Περιμένατε μήνες ή και χρόνια μέχρι να αντικρίσετε το θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Κι όμως τώρα, αντί να πλέετε σε πελάγη ευτυχίας, αισθάνεστε πολύ άσχημα. Αν και αρχικά το αποδώσατε στην κυκλοθυμία που συνοδεύει συχνά την κύηση, η διάθεσή σας δεν δείχνει καθόλου ασταθής. Είναι απλώς πολύ – μα πολύ – δυσάρεστη.
Παρόλο που η επιλόχειος κατάθλιψη γίνεται συχνά αντικείμενο συζήτησης, σπάνια γίνεται λόγος για εκείνη που προηγείται του τοκετού. Κι όμως, η προγεννητική κατάθλιψη πλήττει πολλές εγκύους καθιστώντας τες ανίκανες να απολαύσουν αυτή την υπέροχη περίοδο της ζωής τους. Όσο περισσότερα ξέρετε για αυτή, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε.
Οι μύθοι
Είναι δικό σας λάθος
Πολλές γυναίκες βιώνουν την προγεννητική κατάθλιψη ενοχικά, πιστεύοντας πως συνεπάγεται ότι δεν θα γίνουν καλές μητέρες. Αυτό φυσικά δεν είναι αλήθεια. Η ίδια η διαδικασία της κύησης και η μετάβαση στη μητρότητα εκτός από εξαιρετικά όμορφη είναι και πολύ τρομακτική. Επίσης, συνδυάζεται με ένα απίστευτο κοκτέιλ ορμονών. Έτσι, μπορεί να σας οδηγήσει σε αρνητικά μοτίβα σκέψεων, ειδικά αν εκ των προτέρων είχατε μια προδιάθεση προς τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Έχει τα ίδια συμπτώματα σε όλους
Κάποιες γυναίκες μπορεί να χάνουν την όρεξή τους, ενώ άλλες να πνίγουν τη θλίψη τους στο φαγητό. Για ορισμένες μπορεί να μεταφράζεται σε δυσκολία να σηκωθούν από το κρεβάτι, ενώ σε άλλες σε αδυναμία να απολαύσουν την οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, το ίδιο και τα συμπτώματα κατάθλιψης που βιώνει.
Κινδυνεύουν μόνο οι γυναίκες
Οι μπαμπάδες διατρέχουν επίσης κίνδυνο να περάσουν προγεννητική κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει γιατί αιτία για τη συγκεκριμένη πάθηση δεν είναι αποκλειστικά οι ορμόνες, αλλά και το έντονο άγχος ή ο φόβος για το μέλλον με το μωρό. Γι’ αυτό αν παρατηρείτε ότι η συμπεριφορά του συντρόφου σας έχει αλλάξει ξαφνικά, ελέγξτε και αυτό το ενδεχόμενο.
Συμβαίνει σε αδύναμους ανθρώπους
Ο οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να πάθει κατάθλιψη σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι ακριβώς εκείνοι που προσπαθούν να φανούν δυνατοί που γίνονται πιο ευάλωτοι, καθώς αναλαμβάνουν όλο το βάρος ευθυνών που θα μπορούσαν να μοιραστούν και με άλλους.
Θα περάσει μόνη της
Η κατάθλιψη δεν είναι ίωση. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν πυροδοτήθηκε από μια προσωρινή κατάσταση, δεν είναι απαραίτητο πως «θα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει».
Οι αλήθειες
Υπάρχουν αναγνωριστικά σημάδια
Μπορεί μια λίστα με συμπτώματα να μην σας βοηθήσει να καταλάβετε αν υπάρχει περίπτωση να πάσχετε από προγεννητική κατάθλιψη, όμως ξέρετε καλά τον εαυτό σας, τον τρόπο σκέψης και τις αντιδράσεις σας. Αν παρατηρείτε αισθητή αλλαγή στη διάθεση και τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον κόσμο, δεν είναι κακό να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Το κυριότερο δείγμα, πάντως, είναι η αίσθηση απελπισίας.
Μπορείτε να δώσετε λύση στο πρόβλημα
Η ψυχανάλυση και η συζήτηση με τους κοντινούς σας ανθρώπους σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν πολύ την κατάσταση. Αντιθέτως, όσο προσπαθείτε να καλύψετε το πρόβλημα από ντροπή ή για να προστατεύσετε τους αγαπημένους σας από αυτό, τόσο χειρότερο γίνεται.
Είναι συνηθισμένη
Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού Centers for Disease Control and Prevention, η προγεννητική κατάθλιψη πλήττει 1 στις 9 εγκύους, ενώ ο αριθμός των εγκύων που λαμβάνουν διάγνωση κατάθλιψης επταπλασιάστηκε από το 2000 έως το 2015!
Δεν κινδυνεύουν όλες οι έγκυοι το ίδιο
Μεταξύ των παραγόντων που σας καθιστούν πιο ευάλωτη είναι το οικογενειακό και ατομικό ιστορικό κατάθλιψης, το έντονο άγχος, οι χρόνιες ασθένειες αλλά και η απουσία στήριξης από την οικογένεια και τους φίλους. Αν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, αναφέρετέ το στον γιατρό σας, ώστε να έχει και εκείνος ανοιχτές τις κεραίες του για μια τέτοια εξέλιξη.
Επηρεάζει το μωρό
Μεταξύ άλλων, η προγεννητική κατάθλιψη μπορεί να συντελέσει στον πρόωρο τοκετό, στη γέννηση ενός ελλιποβαρούς μωρού, αλλά και στην ευερεθιστότητά του κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Αυτός είναι άλλος ένας καλός λόγος να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας για την ψυχολογική σας κατάσταση – αλλά και να αναζητήσετε βοήθεια όσο πιο άμεσα γίνεται.