Τα στάδια ανάπτυξης των μωρών, γνωστά και ως «ορόσημα ανάπτυξης» επηρεάζουν τον ύπνο τους.

Τα αναπτυξιακά στάδια των μωρών εντοπίζονται κοντά στις ηλικίες των 4, 6, 8 και 12 μηνών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για ένα μεγάλο διάστημα ο ύπνος τους μπορεί να είναι δύσκολος. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο, σε εύλογο χρονικό διάστημα, ξεπερνιέται.

Πάμε, όμως, να δούμε 3 + 1 τρόπους για να αυξήσετε τον συνεχόμενο ύπνο του μωρού:

 

#1 Νηστικό αρκούδι δεν κοιμάται…

 

Tα μωράκια σας όσο μεγαλώνουν λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος. Αυτή ουσιαστικά που χωράει το στομάχι τους. Ως εκ τούτου μπορούν να περάσουν μεγαλύτερα διαστήματα χωρίς να θηλάσουν, ή να πιούν το γάλα από το μπιμπερό. Γιατί όμως παρόλα αυτά, αρκετά μωράκια, ενώ μπορούν να κοιμούνται μεγαλύτερα διαστήματα κατά την διάρκεια της νύχτας, μετά το τελευταίο  γεύμα, αυτό μπορεί να μην συμβαίνει; Η εξήγηση είναι απλή. Γιατί μπορεί να μην γίνεται επαρκής πρόσληψη θερμίδων κατά την διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να μένουν χορτασμένα και την νύχτα. Μία εύκολη λύση γι’ αυτό το πρόβλημα είναι να συμπεριλάβετε ένα ή δύο επιπλέον ταΐσματα στα ημερήσια γεύματά τους. Έτσι οι χορτάτες τους κοιλίτσες δεν θα τα ξυπνήσουν, τουλάχιστον όχι τόσο συχνά!

 

#2 Ένας «θόρυβος» για ύπνο…

Τα μωράκια σας έρχονται στην ζωή από ένα ηχητικά μη «αποστειρωμένο» περιβάλλον. Οι ήχοι που ακούνε στην κοιλίτσα σας είναι πολλοί, ο ήχος της καρδιάς, η φωνή σας, οι μουσικές, η φωνή του μπαμπά κ.λπ. Ο κυρίαρχος ήχος όμως είναι ο, επονομαζόμενος, «λευκός θόρυβος». Ένας ήχος ο  οποίος εμπεριέχει όλες τις ακουστικές συχνότητες (όπως αυτός που παράγει το σεσουάρ). Όταν, λοιπόν, το μωράκι σας ξυπνάει μέσα στην νύχτα και αυτό οφείλεται σε ήχους που ακούει, είτε προέρχονται από το σπίτι είτε από έξω, υπάρχει λύση! Η συσκευή παραγωγής «λευκού θορύβου». Η συσκευή αυτή δουλεύει παράγοντας έναν καταπραϋντικό συνεχή ήχο, παρόμοιο με αυτόν που ακούνε τα μωράκια όταν είναι στην κοιλιά της μαμάς τους. Ο ήχος αυτός «απορροφά» τους υπόλοιπους εξωτερικούς ήχους σε μεγάλο ποσοστό. Σημαντικό επίσης είναι ότι σύμφωνα με έρευνες,  τα βοηθάει ακόμα και στο να ξανακοιμηθούν μόνα τους εάν ξυπνήσουν κατά την διάρκεια  της νύχτας.

 

#3 Θα φάμε, θα πιούμε και χορτάτοι θα κοιμηθούμε…

H καλύτερη ώρα για το τελευταίο (νυχτερινό) τάισμα, των μωρών, είναι μισή ώρα πριν οι γονείς πέσουν για ύπνο και ενώ τα μωράκια σας ήδη κοιμούνται.  Ο στόχος είναι όχι να τα αναστατώσετε αλλά, πολύ απαλά, να τα σηκώσετε όταν βρίσκονται στο επίπεδο ύπνου REM (γνωστό και ως το τέταρτο στάδιο του ύπνου). Επειδή θα θηλάσουν ή θα πιούν από το μπιμπερό ενώ θα είναι κυρίως κοιμισμένα, θα φάνε, θα χορτάσουν και θα κοιμηθούν ξανά αμέσως μετά. Με αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες ο ύπνος να διαρκέσει παραπάνω ιδίως τις πρώτες ώρες του ύπνου των γονέων. Η τεχνική αυτή δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνεται μακροπρόθεσμα. Άλλωστε όταν  γίνουν 6 μηνών πρέπει ήδη να κοιμούνται καλύτερα και γι’ αυτό η τεχνική αυτή δεν θα σας είναι χρήσιμη.

 

+1  Αν κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς…

 

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι για να καταφέρουν τα μωράκια τους να κοιμηθούν πιο πολύ, αλλά και να ξυπνήσουν αργότερα το πρωί, πρέπει να τα κοιμίσουν πιο αργά την νύχτα. Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει. Το να καθυστερήσουμε τον ύπνο στα μωράκια που είναι ήδη κουρασμένα δεν βοηθάει. Απεναντίας θα επιδεινώσει το πρόβλημα. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις αυτό συμβαίνει γιατί, όταν τα μωρά δεν κοιμούνται, το σώμα τους παράγει ορμόνες. Οι ορμόνες αυτές είναι «φτιαγμένες» για να καταπολεμούν την κούραση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να κοιμηθούν τόσο εύκολα, να ξυπνούν πιο συχνά και το πρόγραμμα του ύπνου να παύει να ισχύει. Το να βάζετε τα μωρά σας νωρίτερα για ύπνο μπορεί να σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο να τα καταφέρετε να κοιμούνται περισσότερο και για μεγαλύτερα διαστήματα. Και παρόλο που αυτή η διαδικασία μπορεί να σας πάρει κάποιες ημέρες, μόλις ο στόχος επιτευχθεί το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Οπλισθείτε με υπομονή, συζητήστε απότομες αλλαγές στον ύπνο με τον παιδίατρό σας και εμπιστευθείτε την διαδικασία. Και πάντα να θυμάστε ότι χρειάζεστε κι εσείς λίγο χρόνο με τον εαυτό σας, να ξεκουραστείτε, να κοιμηθείτε και να καθίσετε ήρεμα με το άλλο σας μισό! Φτιάξτε την δική σας ρουτίνα ύπνου. Αυτή που ταιριάζει στην οικογένειά σας και που, μπορεί, να περάσει από γενιά σε γενιά!