετρήσετε τις κινήσεις, επιλέξτε μια στιγμή που το μωρό σας είναι συνήθως πιο δραστήριο (συχνά, αυτή είναι αμέσως μετά το φαγητό σας). Μπείτε σε μια άνετη θέση είτε καθισμένες σε μια άνετη καρέκλα είτε ξαπλωμένες στο πλάι. Αν ξαπλώσετε, ξαπλώστε στην αριστερή σας πλευρά, ώστε το μωρό σας να έχει καλύτερη κυκλοφορία.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων μετρώντας χρειάζεται να σημειώσετε τον χρόνο που χρειάζεται για το μωρό σας για να κάνει 10 κινήσεις. Θα πρέπει να αισθάνεστε τουλάχιστον 10 κινήσεις μέσα σε διάστημα 2 ωρών. Εάν δεν μπορείτε να νιώσετε 10 κινήσεις σε 2 ώρες παρά το γεγονός ότι φάγατε κάτι και εστιάζετε πλήρως στις κινήσεις του μωρού, καλέστε το γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Εάν δεν νιώθετε το μωρό σας να κινείται

Εάν δεν έχετε φτάσει ακόμη τις 25 εβδομάδες και δεν αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται ή δεν είστε σίγουροι ότι αυτό που νιώθετε είναι στην πραγματικότητα το μωρό σας, μην πανικοβληθείτε. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, θα μπορείτε να διακρίνετε καλύτερα τις κινήσεις του. Θα καταλάβετε επίσης ποιες ώρες της ημέρας το μωρό σας είναι πιο δραστήριο. Μερικά μωρά απλώς κινούνται φυσικά λιγότερο συχνά από άλλα.

Η έλλειψη κίνησης μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το μωρό σας κοιμάται. Μπορεί να αισθάνεστε λιγότερες κλωτσιές και τρυπήματα μετά την 32η εβδομάδα, καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και έχει λιγότερο χώρο να κινηθεί στη μήτρα.

Εάν το μωρό σας έχει αρχίσει να κινείται τακτικά και δεν αισθάνεστε τουλάχιστον 10 κινήσεις μέσα σε διάστημα 2 ωρών ή οι κινήσεις έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά, ήρθε η ώρα να καλέσετε το γιατρό σας.

Οδηγός εμβρυικών κινήσεων, ανά εβδομάδα κύησης

Εδώ είναι ένας οδηγός για τις πιθανές κινήσεις του μωρού σας:

Εβδομάδα 12: Το μωρό σας θα πρέπει να αρχίσει να κινείται, αλλά πιθανότατα δεν θα μπορείτε να νιώσετε τίποτα επειδή το μωρό είναι ακόμα τόσο μικρό.

Εβδομάδα 16: Μερικές έγκυες γυναίκες θα αρχίσουν να νιώθουν μικροσκοπικά φτερουγίσματα σαν να έχουν πεταλούδες στην κοιλιά τους. Αυτή η αίσθηση μπορεί να είναι απλώς αέριο ή μπορεί να είναι το μωρό που κινείται.

Εβδομάδα 20: Σε αυτό το σημείο στην ανάπτυξη του μωρού σας, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε πραγματικά τις πρώτες κινήσεις του μωρού σας, που ονομάζονται «γρήγορες».

Εβδομάδα 24: Οι κινήσεις του μωρού αρχίζουν να εδραιώνονται περισσότερο. Μπορεί επίσης να αρχίσετε να αισθάνεστε ελαφρές συσπάσεις καθώς το μωρό σας λόξυγγα.

Εβδομάδα 28: Το μωρό σας κινείται συχνά τώρα. Μερικές από τις κλωτσιές και τα τρυπήματα μπορεί να σας κόψουν την ανάσα.

Εβδομάδα 36: Η μήτρα σας γεμίζει καθώς το μωρό μεγαλώνει και κινείται. Ωστόσο, ειδοποιήστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές στη συνήθη δραστηριότητα του μωρού σας. Θα πρέπει να αισθάνεστε σταθερή κίνηση όλη την ημέρα.

 

 

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version